Er det muligt at elske uden at lide?

Det er altid værd at elske nogen. Men nogle gange bringer det mere lidelse end lykke. Lær nøglerne til at undgå smerte og sikre sund kærlighed her.
Er det muligt at elske uden at lide?

Sidste ændring: 22 december, 2021

Mange mennesker har haft dårlige oplevelser i deres følelsesmæssige forhold. Tænk på alle de par, der har oplevet en smertefuld afslutning, og som nu er skeptiske, når det gælder om at blive forelsket igen. Er det muligt at elske uden at lide?

Lad os undersøge dette spørgsmål nærmere.

Følelsesmæssige relationer, lykke og lidelse

Par omgivet af hjerter illustrerer, hvordan man kan elske uden at lide

Det siges ofte, at når vi bliver forelskede, er vi særligt skrøbelige. Der er ingen større begivenhed end at blive tiltrukket af en anden person end at elske og blive elsket. Det handler om at møde en person, som vi oplever en særlig forening med, både fysisk og følelsesmæssigt.

Vi kan ikke benægte det. Når vi elsker nogen, er vi mere modtagelige og mere sårbare. Vi er også ofte bange for mange ting, især for at blive forladt af vedkommende. Uanset hvor utilsigtet og simpelt det end er, kan ethvert ord eller enhver gestus såre os.

Når vi bliver forelskede, er vores lykke forbundet med en bestemt person. Hvis denne person ikke viser os den hengivenhed, vi forventer, afviser os eller ikke kan give os engagement og oprigtighed, lider vi. Det er en klar virkelighed, som vi desværre alle har oplevet på et eller andet tidspunkt.

Nu er der nogle mennesker, der håndterer denne virkelighed bedre, og andre bryder simpelthen sammen og er meget mere skrøbelige og meget mere såret. At elske er en følelsesmæssig eksplosion, hvor vi kan gå fra den mest absolutte lykke til den mest ørkesløse sorg.

Den bedste måde at gribe det an på er at bevare en personlig balance og frem for alt ikke at projicere 100% af ansvaret for vores lykke på vores partner.

For at elske skal vi være stærke, bevare vores selvværd og have en god selvopfattelse. Du kender sikkert folk, der kun er lykkelige, når de har en partner. Men når de er alene, føler de sig forladt og svage. Dette er ikke godt. Vi skal også vide, hvordan vi kan nyde vores ensomhed og uafhængighed. Nøglen er balance.

Du vil helt sikkert kunne lide denne artikel: 7 tegn på usikkerhed i kærlighed

Hvordan man kan elske uden at lide

Er det muligt at elske uden at lide?

Tja, først og fremmest skal vi præcisere, at i det øjeblik noget betyder noget for os, er det uundgåeligt ikke at lide, hvis der sker noget med det. Vi elsker vores forældre, børn og partnere, og derfor bekymrer vi os om og lider for dem.

Det er normalt og forventeligt. Det væsentlige er imidlertid, at lidelsen er rimelig og ikke får os til at falde ned i f.eks. en depression.

Vi må lære at håndtere lidelsen, så vi ikke lader os blive deprimerede. Vi skal holde vores selvværd flydende og ikke lade os ødelægge af de uundgåelige vanskeligheder i livet. Nogle mennesker er mere sårbare end andre. Der er mennesker, der kan klare et svigt eller et brud dårligere på grund af f.eks. deres personlighed eller tidligere erfaringer.

Faktisk kender du sikkert mennesker, der er blevet alvorligt deprimerede, efter at deres ægteskab eller forhold er gået i stykker. Det er derfor, vi skal være stærke og beskytte os selv.

Vi skal også være optimistiske. Hvis dit forhold ikke fungerer, skal du indse, at du før eller senere finder den rette person for dig. Kærlighed er noget, der altid er værd at have – det må du ikke glemme.

Lad os imidlertid se på, hvad der kan hjælpe dig med ikke at blive offer for kærlighedens lidelser.

1. At elske skal først og fremmest give lykke

Vi skal være klar over dette. Hvis du ofte vågner op og græder, sker der noget alvorligt i dit liv.

Hvis det, dit forhold tilbyder dig, er mere lidelse end lykke, må du reagere. Det vigtigste i denne verden er dig og din integritet, og hvis du ved, hvordan du skal reagere i tide, kan du undgå yderligere lidelse. Det kan nogle gange være svært at nå, men det er værd at spørge dig selv en gang imellem: Er jeg virkelig lykkelig?

Du vil måske finde dette interessant: Sådan kan man løse problemer i et parforhold

2. Beskyt dit selvværd

Lad ikke nogen kontrollere eller manipulere dig. Hvis du opdager, at du ikke længere er dig selv, og at den anden person bestemmer for dig eller har din lykke i sine hænder, så er det på tide at ændre situationen.

En kvinde krammer sig selv

Reagér. Hvis du har et stærkt selvværd, og hvis du elsker dig selv, nyder den, du er, og føler dig stolt af din personlighed, undgår du en masse lidelse.

Lad os se på et eksempel:

En dreng afviser en pige. Denne afvisning gør hende deprimeret, og hun tror, at hun ikke er god nok til nogen anden mand, og at ingen nogensinde vil elske hende.

Hendes veninde, som har en god selvopfattelse og et stærkt selvværd, reagerer imidlertid anderledes på en afvisning: “Hvis denne fyr har forladt mig, er det, fordi han ikke fortjente mig og ikke værdsatte, hvad jeg er værd. Jeg er sikker på, at jeg nok skal finde en anden, som elsker og respekterer mig for den, jeg er.”

3. Hold altid øje med din indre vækst for at kunne elske uden at lide

For at elske et menneske på en sund måde skal du først værdsætte dig selv og føle, at der er ting i dig, som den anden person også værdsætter. Hvis du elsker og respekterer dig selv, vil du være i stand til at elske og respektere en anden som et modent menneske.

Tænk f.eks. på de mennesker, der er særligt jaloux. Jalousi er forårsaget af usikkerhed. De mennesker, der manifesterer det, tror, at deres partner kan finde en bedre til enhver tid, da de ikke virkelig værdsætter sig selv.

Det bedste er at elske modne og afbalancerede mennesker, der er sikre på sig selv og i stand til at bringe lykke og optimisme – mennesker, der er i stand til at vokse som par dag for dag. Det er den bedste måde til at undgå lidelse i kærligheden.

Vi ved, at kærlighed nogle gange indebærer en vis grad af lidelse. Men nogle gange er det det værd at vokse som par. Hvis du opdager, at dette ikke er muligt, er det altid bedre ikke at forlænge en situation, der kun bringer sorg. Husk: At det altid er værd at elske nogen, og du fortjener at blive elsket.

Dette er tips, som måske ikke virker i alle tilfælde. Hvis du har brug for professionel hjælp, anbefaler vi, at du går til en specialist i psykisk sundhed.

Det kan interessere dig ...
Fire tegn på, at du virkelig elsker din partner
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fire tegn på, at du virkelig elsker din partner

I denne artikel vil vi afsløre fire tegn på, at du virkelig elsker din partner, eller om du bare er forgabt i vedkommende.


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.