Erhvervet immunitet: Beskrivelse og karaktertræk

Immunsystemet er din bedste allierede, når det kommer til at forebygge sygdomme. Det har to komponenter: Medfødt immunitet og erhervet immunitet. I dagens artikel vil vi diskutere den sidstnævnte. Er du klar over, hvordan det fungerer?
Erhvervet immunitet: Beskrivelse og karaktertræk

Sidste ændring: 28 januar, 2021

Immunsystemet, både medfødt og erhvervet, er essentielt for et optimalt helbred. Men hvad består erhvervet immunitet af? Hvordan styrkes det over tid? At få svar på disse spørgsmål er essentielt for at kunne nyde et liv uden sygdomme. Læs med for at finde ud af mere om det.

Symptomer såsom vedvarende forkølelse, tilbagevendende feber og gentagende bakterielle infektioner kan være tegn på et svækket immunsystem. Ifølge the American Academy of Allergi, Asthma, and Immunology betyder mere end tre episoder med bakteriel bihulebetændelse eller mere en to behandlinger med antibiotika om året problemer med immunsystemet.

Om biologiske barrierer

Menneskekroppen besidder barrierer som dele af immunsystemet. Der er tre typer:

 • Primære barrierer. Ifølge adskillige studier er huden den første barriere for mulige patogener. Lipid og keratin er elementer i dets komposition, som gør epidermis til en mur mod vira og bakterier.
 • Sekundære barrierer. Når de primære mekanismer fejler, er neutrofiler og makrofager (hvide blodlegemer) ansvarlige for at indhylle og ødelægge patogener. Vi kender dette som fagocytose, og det er et klart eksempel på en sekundær barriere.
 • Tertiære barrierer. T- og B-lymfocytter genkender mange strukturer produceret af patogener og inaktiverer eller ødelægger dem effektivt.

Denne skelnen mellem biologiske barrierer er essentiel. Det skyldes, at det giver os mulighed for at forstå, at når vi taler om erhvervet immunitet, taler vi om tertiære biologiske barrierer.

Illustration af vira

Det erhvervede immunsystem er en tertiær biologisk barriere, som angriber patogener, der prøver at inficere kroppen.

Måske du også vil være interesseret i at læse: Styrk dit immunforsvar med kun to ingredienser

Hvad er erhvervet immunitet?

Som du kan se, er det erhvervede immunsystem defineret som et sæt højt specialiserede celler og systemiske processer, som eliminerer eller undgår patogene trusler. Dette system er unikt for hvirveldyr ifølge denne artikel om immunologi.

Dets funktion er at genkende bakterier på en specifik måde for at være i stand til at bekæmpe dem hurtigt og mere effektivt. Selvom det kan synes overraskende, kan man sige, at denne biologiske barriere har en hukommelse, eftersom reaktionen på samme patogen bliver mere kraftfuldt ved gentagende eksponering.

Dets elementer

Effektorerne i dette beskyttelsessystem er T- og B-lymfocytter (hvide blodlegemer). De er produceret i henholdsvis thymus og knoglemarven.

Det erhvervede immunsystem kan ikke forstås uden det medfødte. Som adskillige kilder pointerer, er det cellerne i det medfødte system, som bearbejder antigenerne (substanserne fra vira og bakterier) og præsenterer dem for lymfocytterne. Det er sådan, de handler i overensstemmelse med hinanden.

For ikke at gøre det mere kompliceret vil vi begrænse betydningen af lymfocytter til det følgende:

 • Hver type af lymfocytter har en receptor for hvert antigen, der er til stede i patogenet.
 • Denne information kopieres i hver nye generation af disse celler, hvilket skaber et endnu mere effektivt forsvarssystem mod hver bølge af infektion.

Symptomer på et svækket immunsystem

Som forventet i begyndelsen er der adskillige tegn, som kan give mistanke om, at det erhvervede immunsystem ikke fungerer, som det burde. Nogle af dem er:

 • Mere end to behandlinger med antibiotika om året.
 • Mere end fire øreinfektioner om året.
 • Udviklingen af to tilfælde af lungebetændelse tæt på hinanden.
 • Tre eller flere episoder med kronisk bihulebetændelse om året.
 • Et behov for forebyggende antibiotika for at reducere risikoen for infektioner.
 • Som det sidste er der udviklingen af alvorlige infektioner fra gængse bakterielle lidelser.

