Er det godt at drikke danskvand hver dag?

Folk, der har spiserørsbrok eller lider af hyppig refluks, bør undgå at drikke danskvand.
Er det godt at drikke danskvand hver dag?
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Folk bruger ofte danskvand som erstatning for læskedrikke eller endda alkoholholdige drikkevarer. Nogle kan ikke lide at drikke almindeligt vand, og derfor tyr de til danskvand hver dag for at forblive ordentligt hydreret.

Mange mennesker undrer sig dog over, om det at drikke danskvand hver dag kan have negative sundhedsmæssige konsekvenser. I denne artikel forklarer vi konsekvenserne af denne vane, og hvilke mennesker der bør undgå at forbruge dette produkt.

Danskvand hjælper dig med at holde dig hydreret

At drikke danskvand er en effektiv metode til at holde din krop hydreret og i optimal stand. Ifølge en artikel offentliggjort af tidsskriftet Nutrients kan dehydrering være dødeligt.

Vand er afgørende for cellulær homøostase, for at regulere temperaturen og for at sikre korrekt blodgennemstrømning. I denne sammenhæng kan danskvand garantere korrekt hydrering. Eksperter anbefaler dog at kombinere det med almindeligt vand.

På trods af at det er en meget forfriskende drikkevare, bør du ikke drikke mere end to glas af det til dine måltider. Hvis du føler dig tørstig, bør du vælge postevand.

En kvinde, der drikker et glas vand, drikker danskvand hver dag

Denne artikel interesserer dig måske: Grunde til at starte dagen med et glas vand

Det kan forårsage maveproblemer at drikke danskvand hver dag

En af ulemperne ved danskvand er, at det kan gøre fordøjelsen vanskelig hos mennesker, der f.eks. er tilbøjelige til at lide af luft i maven. Luft i maven kan nemlig bremse fordøjelsesprocessen. Derfor er det mere sandsynligt at opleve ubehag i mave og tarm, hvilket gør det svært for din krop at udføre sine daglige opgaver.

Eksperter fraråder visse mennesker overhovedet at drikke denne type vand. For eksempel dem, der lider af spiserørsbrok eller hyppig refluks. Ifølge en artikel offentliggjort i tidsskriftet BMC Gastroenterology, bør patienter med irritabel tarmsyndrom også undgå dette produkt.

Vær forsigtig med natriumindholdet i danskvand

Du kan finde flere typer af denne type vand på markedet. Du skal læse etiketterne omhyggeligt og være meget opmærksom på mængden af natrium, de indeholder. Et for stort indtag af dette mineral kan øge blodtrykket, hvilket kan påvirke dit hjertekarsystem negativt.

På den anden side bør du ikke forveksle danskvand med sodavand. Sidstnævnte indeholder sukker, hvorfor eksperter fraråder det. Det er en sukkerholdig læskedrik. Derfor bør du kun drikke det sporadisk.

En gravid kvinde, der drikker vand

Du kan drikke danskvand for at skære ned på sodavand

En person, der er vant til at drikke sukkerholdige læskedrikke, kan med fordel inkludere danskvand i deres kost. De kan erstatte forbruget af den ene drikkevare med den anden, da de minder om hinanden.

Husk, at et regelmæssigt forbrug af sodavand er dårligt for dit helbred. Dette skyldes det store indhold af sukker og tilsætningsstoffer. Af denne grund anbefaler eksperter at reducere indtaget af sodavand for at forhindre udvikling af sygdomme på mellemlang og lang sigt.

Du bør ikke drikke danskvand hver dag, men med måde

Danskvand er en forfriskende drikkevare, der kan indgå i en sund kost. Du bør dog drikke det med måde for at undgå mulige maveproblemer, der er forbundet med indtaget af danskvand.

Visse grupper af mennesker burde slet ikke drikke det. Patienter, der lider af maveproblemer, bør undgå at indtage kulsyreholdige drikkevarer, herunder danskvand.

Dem, der er vant til at indtage læskedrikke, kan dog drage fordel af at drikke danskvand. Glem aldrig at læse ernæringsindholdet. Valg af produkter med et lavt natriumindhold hjælper med at forhindre fremtidige helbredsproblemer.

Husk også, at denne drikkevare ikke er det samme som sodavand. Sidstnævnte indeholder meget sukker. Af denne grund anbefaler eksperter danskvand, men du bør begrænse forbruget af det.

Det kan interessere dig ...
Karaktertræk for en optimal vandbalance
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Karaktertræk for en optimal vandbalance

Vandbalance refererer til balancen mellem væskeindtag/udskillelse. Kroppen skal holde det inden for bestemte intervaller for at sikre et godt helbr...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Armstrong LE., Johnson EV., Water intake, water balance, and the elusive daily water requirement. Nutrients, 2018.
  • Litleskare S., Wensaas KA., Eide GE., Hanevik K., et al., Perceived food intolerance and irritable bowel syndrome in a population 3 years after a giardasis-outbreak: a historical cohort study. BMC Gastroenterol, 2015.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.