En undersøgelse fandt en sammenhæng mellem fedme og depression

Der er en klar sammenhæng mellem fedme og depression, hvilket kan ses i denne artikel.
En undersøgelse fandt en sammenhæng mellem fedme og depression

Sidste ændring: 10 september, 2021

Det amerikanske nationalbibliotek for medicin definerer fedme som et overskud af fedt i kroppen. På den anden side refererer “overvægt” til at veje for meget, hvilket ikke specifikt henviser til fedt. Dette kan have sundhedsmæssige konsekvenser, og en undersøgelse konstaterede, at der er en sammenhæng mellem fedme og depression.

Fedme begynder med en ubalance mellem fedtindtag og kalorieforbrug. Denne balance varierer fra person til person. De mest kendte sundhedsmæssige konsekvenser er en øget risiko for diabetes, hjertesygdomme, slagtilfælde, gigt og nogle kræftformer.

Hos kvinder kan fedme også føre til forstyrrelser i reproduktionssystemet – når de bliver gravide, under graviditeten og under selve fødslen – og også menstruationsproblemer. Hos drenge og piger er dette problem relateret til vækstproblemer, især i tilfælde af knogleudvikling.

Fedme og depression

Selvom fysiske sygdomme udgør en højrisikofaktor for mennesker, der lider af fedme, er psykologiske risici ikke mindre farlige og skadelige. Faktisk finder fedme i mange tilfælde sin vej ind i folks liv, når der er stress, sorg, depression eller angst. Med andre ord spiller den følelsesmæssige faktor en rolle.

Fedme og depression er direkte relateret. Mange deprimerede personer overspiser og opgiver egenomsorg. Dette er normalt, når øgningen af fedtstoffer finder sted i deres krop.

Andre mennesker bliver ofre for depression, der er svær at behandle, når de ser, at de er blevet overvægtige. Dette kan enten være på grund af det billede, de ser i spejlet, eller på grund af den sociale stigmatisering, som de er ofre for. Det skyldes, at samfundet har et negativt syn på overvægtige.

Medierne viser en ideel krop, der langt fra er overvægtig. Dette frembringer det, der kaldes social stigma. Stigma kan forårsage alvorlige psykologiske problemer hos fede mennesker, såsom angstlidelser, afhængighed, spiseforstyrrelser og depression.

En kvinde, der måler sin talje

Sindet og kroppen sammen

Som vi nævnte ovenstående, har fedme forskellige oprindelser. Mens nogle er genetiske, har mange andre at gøre med, hvordan mennesker har det. Følelser af sorg, angst eller stress, som er så almindelige i nutidens samfund, fører ofte til overspisning og en stillesiddende livsstil.

Specialister vurderer, at omkring 43% af tilfældene forbinder fedme og depression. Ifølge Center for Disease Control and Prevention i USA – et land, der er stærkt ramt af fedme, som går på tværs af forskellige lag i befolkningen – er overvægtige 55% mere tilbøjelige til at lide af depression. Derfor er der en klar sammenhæng mellem fedme og depression.

Depression hos kvinder

Kvinder har genetisk større risiko for at have overskydende mængde kropsfedt end mænd. Derudover er cyklusen med fedme og depression mere almindelig hos kvinder end hos mænd. Ifølge American Psychological Association havde depression i gruppen af kvinder med fedme en 37% højere forekomst end hos mænd.

Forholdet mellem fedme og selvmordstanker er også mere tydeligt hos kvinder end hos mænd. Her ser vi endnu en gang byrden af social stigma, der tynger fede mennesker, da kvinder forventes – kulturelt og socialt – at passe deres kroppe i henhold til skønhedsidealet om tyndhed.

En kvinde ved en computer

Psykologisk indgriben til behandling af fedme og depression

Der er ingen tegn på, at forbindelsen mellem fedme og depression reagerer på et genetisk eller biologisk mønster. Derfor er det mest passende for dem, der lider af denne tilstand, at søge psykologisk hjælp.

Psykisk sundhedspersonale er enige om, at det er muligt at vende cyklussen med fedme og depression med tidlig indgriben. For at gøre det er det vigtigt at tage højde for, at fedme ofte er relateret til det symbolske aspekt ved at spise.

Tvangsindtagelse kan skyldes angsttilstande. Dette er ofte relateret til negative psykologiske oplevelser, som ikke genkendes og i stedet kommer til udtryk ved overspisning.

En psykologisk indgriben hjælper overvægtige mennesker til at ændre deres kropsbillede og forbedre deres selvværd. Det fremmer også ændringen af vaner mod en sundere livsstil baseret på genetablering af følelsesmæssig kontrol.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Miranda, T., Villalta, D., & Paoli, M. (2019). ASOCIACIÓN ENTRE OBESIDAD Y DEPRESIÓN: INFLUENCIA DEL GÉNERO, LA EDAD, EL GRADO DE ADIPOSIDAD Y LA ACTIVIDAD FÍSICA.
  • Bartolomé, M. De Domingo, and J. López Guzmán. “La estigmatización social de la obesidad.” Cuadernos de bioética 25.2 (2014): 273-284.
  • Contreras-Valdez, José Alfredo, Laura Hernández-Guzmán, and Miguel-Ángel Freyre. “Insatisfacción corporal, autoestima y depresión en niñas con obesidad.” Revista mexicana de trastornos alimentarios 7.1 (2016): 24-31.
  • Ruiz Domínguez, Claudia, et al. “Diferencias de género en pacientes con obesidad mórbida candidatos a cirugía bariátrica: Influencia de ansiedad, depresión y autoestima.” Investigación y género. Reflexiones desde la investigación para avanzar en igualdad: VII Congreso Universitario Internacional Investigación y Género (2018), p 686-712. SIEMUS (Seminario Interdisciplinar de Estudios de las Mujeres de la Universidad de Sevilla), 2018.
  • Ocampo, Juan, et al. “Asociación entre índice de masa corporal y depresión en mujeres adolescentes.” International Journal of Morphology 35.4 (2017): 1547-1552.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.