Hvordan omsætter vi overskydende sukker?

Generelt øger et overdrevent forbrug af sukker og andre kulhydrater risikoen for diabetes og flere lidelser forbundet med hyperglykæmi.
Hvordan omsætter vi overskydende sukker?
Nelton Abdon Ramos Rojas

Bedømt og godkendt af læge Nelton Abdon Ramos Rojas.

Sidste ændring: 14 december, 2022

De fleste mennesker er klar over, at overdrevent sukkerforbrug hurtigt kan øge blodsukkeret og føre til ubehagelige symptomer. På trods af dette er der visse tidspunkter, hvor det synes umuligt ikke at give efter for fristelsen og ende med at indtage mere end den rigtige mængde. Så hvordan omsætter vi overskydende sukker?

Generelt anbefales et overdrevent sukkerindtag ikke, fordi det er en af de potentielle årsager til kroniske sygdomme som diabetes og fedme. Et moderat forbrug er dog ikke nogen risiko og kan kompenseres ved at indføre en række sunde vaner.

Sukker eller kulhydrater?

Sukker er en del af de velkendte kulhydrater. Disse makromolekyler er uundværlige for at opnå energi i menneskekroppen og for dannelsen af forskellige cellestrukturer.

Generelt er kulhydrater forgrenede kæder, der ifølge undersøgelser er resultatet af en gruppering af forskellige typer sukkerarter. De spænder fra monosakkarider, såsom glukose, fruktose og laktose, til disakkarider, såsom galaktose, saccharose og maltose. De mest komplekse former omfatter stivelse og cellulose.

Hvordan omsætter vi sukker?

Omsætningen af sukkerstoffer begynder i fordøjelseskanalen, fra det øjeblik maden synkes. I munden, maven og tarmen findes der enzymer, der er specialiseret i at bryde kulhydratkæderne for at omdanne dem til mindre molekyler.

Disaccharidaser, såsom laktase og galaktase, er enzymer, der findes i tyndtarmens væg, hvis funktion ifølge forskningen er at nedbryde sukkerstoffer til deres mest elementære enheder. Monosakkarider absorberes og passerer direkte over i blodet.

Som reaktion på sukkerbelastningen i blodet er bugspytkirtlen ansvarlig for at producere og frigive insulin. Insulin er det hormon, der er ansvarligt for at reducere blodglykæmien og øge indgangen til og lagringen af sukker i muskler, fedtvæv og leveren. Hjernens eneste energikilde er sukker, så den er ikke afhængig af insulin til optagelsen.

7 tips til at omsætte overskydende sukker i blodet

Da vi ved, at mange mennesker er bekymrede, når de opdager, at de har indtaget for meget sukker, vil vi gerne dele 7 vigtige anbefalinger til at neutralisere det på kort tid.

1. Lav fysisk aktivitet for at omsætte overskydende sukker

Kvinde løber en tur for at omsætte overskydende sukker

En af de hurtigste og mest effektive måder at kontrollere glukose på er at lave intens fysisk aktivitet i mindst en halv time.

Denne aktivitet øger insulinfølsomheden og får musklerne til at tage sukker og omdanne det til energi under og efter træningen.

Faktisk er motion nødvendigt for alle mennesker med diabetes, uanset hvilken type du har.

De mest anbefalede i dette tilfælde er kardiovaskulære øvelser, som øger pulsen og forbrænder energi effektivt.

2. Drik vand for at slippe af med overskydende sukker

Vand er den sundeste drik, fordi den ikke indeholder kalorier og sukker. Hvis du drikker et eller to glas efter at have spist sukker, hjælper det med at fortynde det i blodet og derefter udstøde det gennem urinen.

Hvis dit sukkerniveau ikke falder efter at have drukket vand, kan du drikke to glas mere, indtil der opnås en forbedring.

Det bør dog drikkes på forskellige tidspunkter og uden at overskride mere end 8 glas om dagen, fordi kroppen kan blive overhydreret.

3. Skær kulhydrater fra det næste måltid

For at forhindre, at blodsukkeret fortsætter med at stige, bør alle kulhydrater skæres fra måltidet efter.

Middagen bør være baseret på proteiner og grøntsager. Brød, hvide ris, kartofler og alle fødevarer med sådanne egenskaber bør undgås.

