Torsio testis: Symptomer og årsager

Nogle mænd har større sandsynlighed for at lide af torsio testis på grund af defekter i bindevævene i pungen. Læs med for at lære alt om denne lidelse!
Torsio testis: Symptomer og årsager
Alejandro Duarte

Bedømt og godkendt af bioteknolog Alejandro Duarte.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Torsio testis er en lidelse, som opstår, når sædlederen, som holder testiklerne i pungen, snor sig. Dette forstyrrer blodtilførslen til testiklerne og de omgivende væv.

Testiklerne er kirtler, som producerer sæd. De er æggeformede og placeret i pungen.

Blodtilførslen til testiklerne kommer fra blodårer i testiklerne, som løber gennem sædlederen. Blodet strømmer derefter tilbage gennem andre blodårer, som følger den samme vej, men i den modsatte retning.

Torsio testis blokerer disse blodårer, hvilket fører til mangel på blodgennemstrømning i testiklerne, som kan resultere i, at man bliver nødt til at fjerne dem, hvis det står på i længere tid.

Årsager til torsio testis

Mand med smerte i testiklerne

Bestemte anatomiske former fremmer en større sandsynlighed for at lide af denne tilstand.

Torsio testis kan opstå i en hvilken som helst alder. Det kan endda opstå hos ældre mænd. Det er dog mest gængst i puberteten eller i den neonatale periode. Nogle mænd har større sandsynlighed for at lide af torsio testis på grund af defekter i bindevævene i pungen. Der er dog ingen klar årsag.

Denne tilstand kan opstå efter en skade i underlivet, som producerer meget betændelse. Det kan derudover opstå efter at have udført energisk motion. I nogle tilfælde, er der en anatomisk prædisposition, som giver testiklerne mulighed for at rotere frit i pungen. Det kan også skyldes, at sædlederen er længere end normalt.

Symptomerne på torsio testis

Smerte er det primære symptom. Det er kendetegnet ved at være pludseligt og voldsomt. Selvom smerten er placeret i den ramte testikel, kan det sprede sig til hele underlivet. Det kan endda nå den nederste del af maven.

Andre symptomer, som kan ledsage smerten, er:

I nogle tilfælde, kan testiklen være højere oppe end normalt eller i en usædvanlig vinkel. Generelt, er den ramte testikel hævet og pungen er rød og hård.

Intensiteten af disse symptomer afhænger af, hvor længe manden har døjet med denne tilstand. Nogle gange kan torsio testis dog løse sig selv, og smerten forsvinder gradvist.

Du bør også læse: Sygdomme hos nyfødte, der kræver kirurgi

Diagnose af torsio testis

En læge kan diagnosticere torsio testis ved at analysere patientens medicinske historie og udføre en fysisk undersøgelse. En ultralydscanning er dog den test, der kan bekræfte diagnosen. Det er dog ikke altid nødvendigt.

En ultralydscanning viser, at der er mindsket blodtilstrømning til testiklen. Læger indikerer denne test, hvis de er usikre på diagnosen.

Denne artikel vil måske interessere dig: Betyder størrelse noget? Det anatomiske grundlag for penetration

Behandling

Mand med sos foran penis

En operation er den mest gængse behandling til at fastsætte begge testikler til indersiden af pungen.

Dette problem er en kirurgisk nødsituation og tid er vigtigt. Dette skyldes, at jo mere tid der går, jo større er risikoen for, at man bliver nødt til at fjerne testiklen. Hvis læger udfører operationen indenfor de første seks timer, er det sandsynligt, at testiklen kan reddes.

Hvis et barn klager over pludselig smerte i testiklerne, rådes der til, at man søger læge øjeblikkeligt. Behandlingen består af at rette op på snoningen, samt efterfølgende fiksering af den ramte testikel.

I nogle tilfælde, hvor der er meget hævelse og operation ikke kan udføres øjeblikkeligt, kan snoningen rettes manuelt. Læger bør dog stadig udføre en operation så snart som muligt.

Hvis læger opdager tilstanden tidligt og behandler den med det samme, kan testiklen stadig fungere ordentligt. Chancerne for, at testiklen skal fjernes, øges, hvis blodtilstrømningen er forstyrret i mere end seks timer. Nogle gange kan testiklen dog miste sin evne til at fungere.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Sanz Jaka, J. P., Villanueva, J. A., Garmendia Larrea, J. C., Mendívil Dacal, J., & Arocena Lanz, F. (1989). Torsión del cordón espermático. Archivos Espanoles de Urologia.
  • Mongiat-Artus, P. (2012). Torsión del cordón espermático y de los anexos testiculares. EMC – Urología. https://doi.org/10.1016/s1761-3310(04)40737-3
  • Gonzalo-González, A., Longás, J., Pérez-Barrero, P., Infantes, M., Pérez-Alfranca, C., & Ruiz-Pérez, R. (2007). Bloqueo del cordón espermático como tratamiento del dolor crónico testicular. Revista de La Sociedad Espanola Del Dolor.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.