Er det muligt at overvinde kyssefobi?

Filemafobi er kyssefobi, en irrationel frygt for enhver form for kys. Det vil sige, at folk føler sig utilpas selv med et kys på kinden.
Er det muligt at overvinde kyssefobi?
Andrés Carrillo

Skrevet og kontrolleret af psykolog Andrés Carrillo.

Sidste ændring: 24 juni, 2023

Filemafobi betyder dybest set “kyssefobi”, som er den irrationelle frygt for at kysse. Det betyder, at folk føler sig utilpas ved blot et venskabeligt kys på kinden. Det er en form for angstlidelse.

Mennesker med denne tilstand antager, at alle kys har negative konsekvenser. Nogle mennesker har det for eksempel ikke godt med at vise deres følelser og føler sig sårbare, når de kysser. Med andre ord fortolker denne person det som et angreb på hans/hendes integritet.

Disse personers interpersonelle relationer er stærkt begrænsede som følge heraf. Men hvorfor sker det? Er der nogen måder at håndtere det på? Dagens artikel vil tage fat på hovedårsagerne til kyssefobi og nogle strategier til at overvinde den.

Symptomer på kyssefobi

Generelt har alle fobier lignende symptomatologi. I dette tilfælde er frygtens fokus centreret om kys. Det er angst for at blive kysset eller kysse. Faktisk forårsager det den slags angst, der fører til karakteristiske fysiske symptomer som svedtendens, kvælningsfornemmelse og hovedpine.

Derudover er der også ikke-observerbare psykologiske symptomer. For eksempel oplever folk med filemafobi katastrofetanker som den fremherskende idé om, at et kys kan give dem alvorlige sygdomme.

Derfor har personerne en tendens til at holde sig væk fra enhver romantisk situation for at føle sig sikre. Faktisk undgår de i de mest ekstreme tilfælde helt at møde mennesker.

Mand med kyssefobi vil ikke kysses af kvinde
Folk med kyssefobi frygter at give eller modtage kys, fordi de tror, det er farligt.

Årsagerne til kyssefobi

Årsagerne til denne specifikke fobi er knyttet til traumatiske hændelser i forbindelse med kys. Det kan ske efter et første utilfredsstillende kys, da folk ønsker at undgå at genopleve denne tidligere oplevelse.

Men andre situationer kan få folk til at bevæge sig væk fra romantisk intimitet. Nedenstående nævner vi de fobier, der er relateret til frygten for at kysse, for at genkende alle de scenarier, der er relateret til det.

1. Frygt for at blive forladt

Nogle mennesker forbinder det at kysse med forpligtelse. Derfor undgår de at give eller modtage kys af frygt for at blive forladt. Lavt selvværd er en del af problemet i disse tilfælde, da folk har en lav opfattelse af sig selv. De har en tendens til at tænke “hvorfor skulle nogen ønske at være sammen med mig?”

2. Hafefobi

Dette er en anden specifik fobi, og disse mennesker har en intens frygt for at blive rørt ved. Derfor skaber kys panik, da det er en form for intim og intens kontakt.

3. Misofobi

Misofobi eller bakteriefobi er tæt forbundet med frygten for at kysse. Årsagen til denne fobiske forbindelse er, at personen er overbevist om, at bakterierne i andre menneskers spyt er farlige. Tanken om at kunne pådrage sig en dødelig sygdom under et kys fører således til undgåelsesadfærd.

4. Halitofobi

Mennesker med halitofobi har en modvilje mod mundlugt. Derfor er denne form for afvisning ikke et resultat af dårlig ånde. Faktisk er enhver form for lugt, der kommer fra munden, en kilde til afsky og endda frygt. Selv lugten af deres egen mund er ubehagelig for folk, der oplever denne fobi. Som du kan forestille dig, er det en stor hindring, når det kommer til at kysse.

Kvindes væmmes over mand, der vil kysse hende
Der er mange typer af kyssefobi, hvad enten det er frygt for berøring, frygt for at blive forladt eller bare en modvilje mod mundlugt.

Er det muligt at overvinde kyssefobi?

At overvinde fobier afhænger i høj grad af personernes evne til introspektion. Det betyder, at man er i stand til at foretage en objektiv personlig evaluering, så man kan identificere irrationelle overbevisninger. Derfor er den mest effektive terapi til behandling af fobier kognitiv adfærdsterapi.

Målet med denne form for terapi er at hjælpe en person med at erstatte de mentale idéer, der opretholder hans/hendes fobier. For eksempel kan en person med filemafobi acceptere, at ikke alle kys udgør en fare for hans/hendes helbred ved hjælp af kognitiv omstrukturering.

Efterhånden som de katastrofale idéer nedbrydes, begynder personen at give sig selv mulighed for at opleve den frygt, som tidligere lammede ham/hende. Det er naturligt, at folk forbliver mistænksomme under de første oplevelser. Men til sidst bliver de nødt til at kysse fuldt ud.

Hvornår er det virkelig farligt at kysse nogen?

Det er rigtigt, at kys kan være farlige under visse omstændigheder, især de mest lidenskabelige. Men det er usandsynligt, at et kys vil føre til en dødelig sygdom under normale forhold.

Som det sidste kan det være skadeligt at kysse nogen, hvis du bemærker vorter eller sår i området omkring munden. Det kan nemlig være et tegn på herpes. Desuden er folk med dårlig mundhygiejne mere tilbøjelige til at pådrage sig sygdomme ved at kysse. Afslutningsvis skal du være selektiv med, hvem du kysser, men lad være med at gå til ekstremer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Sánchez-Navarro, J., and J. Martínez. “Reactividad Fisiológica Periférica y Actividad Cerebral En Las Fobias Específicas.” Escritos de Psicología 3 (2009): 43–54. Print.
  • Bonet, Juan I. Capafons. “Tratamientos Psicológicos Eficaces Para Las Fobias Específicas.” Psicothema 13.Número 3 (2001): 447–452. Print.
  • Miranda, Lola Riesco, and Jorge A Cervilla Ballesteros. Terapia Cognitivo-Conductual. N.p., 2021. Print.
  • Caballo, Vicente. “Manual Para El Tratamiento Cognitivo-Conductual de Los Trastornos Psicológicos.” ACADEMIA Acelerando la investigación mundial. Manual 1.2 (2007): 777. Print.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.