Myter om forbrug af hvidløg og sandheden bag

Hvidløg er en af de fødevarer, der er mest kendt for sine medicinske egenskaber. Der er dog myter omkring brugen af hvidløg, som det er bedst at aflive.
Myter om forbrug af hvidløg og sandheden bag
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 07 december, 2022

Der er flere myter om forbrug af hvidløg, som har skabt forvirring om dets egenskaber. Selv om det er rigtigt, at det er en næringsrig og sund fødevare, er nogle af de “næsten mirakuløse” virkninger, der tilskrives det, ikke sande.

Ligesom andre fødevarer kan dette løg bidrage til sundhedspleje, når det indgår i en sund og afbalanceret kost. Og selv om dens farmakologiske potentiale er blevet grundigt undersøgt, er visse virkninger ikke andet end falske overbevisninger.

Er du interesseret i at lære mere om den? Vi fortæller dig alt om det i detaljer.

De 4 myter om forbrug af hvidløg og deres sandheder

Hvidløg (Allium sativum L.) er et krydderi, der er meget udbredt i middelhavskøkkenet og i andre dele af verden. Det bruges ofte til at krydre kød, fisk, supper og risretter blandt mange andre opskrifter. Det er også en ingrediens, der er værdsat for sine medicinske egenskaber.

Som det fremgår af en oversigt i Avicenna Journal of Phytomedicine, giver dets vigtigste aktive stof, allicin, antibiotiske, antiinflammatoriske, antihypertensive, hypoglykæmiske, antiproliferative og antivirale virkninger.

Indtagelse af allicin alene eller som supplerende behandling bidrager således til forebyggelse og behandling af forskellige sundhedsmæssige lidelser. Hvad er problemet? Mange af dets virkninger er ikke så magiske, som nogle mennesker tror. Faktisk er flere af dets anvendelser blevet betegnet som myter. Lad os se på det.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: 4 måder at bruge hvidløg til behandling af forhøjet blodtryk på

1. Forbrug af hvidløg på tom mave for at opnå vægttab

En af de mest udbredte myter om forbrug af hvidløg er, at indtagelse af hvidløg på tom mave kan hjælpe dig med at tabe dig. Det hævdes, at det at tygge et fed hvidløg først på morgenen – alene eller kombineret med en skefuld olivenolie eller honning – aktiverer stofskiftet og fremmer fedtforbrændingen.

Disse påstande er imidlertid blevet tilbagevist af både læger, ernæringseksperter og forskere. For det første er der ingen beviser for, at hvidløg på tom mave har en bedre effekt end hvidløg på andre tidspunkter af dagen.

På den anden side findes der ingen fødevarer eller forbindelser, der i sig selv kan give et betydeligt vægttab. Processen med at tabe sig kræver en tværfaglig tilgang, hvor ernæringseksperter, læger, fysiske trænere og endda psykologer skal inddrages.

Der er flere faktorer, der påvirker overvægt og fedme, så det er nødvendigt at tage fat på dem på en omfattende måde for at opnå en sund og stabil vægt på lang sigt. Derudover er det nødvendigt at tage hensyn til den enkelte persons individuelle karakteristika for at få en personlig plan.

Hvad videnskaben siger om hvidløg og vægttab

Det er klart, at hvidløg alene ikke hjælper til at tabe sig. Men det kan være gavnligt at inkludere det som en del af en afbalanceret, kaloriekontrolleret kost.

En metaanalyse rapporteret i International Journal for Vitamin and Nutrition Research konkluderede, at hvidløgstilskud ikke har nogen betydelig effekt på kropsvægt eller body mass index (BMI). På trods af dette synes de at bidrage til at reducere taljeomfanget hos overvægtige patienter.

En undersøgelse, der blev offentliggjort i Advanced Biomedical Research, rapporterede, at tilskud af hvidløg fremmer reduktionen af kropsvægt og fedtmasse hos personer med ikke-alkoholisk fedtleversygdom.

Andre dyreforsøg har givet lignende resultater. I disse er der dog blevet anvendt produkter som hvidløgsolie og hvidløgsekstrakt i stedet for rå hvidløg.

Når alt dette er sagt, er sandheden, at hvidløg kan supplere kosten, når det gælder vægttab, men det får dig ikke til at tabe kilo alene eller i midler.

En kvinde måler sin talje

2. Hvidløg til at afgifte blodet

Der er dem, der spiser rå hvidløg med den hensigt at “rense” eller “afgifte” blodet. Argumentet er, at svovlforbindelserne i denne fødevare kan fremme udskillelsen af toksiner fra blodet ved at stimulere leverfunktionen.

Men er det sandt? Desværre er det endnu en af de mange myter.

Der er ingen videnskabelige beviser for, at rå hvidløg eller noget supplement af denne fødevare renser blodet. Tværtimod advarer medicinske og ernæringseksperter om, at alt, der hævder at “afgifte”, sandsynligvis ikke er godt.

