Ernæringsegenskaberne ved strudsvinge

Strudsvinge er spiselige og ret lækre. Læs med for at finde ud af mere om deres ernæringsegenskaber samt en opskrift på, hvordan du laver dem!
Ernæringsegenskaberne ved strudsvinge
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Spiselige bregnespirer er de krøllede unge spirer fra af strudsvinge, Matteuccia struthiopteris. De vokser vildt nær vandløb og søer ved østkysten i USA og Canada og er ret populære der.

Du kan normalt købe dem på specialiserede markeder, da deres høsttid er virkelig kort – mellem midten af april og begyndelsen af maj. Derudover er de ganske specielle på grund af deres lækre og ernæringsmæssige egenskaber, især deres indhold af fiber, A-vitamin og antioxidanter.

Folk betragter dem som en delikatesse og en perle, kulinarisk talt. Deres smag spænder fra lidt røgfyldt til astringerende, lidt ligesom broccoli og asparges. De har også en karakteristisk sprød tekstur.

Er du klar til at finde ud af mere om deres egenskaber og tilberedningsmetoder? Læs videre!

Ernæringsegenskaber ved strudsvinge

Spirer fra strudsvinge skiller sig ud for indholdet af protein, vitamin og mineral. Lad os se på de vigtigste næringsstoffer pr. 100 gram af det frosne produkt – ifølge det amerikanske landbrugsministerium.

Energi

Bemærk til at begynde med, at strudsvinge er ret kaloriefattig – kun 34 kcal, når de er rå. En sådan værdi er perfekt til folk, der følger en slankekur.

Men folk skal tilberede dem uden at bruge fede ingredienser som smør eller fløde for at opretholde det lave kalorieindhold. Disse bregner indeholder kun 0,35 gram totalt fedt pr. 100 gram og bidrager med lidt energi til kroppen.

Protein

På trods af et vandindhold på næsten 90% har strudsvinge en højere proteinværdi end andre spirer. De 4,31 gram pr. 100 gram bregnespirer repræsenterer 8% af den anbefalede daglige værdi.

Kulhydrater

Frossen, ubehandlet strudsvinge indeholder omkring 5,7 gram kulhydrater. Dette dækker 2% af den anbefalede daglige total, og det meste er fiber, og det er derfor, de er ideelle til lavt kalorieindhold.

A-vitamin

Denne grøntsag indeholder cirka 3350 internationale enheder af vitamin A, og det er et af dets mest fremragende næringsstoffer. En portion på 100 gram giver 112% af den anbefalede daglige værdi for en gennemsnitlig voksen.

Spirer fra strudsvinge

B3-vitamin

B3-vitamin er kendt som niacin og er en del af B-komplekset. Omkring 100 gram strudsvinge giver 3,26 milligram af det. Det repræsenterer 16% af det anbefalede daglige indtag.

Ifølge en gruppe eksperter hjælper dette vitamin med at metabolisere kulhydrater og fedtstoffer. Derudover hjælper det med at reducere LDL eller “dårligt” kolesterol, mens det øger HDL-kolesterol eller “godt” kolesterol.

C-vitamin

100 gram strudsvinge indeholder næsten 18 milligram vitamin C. Dette repræsenterer 30% af den anbefalede daglige værdi for en gennemsnitlig voksen. En langvarig opvarmningsproces kan imidlertid ødelægge den, så kort dampning er en bedre metode.

Kalium

Strudsvinge indeholder også kalium. Den gennemsnitlige værdi er 130 milligram i en portion på 100 gram, som dækker 7% af de anbefalede daglige niveauer.

Ernæringsegenskaberne ved strudsvinge

Strudsvinge indeholder en række bioaktive forbindelser med antioxidant- og vitamineffekter, der gavner sundheden for dem, der spiser dem. Læs om deres vigtigste ernæringsegenskaber herunder.

 • For det første kunne deres niacinindhold forhindre udviklingen af hjertekarsygdomme. Udgivet forskning indikerer, at niacin hjælper med at reducere niveauet af dårligt kolesterol og triacylglycerider, når der er et overskud i blodet.
 • Derudover forbedrer C-vitaminindholdet i strudsvinge den antioxidant virkning. Dette vitamins blokerende virkning mod frie radikaler på cellulært niveau er velkendt. Faktisk kan det have en positiv effekt på tidlig aldring, hjertesygdomme, kræftforebyggelse og immunsystemet.
 • Strudsvinge er også en god kilde til vitamin A. Forskning fremhæver antioxidantkapaciteten af dette vitamin og dets positive virkning i forebyggelse af cellulære DNA-skader forårsaget af frie radikaler. Desuden er vedligeholdelse af hud og knogler, fosterudvikling, anti-aging og visuelt helbred også funktioner i dette næringsstof.
 • Endvidere kan kaliumtilførslen fra bregnespirer være nyttig. Faktisk er dette mineral godt for hjertet, da det hjælper med at sænke blodtryk og puls ved at modvirke virkningerne af natrium ifølge Medicina Naturopatica magazine.
 • Afslutningsvis er denne grøntsag et glimrende valg til vægttab med lavt kalorieindhold. Dette skyldes, at vand udgør omkring 90% af spirerne fra strudsvinge.

