Spiseforstyrrelser under graviditet: Alt, hvad du behøver at vide

Gravide kvinder er mere modtagelige for psykologiske forstyrrelser på grund af ændringerne i deres krop. Desværre er spiseforstyrrelser i denne fase meget almindelige og bliver ofte ikke diagnosticeret i tide.
Spiseforstyrrelser under graviditet: Alt, hvad du behøver at vide
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 30 juli, 2023

Mange kvinder beskriver graviditet som den smukkeste tid i deres liv. Denne periode er dog ikke altid så behagelig, og nogle gravide kvinder er mere modtagelige for psykiske lidelser. Vil du gerne vide mere om spiseforstyrrelser under graviditet? Læs videre!

Desværre er forekomsten af denne type forstyrrelser hos gravide kvinder steget i de seneste år. Ifølge undersøgelser rammer den faktisk 1 ud af 20 gravide kvinder, selv om forekomsten kan være højere i de udviklede lande.

Spiseforstyrrelser under graviditet påvirker moderens og barnets helbred negativt. Derfor er det godt at vide mere om emnet og vide, hvordan man kan identificere det.

Hvad er spiseforstyrrelser, og hvordan påvirker de graviditeten?

Spiseforstyrrelser er psykologiske forandringer, der omfatter visse forstyrrelser i forbindelse med spisning. Disse typer af forstyrrelser er normalt relateret til kropsbillede og vægt. Unge kvinder er mest udsatte for dem, især i ungdomsårene.

De forårsager forskellige ubalancer i kroppen, især hormonelle ubalancer. Kvinder med spiseforstyrrelser har således en tendens til at få uregelmæssig menstruation og fertilitetsproblemer.

Komplikationer og risici øges, når spiseforstyrrelser opstår under graviditet. Det skyldes, at ernæringsbehovet er større på dette tidspunkt.

En af de vigtigste årsager til, at disse lidelser opstår hos gravide kvinder, er den overdrevne frygt for at tage på i vægt. De er også relateret til angst og depression, som mange kvinder lider af i denne periode.

Desværre går spiseforstyrrelser under graviditet ofte ubemærket hen. Det skyldes, at nogle kvinder skammer sig over at indrømme problemet og føler sig skyldige på grund af risikoen for barnet.

I denne henseende er det vigtigt at identificere advarselstegnene:

 • Udførelse af overdreven motion.
 • En overdreven frygt for at tage på i vægt.
 • Usædvanligt stort fødeindtag.
 • Uhensigtsmæssig vægtøgning under svangerskabet.
 • Angst for måltider eller undgåelse af at spise.
En kvinde træner

Overdreven motion under graviditeten kan advare om en igangværende lidelse.

Hvad er de mest almindelige spiseforstyrrelser under graviditet?

Gravide kvinder kan lide af mange forskellige spiseforstyrrelser. Disse lidelser kan vare i varierende tid og kan endda vare i årevis efter fødslen.

1. Anorexia nervosa

Anorexia nervosa er kendetegnet ved overdreven begrænsning af fødeindtagelsen, hvilket resulterer i et accelererende og alvorligt vægttab. Kvinder med denne lidelse har en tendens til at indtage en meget lille mængde næringsstoffer, som er utilstrækkelig til at dække deres behov.

Anorexia nervosa er en af de mest almindelige spiseforstyrrelser i verden. Ifølge en udgivelse i magasinet JAMA Psychiatry er den forbundet med graviditetskomplikationer såsom øget opkastning, anæmi og for tidlig fødsel.

Læs mere om denne tilstand her: Fysiske konsekvenser af anoreksi

2. Bulimia nervosa

Dette er nok den mest almindelige spiseforstyrrelse hos gravide kvinder. Den er karakteriseret ved regelmæssige episoder af overspisning efterfulgt af udrensningsforanstaltninger eller en vis kompenserende adfærd. Kompenserende foranstaltninger kan spænde fra brug af afføringsmidler og fremkaldt opkastning til anstrengende motion.

Hovedformålet med kompenserende adfærd vil være at undgå vægtøgning fra overspisning. Heldigvis har symptomerne på bulimia nervosa en tendens til at aftage under graviditeten. Specialiseret hjælp er dog altid nødvendig.

3. Binge eating disorder

Denne tilstand er kendetegnet ved episoder af binge eating efterfulgt af en følelse af tab af kontrol og ubehag efter at have spist. Den adskiller sig fra bulimia nervosa, fordi der ikke er nogen kompenserende adfærd.