Årsagen er meget enkel: Både leveren og nyrerne er ansvarlige for at filtrere blodet og nedbryde affaldsstoffer. Så længe disse organer er sunde, er det således ikke nødvendigt at indtage eksterne hjælpemidler, for at processen kan gennemføres optimalt.

Hvidløg er naturligvis en af de mange fødevarer, der leverer vigtige næringsstoffer til disse organers korrekte funktion. Men ligesom i det foregående tilfælde er det ikke i sig selv et rensemiddel.

De mest effektive måder at holde kroppen fri for toksiner på er ved at indføre en sund kost, en motionsrutine og en livsstil, der holder sig væk fra vaner som alkohol og rygning. Det er også nyttigt at eliminere forbruget af ultraforarbejdede fødevarer og at drikke vand.

3. Hvidløg til behandling af COVID-19

En af de mest udbredte myter under COVID-19-pandemien var, at indtagelse af hvidløg kunne “helbrede” sygdommen. Ifølge dens fortalere ville det være tilstrækkeligt at hakke 8 fed rå hvidløg og komme dem i 3 liter kogende vand. Når infusionen var opnået, kunne den “på magisk vis” lindre symptomerne.

Dette er naturligvis langt fra virkeligheden. Selv om det er en fødevare med antimikrobielt og antiviralt potentiale, kan det alene ikke fjerne coronavirusset eller dets kliniske manifestationer. Og selv om det er et uskadeligt middel for de fleste mennesker, er det usandsynligt, at det virker.

Undersøgelser om hvidløg og dets potentiale mod COVID-19

Indtil videre er sundhedsprofessionelle enige om, at hvidløg ikke er en behandling mod COVID-19. På trods af dette er der nogle videnskabelige artikler, der taler om dets mulige fordele mod denne sygdom.

Gennem Nutrition Journal erklærer forskerne, at de organiske svovlforbindelser og flavonoider i hvidløg har immunmodulerende virkninger, der kan være nyttige som en adjuverende behandling mod infektionen.

Især kan det bidrage til at reducere bivirkningerne af lægemidler, da det gør det muligt at reducere den anvendte dosis. Der er dog behov for større og mere afgørende undersøgelser.

Man bør dog ikke overse de potentielle risici. I en rapport, der blev offentliggjort i Special Care in Dentistry , fik en patient forbrændinger på mundslimhinden som følge af det daglige indtag af rå hvidløg som en foranstaltning til styrkelse af immunsystemet under pandemien.

I samme artikel advares der om, at denne type middel kan føre til forbrændinger i maven og på huden, hvis det anvendes forkert.

De næringsstoffer, der er i hvidløg, er gavnlige for sundheden, når de indgår i en komplet og afbalanceret kost. Forbruget af hvidløg i rå tilstand bør være forsigtigt.

Illustration af vira

4. Forbrug af hvidløg mod kræft

Dette er uden tvivl en af de myter om forbrug af hvidløg, som alle bør holde op med at tro på. At spise hvidløg råt, kogt eller i kosttilskud kan ikke forebygge og slet ikke helbrede kræft. Denne idé stammer fra adskillige indledende og observationsundersøgelser, der taler om dette krydderis antitumorpotentiale.

Det har især vist sig at virke mod kræftformer som bl.a. prostatakræft, kolorektalkræft, brystkræft og endometriekræft. Alligevel er der ikke tilstrækkelig dokumentation til at betragte det som en behandling.

I modsætning hertil hævdes det i en erklæring fra Pompeu Fabra-universitetet (UPF), at den foreliggende dokumentation ikke er af tilstrækkelig kvalitet til at bekræfte hvidløgets antikarcinogene egenskaber. Den påpeger, at der er behov for mere grundige undersøgelser for at kunne bestemme dets rolle mod denne sygdom mere præcist.

At inkludere hvidløg i den almindelige kost er sundt og giver kroppen antioxidanter, vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer til at passe på helbredet. Indtagelsen heraf kan supplere kosten og andre sunde vaner, der er forbundet med forebyggelse af denne type sygdom.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvordan kan presset hvidløg hjælpe med at genoprette synstab?

Hvidløg: En sund fødevare, men ikke et mirakelmiddel

Kort sagt kan det give flere sundhedsmæssige fordele at inkludere hvidløg i den almindelige kost. Men i modsætning til hvad mange mennesker tror, er det i sig selv ikke mirakuløst. Det er heller ikke en behandlingsmulighed for sygdomme eller overvægt.

Faktisk er det tilrådeligt at være forsigtig med det daglige indtag, især rå, da det kan forårsage kvalme, brændende fornemmelse i munden og irritation i maven. Det er bedst at indtage hvidløg med måde og tilsat til måltider.

