Er det sandt, at fedme reducerer den forventede levetid?

Fedme reducerer menneskers forventede levetid, fordi denne tilstand øger risikoen for at lide af alvorlige sygdomme som f.eks. kræft.
Er det sandt, at fedme reducerer den forventede levetid?

Sidste ændring: 26 juli, 2022

Forskellige undersøgelser har vist, at fedme reducerer den forventede levetid. Disse data er bekymrende, hvis man tager i betragtning, at antallet af fede eller overvægtige mennesker i verden er steget betydeligt i de seneste år.

Forskere har vidst, at fedme kan forårsage hjerte-kar-sygdomme, diabetes og kræft. OECD – Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling – anslår, at der i 2050 kan være 95 millioner for tidlige dødsfald på grund af for høj kropsvægt.

Ifølge skøn fra denne organisation er Mexico det land, der vil lide den alvorligste nedgang i den forventede levetid på grund af fedme. Derefter følger Rusland, Polen, USA, Japan og Indien i nævnte rækkefølge. I dag er en ud af fire mennesker overvægtige.

Fedme reducerer den forventede levetid

Overvægtig kvinde ved computer

I øjeblikket betragtes fedme som en global epidemi, der ikke holder op med at vokse. Forskere mener, at omkring 1,9 milliarder voksne i verden lider af denne tilstand. Desuden lider ca. 340 millioner børn og teenagere af den.

I sig selv er fedme en risikofaktor for at få sygdomme. Blandt dem kan vi fremhæve følgende, som er tæt forbundet med hinanden:

 • Type 2-diabetes: I øjeblikket er 8 ud af 10 personer med diabetes også overvægtige eller fede.
 • Forhøjet blodtryk: Det er en almindelig sygdom hos overvægtige personer.
 • Hjertesygdomme: Dette omfatter forskellige hjertesygdomme, flere af dem med risiko for død.
 • Slagtilfælde: Hypertension er den vigtigste risikofaktor.
 • Søvnapnø: Øger din risiko for type 2-diabetes og hjertesygdomme.
 • Metabolisk syndrom: Det omfatter en række tilstande, der øger risikoen for hjertesygdomme, diabetes og slagtilfælde.
 • Fedtlever-sygdom: Øger risikoen for alvorlige leverskader, skrumpelever eller leversvigt.
 • Slidgigt: Vægt lægger pres på led og brusk.
 • Problemer med galdeblæren: Der er en øget risiko for at udvikle galdesten og galdeblærebetændelse.
 • Nyresygdom: Fedme fremmer og fremskynder nyresygdomme.
 • Problemer under graviditet: Overvægtige mødre har en højere risiko for komplikationer under graviditeten.
 • Kræft: Nogle kræftformer er blevet forbundet med overvægt og fedme.

Du er måske interesseret i: Problemer med overvægt under graviditet

Afslørende undersøgelser

En undersøgelse i tidsskriftet FMC, der blev offentliggjort i 2013, viste resultaterne af en 40-årig opfølgning af 3456 personer med fedme, hvoraf 1550 var mænd og 1907 var kvinder. Alle begyndte undersøgelsen, da de var mellem 30 og 49 år gamle.

Undersøgelsen konkluderede, at fedme reducerer den forventede levetid. Den påpeger, at mænd mister ca. 5,3 leveår og kvinder mister ca. 7,1 år. Hvis disse personer også røg, steg dette til 6,7 år for mænd og 7,2 år for kvinder.

En anden undersøgelse foretaget af USA’s National Cancer Institute (NCI), der blev offentliggjort i 2014 i tidsskriftet PLOS Medicine, konkluderede, at personer, der er mere end 45 kg overvægtige, lever mellem 6,5 og 13,7 år kortere end normalvægtige personer.

OECD-rapporten

Læge måler kvindes talje, da fedme reducerer den forventede levetid

Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling – OECD – fremlagde i 2019 en rapport, ifølge hvilken det blotte faktum at være overvægtig reducerer den forventede levetid med ca. tre til fire år. I dette tilfælde taler de kun om folk, der er overvægtige, ikke fede.

Rapporten bemærkede også, at tre ud af fem fede mennesker bor i rige lande. Blandt dem er USA, hvor ca. 40 % af de voksne og 20 % af børnene har en for høj kropsvægt. I Det Forenede Kongerige er tre ud af fem personer overvægtige.

OECD henleder opmærksomheden på, at 50 % af verdens befolkning har en usund kost. To ud af fem mennesker spiser ikke nok frugt og grøntsager. Desuden dyrker en ud af tre mennesker ikke nok fysisk aktivitet.

Organisationen advarer om, at hvis denne situation ikke ændres, vil 60 % af de nye tilfælde af diabetes i de næste 30 år skyldes fedme. Det vil også forårsage 18 % af hjerte-kar-sygdommene, 11 % af demenssygdommene og 8 % af de forskellige kræftformer.

Det kan interessere dig ...
Retningslinjer for kosten, hvis du har et stillesiddende job
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Retningslinjer for kosten, hvis du har et stillesiddende job

Du bør finde nogle retningslinjer for kosten, hvis du har et stillesiddende job. Grunden? Det er en faktor i sygdomsudbrud og kan være skadeligt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Orozco, P. (2013, abril 3). El sobrepeso y la obesidad reducen la esperanza de vida. Recuperado 22 de abril de 2020, de https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1134207203759556
 • Kitahara, C. M., Flint, A. J., Berrington de Gonzalez, A., Bernstein, L., Brotzman, M., MacInnis, R. J., Moore, S. C., Robien, K., Rosenberg, P. S., Singh, P. N., Weiderpass, E., Adami, H. O., Anton-Culver, H., Ballard-Barbash, R., Buring, J. E., Freedman, D. M., Fraser, G. E., Beane Freeman, L. E., Gapstur, S. M., Gaziano, J. M., … Hartge, P. (2014). Association between class III obesity (BMI of 40-59 kg/m2) and mortality: a pooled analysis of 20 prospective studies. PLoS medicine, 11(7), e1001673. https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1001673
 • Moreno, G. M. (2012). Definición y clasificación de la obesidad. Revista Médica Clínica Las Condes, 23(2), 124-128.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.