Hvis man opfylder disse aspekter, skal en patient gennemgå en øjeblikkelig medicinsk undersøgelse. Resultaterne vil blive gennemgået af en immunolog, som vil kunne diagnosticere den underliggende årsag til det svækkede immunsystem.

Sådan får man erhvervet immunitet

Som du har set, er den mest effektive måde at styrke denne tertiære barriere på intet andet end ved eksponering for patogener. Dette betyder ikke, at man skal blive syg, for vacciner tjener allerede dette formål.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er vacciner midler med svækkede eller døde former af skadelige mikroorganismer, som fremmer stimuleringen af antistoffer (receptorer for de førnævnte lymfocytter), når de introduceres i et menneskes krop.

Det erhvervede immunsystem reagerer på disse stimuli, eftersom de ødelægger og husker de mulige trusler, der er i vacciner. De udgør dog ikke en reel fare for patienten. Når det egentlige patogen er til stede, vil lymfocytten altså genkende det øjeblikkeligt, før infektionen begynder.

Person får vaccine for at opnå erhvervet immunitet

Vaccination spiller en meget vigtig rolle i at styrke et erhvervet immunsystem.

For at finde ud af mere kan du læse: Alt, hvad du bør vide om allergivaccinationer

Ting, man bør have i baghovedet om erhvervet immunitet

Erhvervet immunitet er en ekstremt vigtig tertiær biologisk barriere. Det skyldes, at det gentagende gange beskytter mennesker mod et utal af patogener. Det er dermed essentielt at være bekendt med vaccinationsprogrammerne i sit land og følge dem.

Som det sidste beskytter vacciner os ikke kun ved at fremme specialiseringen af vores erhvervede immunsystem. De skaber også den form for flokimmunitet, som beskytter de svageste og sygeste.

Tak, fordi du læste med.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • La recurrencia de infecciones puede indicar inmunodeficiencias, AAA. Recogido a 2 de julio en https://www.aaaai.org/conditions-and-treatments/library/immune-deficiencies-library/sp-recurrent-infections-immunodeficiencies.
 • Wertz, P. W., & van den Bergh, B. (1998). The physical, chemical and functional properties of lipids in the skin and other biological barriers. Chemistry and physics of lipids91(2), 85.
 • Barreras biológicas, wikipedia. Recogido a 2 de julio en https://es.wikipedia.org/wiki/Barreras_biol%C3%B3gicas#Barreras_primarias.
 • Prame Kumar K, Nicholls AJ, Wong CHY. Partners in crime: neutrophils and monocytes/macrophages in inflammation and disease. Cell Tissue Res. 2018;371(3):551-565. doi:10.1007/s00441-017-2753-2
 • Janeway Jr, C. A., Travers, P., Walport, M., & Shlomchik, M. J. (2001). The complement system and innate immunity. In Immunobiology: The Immune System in Health and Disease. 5th edition. Garland Science.
 • Alberts B, Johnson A, Lewis J, et al. Molecular Biology of the Cell. 4th edition. New York: Garland Science; 2002. Chapter 24, The Adaptive Immune System. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK21070/
 • Lozano Soto, F., Engel, P., Rodríguez de Córdoba, S., Jaraquemada, D., & Gallart Gallart, M. T. (2012). Introducción al sistema inmunológico, sus principales elementos y la respuesta inmunitaria. Farreras; Rozman. Medicina Interna 17ª ed. Elsevier15, 2453-2488.
 • Luckheeram, R. V., Zhou, R., Verma, A. D., & Xia, B. (2012). CD4+ T cells: differentiation and functions. Clinical and developmental immunology2012.
 • Cano RLE, Lopera HDE. Introduction to T and B lymphocytes. In: Anaya JM, Shoenfeld Y, Rojas-Villarraga A, et al., editors. Autoimmunity: From Bench to Bedside [Internet]. Bogota (Colombia): El Rosario University Press; 2013 Jul 18. Chapter 5. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459471/

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.