Hvis du vælger kosttilskud, skal du følge producentens anbefalinger om forbrug. Frem for alt er det vigtigt at huske på, at det ikke erstatter nogen medicinsk behandling.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Ansary J, Forbes-Hernández TY, Gil E, Cianciosi D, Zhang J, Elexpuru-Zabaleta M, Simal-Gandara J, Giampieri F, Battino M. Potential Health Benefit of Garlic Based on Human Intervention Studies: A Brief Overview. Antioxidants (Basel). 2020 Jul 15;9(7):619. doi: 10.3390/antiox9070619. PMID: 32679751; PMCID: PMC7402177.
 • Bayan L, Koulivand PH, Gorji A. Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna J Phytomed. 2014 Jan;4(1):1-14. PMID: 25050296; PMCID: PMC4103721.
 • Montesi L, El Ghoch M, Brodosi L, Calugi S, Marchesini G, Dalle Grave R. Long-term weight loss maintenance for obesity: a multidisciplinary approach. Diabetes Metab Syndr Obes. 2016 Feb 26;9:37-46. doi: 10.2147/DMSO.S89836. PMID: 27013897; PMCID: PMC4777230.
 • Mofrad MD, Rahmani J, Varkaneh HK, Teymouri A, Mousavi SM. The effects of garlic supplementation on weight loss: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Int J Vitam Nutr Res. 2021 Jun;91(3-4):370-382. doi: 10.1024/0300-9831/a000607. Epub 2019 Jul 30. PMID: 31357923.
 • Soleimani D, Paknahad Z, Askari G, Iraj B, Feizi A. Effect of garlic powder consumption on body composition in patients with nonalcoholic fatty liver disease: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Adv Biomed Res. 2016 Jan 27;5:2. doi: 10.4103/2277-9175.174962. PMID: 26955623; PMCID: PMC4763563.
 • Kagawa Y, Ozaki-Masuzawa Y, Hosono T, Seki T. Garlic oil suppresses high-fat diet induced obesity in rats through the upregulation of UCP-1 and the enhancement of energy expenditure. Exp Ther Med. 2020 Feb;19(2):1536-1540. doi: 10.3892/etm.2019.8386. Epub 2019 Dec 27. PMID: 32010335; PMCID: PMC6966189.
 • Lee MS, Kim IH, Kim CT, Kim Y. Reduction of body weight by dietary garlic is associated with an increase in uncoupling protein mRNA expression and activation of AMP-activated protein kinase in diet-induced obese mice. J Nutr. 2011 Nov;141(11):1947-53. doi: 10.3945/jn.111.146050. Epub 2011 Sep 14. PMID: 21918057.
 • Kim MJ, Kim HK. Effect of garlic on high fat induced obesity. Acta Biol Hung. 2011 Sep;62(3):244-54. doi: 10.1556/ABiol.62.2011.3.4. PMID: 21840827.
 • InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. What does blood do? [Updated 2019 Aug 29]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279392/
 • Li G, Ma X, Deng L, Zhao X, Wei Y, Gao Z, Jia J, Xu J, Sun C. Fresh Garlic Extract Enhances the Antimicrobial Activities of Antibiotics on Resistant Strains in Vitro. Jundishapur J Microbiol. 2015 May 31;8(5):e14814. doi: 10.5812/jjm.14814. PMID: 26060559; PMCID: PMC4458355.
 • Rouf R, Uddin SJ, Sarker DK, Islam MT, Ali ES, Shilpi JA, Nahar L, Tiralongo E, Sarker SD. Antiviral potential of garlic (Allium sativum) and its organosulfur compounds: A systematic update of pre-clinical and clinical data. Trends Food Sci Technol. 2020 Oct;104:219-234. doi: 10.1016/j.tifs.2020.08.006. Epub 2020 Aug 19. PMID: 32836826; PMCID: PMC7434784.
 • Khubber, S., Hashemifesharaki, R., Mohammadi, M. et al. Garlic (Allium sativum L.): a potential unique therapeutic food rich in organosulfur and flavonoid compounds to fight with COVID-19. Nutr J 19, 124 (2020). https://doi.org/10.1186/s12937-020-00643-8
 • Petrovic V, Nepal A, Olaisen C, Bachke S, Hira J, Søgaard CK, Røst LM, Misund K, Andreassen T, Melø TM, Bartsova Z, Bruheim P, Otterlei M. Anti-Cancer Potential of Homemade Fresh Garlic Extract Is Related to Increased Endoplasmic Reticulum Stress. Nutrients. 2018 Apr 5;10(4):450. doi: 10.3390/nu10040450. PMID: 29621132; PMCID: PMC5946235.
 • Lee J, Zhao N, Fu Z, Choi J, Lee HJ, Chung M. Effects of garlic intake on cancer: a systematic review of randomized clinical trials and cohort studies. Nutr Res Pract. 2021 Dec;15(6):773-788. doi: 10.4162/nrp.2021.15.6.773. Epub 2021 Jul 26. PMID: 34858554; PMCID: PMC8601942.
 • La ciencia no respalda el consumo de ajo para reducir el riesgo de cáncer. (2018). Universitat Pompeu Fabra, Barcelona. https://www.upf.edu/es/web/comunicacio/noticies/-/asset_publisher/Z43gkEdp7zFm/content/id/220466701/maximized#.Y36ZBXbMI2x

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.