Risikoen for binge eating disorder øges normalt under graviditeten, da mange kvinder ser denne periode som den perfekte mulighed for at slippe af med restriktive diæter. De faktorer, der påvirker udbruddet, er forskellige, selvom en undersøgelse viste, at et negativt syn på overvægt forud for graviditeten er en afgørende faktor.

Mulige risici ved spiseforstyrrelser under graviditet

Som vi allerede har nævnt, indebærer spiseforstyrrelser under graviditeten flere risici for både mor og barn. Hver forstyrrelse kan føre til meget forskellige komplikationer.

Generelt er de forbundet med følgende:

 • For tidlig fødsel.
 • Lav fødselsvægt.
 • Spontan abort.
 • Graviditetsdiabetes.
 • Åndedrætsproblemer.
 • Medfødte misdannelser.
 • Intrauterin vækstbegrænsning.
 • Øget sandsynlighed for kejsersnit.

Derudover genererer spiseforstyrrelser også komplikationer efter fødslen. Kvinderne har en tendens til at være mere tilbøjelige til at lide af depression, blødninger og kan også få problemer med at amme barnet.

Træt mor med baby i armene

Fødselsdepression registreres hyppigere blandt mødre, der havde bulimi eller anoreksi under graviditeten.

Hvorfor skal der søges professionel hjælp?

Professionel hjælp ved spiseforstyrrelser under graviditet er afgørende for at behandle symptomerne på patologien og forebygge svangerskabskomplikationer. Det vigtigste, som kvinderne skal gøre, er at indrømme, at de har et problem, på trods af sociale stigmatiseringer.

Desværre har disse patologier ikke en specifik behandling og skal behandles af en gruppe af forskellige specialister. Først og fremmest vil psykologen være ansvarlig for at bestemme og behandle problemets oprindelse.

Ernæringseksperten vil etablere en passende kost, der opfylder kravene, og som kvinden er i stand til at tolerere. Fødselslæger og børnelæger spiller også en vigtig rolle i denne tilgang. De vil være ansvarlige for at holde øje med moderens og barnets fysiske tilstand.

Spiseforstyrrelser under graviditet: Et almindeligt og undervurderet problem

Spiseforstyrrelser under graviditet er ændringer i forbindelse med fødeindtagelse og kropsopfattelse. Disse forstyrrelser forårsager flere komplikationer hos kvinderne og barnet, og derfor bør man tage sig af dem med det samme.

Desværre går de ofte ubemærket hen, fordi mødrene ikke er i stand til at identificere problemet. I denne forstand er det nødvendigt at opdage tidlige tegn og søge specialiseret lægehjælp.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Martínez-Olcina M, Rubio-Arias JA, Reche-García C, Leyva-Vela B, Hernández-García M, Hernández-Morante JJ, Martínez-Rodríguez A. Eating Disorders in Pregnant and Breastfeeding Women: A Systematic Review. Medicina (Kaunas). 2020 Jul 15;56(7):352.
 • Mantel Ä, Hirschberg AL, Stephansson O. Association of Maternal Eating Disorders With Pregnancy and Neonatal Outcomes. JAMA Psychiatry. 2020 Mar 1;77(3):285-293.
 • Knoph Berg C, Torgersen L, Von Holle A, Hamer RM, Bulik CM, Reichborn-Kjennerud T. Factors associated with binge eating disorder in pregnancy. Int J Eat Disord. 2011 Mar;44(2):124-33.
 • Martínez-Olcina M, Rubio-Arias JA, Reche-García C, Leyva-Vela B, Hernández-García M, Hernández-Morante JJ, Martínez-Rodríguez A. Eating Disorders in Pregnant and Breastfeeding Women: A Systematic Review. Medicina (Kaunas). 2020 Jul 15;56(7):352.
 • Dörsam AF, Preißl H, Micali N, Lörcher SB, Zipfel S, Giel KE. The Impact of Maternal Eating Disorders on Dietary Intake and Eating Patterns during Pregnancy: A Systematic Review. Nutrients. 2019 Apr 13;11(4):840.
 • Arnold C, Johnson H, Mahon C, Agius M. The effects of eating disorders in pregnancy on mother and baby: a review. Psychiatr Danub. 2019 Sep;31(Suppl 3):615-618.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.