Tilberedning af strudsvinge

 • Du skal vælge dem, der er faste, grønne og tæt rullede. Kassér dem, hvis de er visne, plettede eller slimede.
 • Fjern derefter de ydre flager med en børste eller en ren klud. Skær derefter de brune ender af stilken og bunden af de rullede blade af med en skarp kniv.
 • Vask dem til sidst under koldt rindende vand, inden du skyller dem i varmt saltet vand i 2 minutter. Gentag processen 2 eller 3 gange, indtil vandet er klart.

Sundhedsmyndighederne råder til at koge dem i 15 minutter eller dampe dem i 10 til 12. Dette vil fjerne nogle forbindelser, der kan føre til madforgiftning, når de spises rå. Det er dog bedst at reducere tilberedningstiden til 6 eller 10 minutter for ikke at overtilberede dem.

Du kan lave en hurtig anretning ved at tilberede dem i smør eller olivenolie og hakket hvidløg. Svits i 7 minutter, og tilsæt derefter frisk citronsaft, en knivspids salt og revet parmesan.

Anbefalet opskrift: Salat med strudsvinge og røget tofu med asiatisk dressing

Her er en lækker salat, fuld af farve og smag, der er ganske let at lave. Det er fantastisk som en forret eller som tilbehør, og du kan tilføje bønnespirer eller babyærter. Opskriften er til 2 personer.

Ingredienser

 • 100 gram fiddlehead bregner
 • 100 gram røget tofu, drænet og skåret i tynde skiver
 • 1 spsk sojasovs
 • 1 spsk smør
 • 1/2 gul sød chili i strimler uden frø
 • 2 fed hvidløg
 • 2 forårsløg, fint hakket
 • 1/2 dl baby spinat
 • 2 spsk solsikkeolie
En grøntsagsret

Til dressingen

 • 3 spsk solsikkeolie
 • 1 spsk sojasovs
 • Knust hvidløgsfed
 • 1 tsk revet frisk ingefær
 • Salt og friskkværnet sort peber efter smag
 • 1 spsk risvin

Fremgangsmåde

 • Opvarm først olien i en gryde og steg røget tofu, indtil den begynder at blive brun.
 • Tilsæt derefter sojasovsen og fortsæt med at stege i to eller tre minutter mere, og fjern den derefter fra gryden.
 • Tilsæt endvidere smør og hakket hvidløg i den samme gryde og varm op ved middel varme.
 • Kog derefter i et minut, eller indtil det er gyldenbrunt.
 • Tilsæt derefter det tidligere skyllet strudsvinge til panden og sautér i seks til 10 minutter, eller indtil det er mørt.
 • Læg nu tofuen i en stor skål sammen med bregnespirerne, chilistrimler, spidskål og babyspinat.
 • Bland til sidst alle ingredienserne til salatdressingen og dryp det over retten.

Afslutningsvis har strudsvinge en unik smag og tekstur og passer godt til mange andre ingredienser. Derudover gør deres bemærkelsesværdige indhold af vitamin A, C og B3 dem meget nærende.

Det kan interessere dig ...
6 lækre opskrifter på frugtsalat med vilde urter
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
6 lækre opskrifter på frugtsalat med vilde urter

Opdag de bedste opskrifter på frugtsalat med vilde urter, som du kan tilføje til din samling af opskrifter. De er lækre og nærende! • Dawson MI. The importance of vitamin A in nutrition. Curr Pharm Des. 2000 ;6(3):311-25. doi: 10.2174/1381612003401190.
 • Valeria Gasperi, Matteo Sibilano, Isabella Savini and Maria Valeria Catani. Niacin in the Central Nervous System: An Update of Biological Aspects and Clinical Applications. International Journal of Molecular Sciences. 2019, 20, 974; doi:10.3390/ijms20040974.
 • Vitamina C. MedLinePlus. Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/002404.html
 • Manuel Elcinto. El potasio para su salud. Medicina Naturista. 2000, 1,17-19. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/202439.pdf.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.