Honning mod forkølelse

Honning kan hjælpe med at lindre irritation i halsen samt halsbetændelse. Du kan tage det alene, med mælk eller fortynde det i vand som en mundskyl.
Honning mod forkølelse
Carlos Fabián Avila

Bedømt og godkendt af læge Carlos Fabián Avila.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Det er anerkendt, at honning er en unik og effektiv fødevare til at lindre forkølelser. Der findes forskellige typer honning, afhængigt af blomsternes nektar og de sukkerholdige stoffer, som bierne hovedsageligt spiser i bistadet. Lad os tage et kig på honning mod forkølelse!

Honning mod forkølelse: Et fantastisk middel

De terapeutiske og medicinske egenskaber

 • Bakteriedræbende: Dette skyldes dets bidrag af inhibin, dets høje osmolaritet, lave pH-værdi, tilstedeværelsen af flygtige forbindelser og lave vandaktivitetsværdi (Ulloa, et al., 2010). Desuden indeholder honning enzymer som glucoseoxidase, der er forbundet med den bakteriedræbende virkning.
 • Antioxidant: Det betyder, at honning hjælper med at forebygge problemer med immunsystemet som f.eks. forkølelse. Det hjælper os også med at forebygge grå stær og risikoen for hjerte-kar-problemer.
 • Antiinflammatorisk: Dette skyldes dens virkning på frie radikaler.
 • Smertestillende: På grund af sine særlige smertestillende egenskaber hjælper honning endda med at reducere smerter. Derfor bruges det endda nogle gange i forbindelse med heling af overfladiske sår (Schencke, et al., 2016). Faktisk observerede en undersøgelse udført med alveolitis-patienter en betydelig reduktion af smerten.
Honning hældes på ske

Som du kan se, har honning et terapeutisk potentiale, som vi kan drage fordel af til at forebygge og behandle forkølelse. De mest velegnede honningtyper til behandling af forkølelse og influenza er følgende:

 • Multiblomster honning: Dette er den mest kommercialiserede version. Den er dannet af nektar fra flere blomster i lige store mængder.
 • Eukalyptushonning: Denne produceres af bier, når de forarbejder nektaren fra eukalyptusblomster. Den er mørk i farven og stærk i smagen.

Honning mod forkølelse

Der er flere måder til at bruge honning mod forkølelse:

 • Fortyndet i varm mælk: Dette er en god drik. Den anbefales ved forkølelse, hvor der ikke er overskydende slim, da mælkeprodukter kan forstærke mængden af slim.
 • Fortyndet i varmt vand: Du kan gurgle med denne blanding. Bland det med citronsaft, hvis du vil give din krop C-vitamin. Dette vitamin er nødvendigt for, at immunsystemet fungerer korrekt.
 • En skefuld honning: Indtag det direkte.
Honning mod forkølelse i citronvand

Honning kan også hjælpe med at lindre symptomer som ondt i halsen og halsbetændelse. I det hele taget hjælper det med at reducere betændelse eller smerte og bekæmper de bakterier, der kan forårsage ubehag, når vi er forkølede.

På trods af de naturlige midler, vi vælger, kan forkølelse også være ledsaget af andre symptomer som f.eks. feber og hovedpine. Hvis det er nødvendigt, bør du konsultere en professionel og altid undgå selvmedicinering.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Armando Ulloa, J., Mondragon Cortez, P. M., Rodriguez Rodriguez, R., Resendiz Vazquez, J. A., & Rosas Ulloa, P. (2010). La miel de abeja y su importancia.
 • Viuda-Martos, M., Ruiz-Navajas, Y., Fernández-López, J., Pérez-Álvarez, J.A. 2008. Functional
  properties of honey, propolis and royal jelly. Journal of Food Science. 73(9): 117-124.
 • SCHENCKE, C.; VÁSQUEZ, B.; SANDOVAL, C. & DEL SOL, M. El rol de la miel en los procesos morfofisiológicos de reparación de heridas. Int. J. Morphol., 34(1):385-395, 2016.
 • Rivero Varona Teresa, Sebastián Maldonado Marisol, Díaz Pérez Marlene, Cuan Corrales Miriam, Martín Reyes Odalys. Uso terapéutico de la miel en el tratamiento de las alveolitis. AMC  [Internet]. 1999  Ago [citado  2018  Nov  10] ;  3( 4 ). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1025-02551999000400015&lng=es.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.