Er creme fraiche sundt? Lær om dets næringsstoffer og fordele

Er creme fraiche sundt? Det er et produkt, der kan betragtes som værende af god kvalitet, hvis det tilberedes hjemme med friske ingredienser.
Er creme fraiche sundt? Lær om dets næringsstoffer og fordele

Sidste ændring: 02 juli, 2023

Creme fraiche er et produkt, der fremstilles af fermenteret komælk, og som indeholder mælkesyrebakterier. Det bruges ofte som tilbehør til kartofler og kan have visse ernæringsmæssige egenskaber. Men er creme fraiche sundt?

Som alle andre saucer bør det indtages med måde. Det kan øge kalorieindholdet i mange retter, hvilket kan resultere i vægtøgning.

Inden vi går i gang, er det vigtigt at påpege, at det altid er bedre at prioritere hjemmelavede saucer frem for industrielle. Sidstnævnte indeholder elementer som kunstige tilsætningsstoffer, der kan skade tarmens mikrobiota. De indeholder som regel også simple sukkerarter og endda transfedtsyrer.

Næringsværdien af creme fraiche

Det første, vi skal tale om, er næringsværdien af creme fraiche. Det er en fødevare, der giver omkring 60 kalorier per 2 spiseskefulde.

Fedt er det vigtigste næringsstof med 5,8 gram per portion. Proteiner og kulhydrater er ikke særlig repræsentative i dette tilfælde. Med hensyn til mikronæringsstoffer kan vi tale om calcium og vitamin A. Begge elementer er nødvendige for at opretholde en god sundhedstilstand.

Det skal også nævnes, at de fleste lipider i denne sauce er af den mættede type. I mange år var de forbundet med en højere risiko for at udvikle kroniske og komplekse lidelser, selvom dette nu har ændret sig. Det er kun transfedtsyrer, der skal undgås, som det fremgår af forskning offentliggjort i BMJ.

Sundhedsmæssige fordele: Er creme fraiche sundt?

I moderate mængder og i forbindelse med en varieret og afbalanceret kost kan creme fraiche give flere fordele. Følgende bør fremhæves.

Skål med creme fraiche får os til at spørge: Er creme fraiche sundt?
Fedtet fra creme fraiche er ikke skadeligt i forbindelse med en afbalanceret kost.

Det forbedrer mikrobiotaens tæthed og mangfoldighed

Creme fraiche gennemgår en fermenteringsproces, som sikrer tilstedeværelsen af mikroorganismer i den. Disse bakterier kan selektivt kolonisere fordøjelseskanalen og dermed forbedre mikrobiotaens funktion.

Dette resulterer i bedre fordøjelse og absorption af næringsstoffer. Derudover reducerer det forekomsten af inflammatoriske lidelser i tarmen ifølge en undersøgelse offentliggjort i Molecular Nutrition & Food Research.

Er creme fraiche sundt? Det øger optagelsen af vitaminer

Nogle vitaminer har brug for fedt for at blive optaget, og det er de fedtopløselige vitaminer.

Vi kan f.eks. nævne A- og D-vitamin. I den forstand kan lipiderne fra creme fraiche forbedre tilgængeligheden af disse næringsstoffer, så man undgår underskud på mellemlang sigt.

Det hjælper med at beskytte knoglerne

Mejeriprodukter er fødevarer med et højt indhold af calcium. Vi taler om et vigtigt mineral for knoglesundheden, som det fremgår af forskning offentliggjort i tidsskriftet Nutrients.

Det er vigtigt at sikre et dagligt indtag for at undgå knoglebrud gennem årene. Det er også vigtigt at dyrke regelmæssig motion og at opretholde et optimalt D-vitaminniveau for at understøtte denne funktion.

Du vil måske også være interesseret i: Konsekvenserne af for lavt calcium

Er creme fraiche sundt, og kan det indgå i kosten?

Som du har set, har creme fraiche visse sundhedsmæssige egenskaber. Det bør dog indtages med måde inden for de relevante retningslinjer. Hvis du spiser for mange saucer, kan det skabe en ubalance i kalorieindtaget og resultere i vægtøgning.

Det er vigtigt at undgå overvægt, da det kan øge den kroniske indre inflammation. Herfra øges risikoen for at udvikle kroniske og komplekse sygdomme. Men creme fraiche er meget bedre egnet end andre opskrifter, der har et højt indhold af sukker og transfedt.

Læge sidder med model af knogler
Et kontinuerligt calciumindtag er afgørende for at fremme knoglesundheden og forebygge osteoporose.

Creme fraiche: En sauce til en sund kost

Creme fraiche er en fødevare, der kan være en del af kosten i moderate mængder. Det forbedrer smagen og udseendet af mange retter og kan give probiotika. Det udelukker dog ikke, at man kan bruge andre fermenterede mejeriprodukter som yoghurt og kefir.

Afslutningsvis er det godt at huske på, at når målet er at bevare et godt helbred, er det ikke nok bare at tage sig af kosten. Du er nødt til at overveje en række generelle vaner, især behovet for at udføre fysisk træning på regelmæssig basis.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • de Souza, R. J., Mente, A., Maroleanu, A., Cozma, A. I., Ha, V., Kishibe, T., Uleryk, E., Budylowski, P., Schünemann, H., Beyene, J., & Anand, S. S. (2015). Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies. BMJ (Clinical research ed.)351, h3978. https://doi.org/10.1136/bmj.h3978
  • Sánchez, B., Delgado, S., Blanco-Míguez, A., Lourenço, A., Gueimonde, M., & Margolles, A. (2017). Probiotics, gut microbiota, and their influence on host health and disease. Molecular nutrition & food research61(1), 10.1002/mnfr.201600240. https://doi.org/10.1002/mnfr.201600240
  • Vannucci, L., Fossi, C., Quattrini, S., Guasti, L., Pampaloni, B., Gronchi, G., Giusti, F., Romagnoli, C., Cianferotti, L., Marcucci, G., & Brandi, M. L. (2018). Calcium Intake in Bone Health: A Focus on Calcium-Rich Mineral Waters. Nutrients10(12), 1930. https://doi.org/10.3390/nu10121930

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.