Vaner til at håndtere søvnapnø

Vi kender alle betydningen af en god nattesøvn. Vi kan dog ikke alle få det. Her er nogle vaner til at hjælpe dig med at håndtere søvnapnø.
Vaner til at håndtere søvnapnø

Sidste ændring: 09 august, 2022

En god nattesøvn er vigtig, når det kommer til at nyde en god livskvalitet. Nogle lidelser forhindrer dog folk i at få ordentlig hvile. En af disse lidelser er søvnapnø. I det lange løb påvirker det en persons helbred. Det er derfor, det er vigtigt at vide, hvordan man kan håndtere søvnapnø.

Søvnapnø er en af de lidelser, som takket være moderne medicin og forskellige aftenvaner kan blive forbedret. Det første skridt til en behagelig og sund nattesøvn er at vide, hvad søvnapnø er, og hvordan man kan håndtere det.

For at kunne håndtere søvnapnø skal man vide, hvad er søvnapnø?

Illustration af vejtrækning og søvnapnø

Mens vi sover, bliver vores vejrtrækning langsommere og får en glidende og konstant rytme, som ilter kroppen og giver den mulighed for at udføre alle sine funktioner korrekt. Søvnapnø er forstyrrelsen af vejrtrækningen i sekunder eller endda minutter, hvilket forhindrer, at ilt når hjernen.

Til at starte med vil personen måske ikke opdage, at han eller hun er stoppet med at trække vejret. Når lidelsen bliver mere udviklet, vil personens søvnkvalitet dog også blive påvirket, hvilket får personen til at vågne adskillige gange i løbet af natten. Dette forårsager ændringer i deres normale søvnmønster og resulterer i skadelige konsekvenser.

Der er to typer af søvnapnø:

 1. Obstruktiv apnø opstår, når der er en unormal vækst af væv omkring luftvejene eller halsen. Denne type apnø er nem at opdage, fordi personen, der lider af det, som regel snorker. Det kan være mildt, moderat eller alvorligt afhængig af antallet af gange, man stopper med at trække vejret i sin søvn. En persons alder spiller også en rolle.
 2. Den anden type af søvnapnø, central søvnapnø, er meget mere alvorlig. Det skyldes, at det centrale nervesystem er involveret. I dette tilfælde stopper åndedrætscentret med at modtage hjernens ordre om at trække vejret. Denne situation forstyrrer dyb søvn og får personen til at vågne adskillige gange i løbet af natten.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: 8 aromatiske olier, der kan hjælpe dig med at sove bedre

Faktorer, som påvirker søvnapnø

Bestemte faktorer øger sandsynligheden for, at en person vil lide af søvnapnø. Nogle af dem er:

 • Fremskreden alder: Apnø skelner ikke mellem køn. Der er dog en højere procentdel af voksne mænd, der lider af det.
 • Overvægt: Det er blevet bevist, at overvægt øger sandsynligheden for søvnapnø med ti gange. Dette tal øges endnu mere, hvis personen er sygeligt overvægt.
 • Rygning og alkoholisme: Begge disse faktorer ændrer åndedrætscentret.
 • Lidelser i luftvejene: Dette er ret gængs hos børn på grund af den store størrelse på deres mandler.
 • Stort forbrug af sovepiller og beroligende lægemidler: Dette producerer en ændring i nervesystemet. Som alternativ er der glimrende naturlige midler.

Andre samlede faktorer forværrer situationen. Det er for eksempel overarbejde, stress, at være eksponeret for høje niveauer af carbondioxid, hjertesygdomme og slagtilfælde, forhøjet blodtryk og ikke at få nok søvn.

Symptomer

Kvinde, der ikke kan sove, har brug for, at partneren vil håndtere søvnapnø

Det første tegn på denne lidelse er døsighed i løbet af dagen. De konstante opvågninger om natten forhindrer personen i at få en god nattesøvn. De er derfor ofte ikke så opmærksomme i løbet af dagen på arbejdet, når de studerer eller udfører dagligdagens opgaver.

Iltunderskud, endda i korte perioder, forårsager mangel på hukommelse og nervøsitet. Det kan endda forårsage kvalme, hallucinationer og sløret syn.

På grund af dise symptomer beder specialisten om en række medicinske undersøgelser for at afgøre, hvilken form for apnø patienten har. Foruden den fysiske undersøgelse af munden og halsen kan de også udføre specifikke søvnstudier.

Når typen og graden af lidelsen er slået fast, vil specialisten beslutte en behandling. De fleste medicinske råd fokuserer på at ændre patientens vaner.

Denne artikel vil måske også interessere dig: Farvel til stress: 5 strategier enhver kvinde bør bruge

Hvad er sunde måder at håndtere søvnapnø på?

Med disse gode vaner vil man være i stand til at håndtere søvnapnø eller i det mindste lindre det:

 • For at undgå apnø bør man begynde med at sove på venstre side af kroppen. Denne stilling hjælper hjertet med at pumpe bedre, og luftvejene udvider sig uden besvær. Det vil også forhindre, at man snorker.
 • Undgå at drikke alkohol seks timer før sengetid.
 • Stoppe med at ryge.
 • Ikke bruge sovepiller.
 • Motionere regelmæssigt.
 • Spise sundt.
 • Holde øje med sin vægt.
 • Undgå at se fjernsyn, bruge en computer eller telefon og lytte til høj musik før sengetid.

Med disse simple aftenvaner kan man med succes imødekomme søvnapnø. Det er selvfølgelig essentielt, at man går til lægen og følger hans eller hendes instrukser. På den måde kan man nyde en god nattesøvn og en sund livsstil.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.