En guide til glutenfri madlavning

Glutenfri madlavning er nødvendig, hvis du lider af cøliaki eller glutenintolerance. Lær, hvordan du laver glutenfri mad her!
En guide til glutenfri madlavning
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Glutenfri madlavning kan være en udfordring. Men når et problem som f.eks. cøliaki er blevet diagnosticeret, er det den eneste løsning.

Ellers vil der opstå gastrointestinale symptomer, som bliver mere komplicerede med tiden og vil ende med alvorlige helbredsmæssige ændringer. Det er nemmere, end det ser ud til, at fjerne dette protein fra kosten, hvis man tager hensyn til en række grundlæggende råd.

Inden man går i gang, skal det bemærkes, at for at fjerne gluten fra kosten, er det tilrådeligt at få en professionel diagnose. I de senere år er det blevet moderne at begrænse næringsstoffet uden en bekræftet patologi, hvilket kan være kontraproduktivt.

Vi taler om en proteintype, der findes i visse grøntsager, og som ikke er dårlig for kroppen, hvis der ikke er nogen absorptions- eller autoimmune problemer.

Glutenfri madlavning: Opbevaring af glutenfrie produkter

Personer med cøliaki har en ekstrem følsomhed over for gluten, så den simple kontakt af fødevarer med proteinet giver symptomer og ubehag. Derfor bør glutenfri produkter opbevares i et særligt rum i spisekammeret, i hver sin beholder og ikke blandes.

Beholderne bør altid opbevares hermetisk lukkede. På den måde undgås kontaminering.

Det samme gælder for de fødevarer, der opbevares i køleskabet. Det er bedst, at de er markeret, og at de altid opbevares på en hylde, der er beregnet til dem, for at undgå fejltagelser.

Du kan endda vælge enkeltdoser. Selv om det medfører større indkøb.

En kvinde handler ind

Enkeltdosisemballage blev populære efter pandemien og består af præsentationer, som er opdelt i mindre mængder.

Glutenfri madlavning: Håndtering af glutenfri produkter

Sørg altid for god håndvask, før du håndterer glutenfri fødevarer, for at undgå forurening, der kan skade personer med overfølsomhed over for proteinet. Det er tilstrækkeligt at anvende vand og sæbe, selv om de redskaber, der skal bruges i tilberedningsprocessen, også skal rengøres grundigt.

Når det gælder tekstiler, er det tilrådeligt at erstatte dem med genstande til engangsbrug. Klude er en hyppig kilde til kontaminering.

Ved tilberedning af mad bør man for at undgå problemer først tilberede retter, der er beregnet til cøliaki. Det er forbudt at dele redskaber, når man tilbereder glutenfri og glutenholdige fødevarer på samme tid.

Ligeledes bør alle madbeholdere lukkes tæt, så der ikke kan komme noget i ved et uheld, f.eks. rester af brød.

Hvad angår servering, er det altid tilrådeligt at bruge individuelle dækkeservietter, der er lette at rengøre. Hvis de er lavet af tekstil, bør de holdes væk fra resten af dækkeservietterne, som kan indeholde spor af gluten.

Ved servering skal personen med cøliaki have forrang. På samme måde bør retter, der indeholder mad med gluten, ikke gå forud for retter, der indeholder mad uden proteinet.

Vi tror, at du også vil have glæde af at læse denne artikel: Cøliaki hos børn og teenagere

Hvad sker der, hvis en person med cøliaki spiser gluten?

Ifølge en undersøgelse, der er offentliggjort i European Journal of Nutrition , er cøliaki en kronisk sygdom. Der findes ingen kendt kur, og det eneste, man kan stræbe efter, er at håndtere den ved hjælp af kostændringer.

Heldigvis findes der mange fødevarer i supermarkederne, der er perfekt tilpasset til personer, der skal udelukke gluten fra kosten.

Hvis en person, der har udviklet sygdommen, indtager proteinet eller spor af det, vil symptomerne ikke kun opstå på fordøjelsesniveau.

Der vil hurtigt udvikle sig en inflammatorisk kæde, som vil forårsage betydelige skader på mave-tarmkanalen, især hvis eksponeringen er tilbagevendende. Dette er ifølge forskning offentliggjort i Rambam Maimonides Medical Journal.

Det er dog sandt, at raske mennesker kan inddrage proteinet i deres kost uden problemer. Det er blevet påvist, at der findes en ikke-cøliakisk følsomhed over for gluten, men det er ikke en hyppig tilstand. Desuden kan man i disse tilfælde tåle en vis mængde af elementet.

Brød uden gluten til glutenfri madlavning

Det er muligt at lave glutenfri madlavning, men der er mange forholdsregler, der skal tages.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvad er effekterne af gluten på kroppen?

Lær at lave mad uden gluten

Det er ikke svært at lave mad uden gluten. Du skal bare sætte en række hygiejniske rutiner i gang for at beskytte sundheden for dem, der har udviklet cøliaki. Når du først har gjort det til en vane, vil det være meget let at overholde anbefalingerne.

Det handler om at være ordentligt organiseret for at undgå krydskontaminering, der kan bringe dit helbred i fare.

Husk, at gluten ikke bør begrænses i kosten, medmindre en specialist udtrykkeligt har anbefalet det. Hvis man undgår at indtage næringsstoffet uden at have problemer med fordøjelsen, kan kroppen med tiden miste evnen til at omsætte det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Bascuñán KA, Vespa MC, Araya M. Celiac disease: understanding the gluten-free diet. Eur J Nutr. 2017 Mar;56(2):449-459. doi: 10.1007/s00394-016-1238-5. Epub 2016 Jun 22. PMID: 27334430.
  • Cohen IS, Day AS, Shaoul R. Gluten in Celiac Disease-More or Less? Rambam Maimonides Med J. 2019 Jan 28;10(1):e0007. doi: 10.5041/RMMJ.10360. PMID: 30720425; PMCID: PMC6363368.
  • Lebwohl B, Ludvigsson JF, Green PH. Celiac disease and non-celiac gluten sensitivity. BMJ. 2015 Oct 5;351:h4347. doi: 10.1136/bmj.h4347. PMID: 26438584; PMCID: PMC4596973.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.