4. Drik kanel-te

Te med kanel og stjerneanis

En kanel-te er et af de naturmedicinske midler, der anbefales til patienter, der er diagnosticeret med type 2-diabetes. Det har en aktiv ingrediens kaldet cinnamtannin B1, der stimulerer insulinreceptorerne til at regulere blodsukkeret.

Indtagelse på tom mave eller efter måltider hjælper med at støtte den funktion, der omdanner dette stof til energi.

Ingredienser

 • ½ teskefuld kanel (2,5 g)
 • 1 kop vand (250 ml)

Fremgangsmåde

 • Kog vand og fortynd kanel i det.
 • Lad det hvile i 10 minutter og indtag det.

5. Spis råt hvidløg for at omsætte overskydende sukker

Råt hvidløg frigiver et aktivt stof kaldet allicin, hvis virkning øger insulinaktiviteten for at regulere glukoseniveauet.

Det skyldes, at det hjælper sukkeret med at komme ind i cellerne for efterfølgende at blive brugt som brændstof til kroppen. Desuden har det vist sig at være en stimulans af visse celler i bugspytkirtlen, som hjælper med at øge insulinudskillelsen.

Derfor bør det altid spises råt, enten efter at have spist mange søde sager eller på tom mave for at undgå problemer.

6. Spis mad rig på protein

En af de vigtigste konsekvenser af at indtage meget sukker er, at efter at have udløst deres niveauer i blodet, falder de kraftigt og forårsager stærke sultfornemmelser.

I den forstand anbefaler eksperter at spise en proteinrig fødevare, når du føler den stærke trang til at spise mere.

Et kogt æg, græsk yoghurt eller en håndfuld nødder giver ikke mere end 200 kalorier og dæmper straks lysten til at spise flere søde sager.

7. Drik varmt vand med citron

Vand med lime til at omsætte overskydende sukker

At drikke denne klassiske drik er effektiv takket være de fibre og antioxidanter, som citronen giver.

Ingredienser

 • 1 citron.
 • 1 kop vand (250 ml)

Fremgangsmåde

 • Kog vandet, tilsæt citronsaft og drik det.

Overskydende sukker svækker sundheden

Generelt øger et overdrevent forbrug af sukker og andre kulhydrater risikoen for diabetes og flere lidelser forbundet med hyperglykæmi. Nogle symptomer, der tyder på for højt blodsukker, er øget tørst, hyppig vandladning, træthed, sløret syn og kvalme.

Som du kan se, er der flere alternative foranstaltninger, der kan tages i betragtning, når sukkerniveauet stiger. Den bedste måde at undgå virkningerne på er dog at undgå dette stof i kosten så meget som muligt.

Det kan interessere dig ...
Tips til at reducere forbruget af raffineret sukker
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Tips til at reducere forbruget af raffineret sukker

Vi skal være forsigtige med et overdrevent forbrug af raffineret sukker. Her er nogle tips til at reducere forbruget af raffineret sukker.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Chattopadhyay, S., Raychaudhuri, U., & Chakraborty, R. (2014). Artificial sweeteners – A review. Journal of Food Science and Technology. https://doi.org/10.1007/s13197-011-0571-1
 • Lustig, R. H., Schmidt, L. A., & Brindis, C. D. (2012). Public health: The toxic truth about sugar. Nature. https://doi.org/10.1038/482027a
 • Andreyeva, T., Chaloupka, F. J., & Brownell, K. D. (2011). Estimating the potential of taxes on sugar-sweetened beverages to reduce consumption and generate revenue. Preventive Medicine. https://doi.org/10.1016/j.ypmed.2011.03.013
 • FAO, F. and A. O. (2006). The double burden of malnutrition. Case studies from six developing countries. FAO Food and Nutrition Paper. https://doi.org/10.1017/S0029665110003903.Contemporary
 • Vilaplanta M. Hidratos de carbono simples y complejos. Recomendaciones dietéticas. Offarm. 2008; 27(2): 54-57.
 • Luna V, López J, Vázquez M, Fernández L. Hidratos de carbono: actualización de su papel en la diabetes mellitus y la enfermedad metabólica. Nutr. Hosp. 2014; 30(5 ): 1020-1031

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.