Risiciene ved underskud af A-vitamin

A-vitamin fungerer som en antioxidant i kroppen. Det bekæmper derfor forekomsten af frie radikaler og celleskader. Som konsekvens af det kan et underskud af A-vitamin føre til nogle problemer.
Risiciene ved underskud af A-vitamin
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Et underskud af A-vitamin kan føre til sundhedsproblemer. Dette næringsstof er inkluderet i en kategori af vitaminer kendt som fedtopløselige vitaminer, hvilket vil sige, at de opløses i fedt, og det har brug for en minimum mængde af fedtvæv for at kunne blive opbevaret i kroppen.

I menneskekroppen udfører dette vitamin adskillige essentielle funktioner, eftersom det påvirker udviklingen af synet og sikrer et sundt syn. På den anden side fungerer det som en antioxidant. Et regelmæssigt indtag af det reducerer risikoen for at udvikle komplekse sygdomme på mellem og lang sigt, som nævnt i en artikel udgivet i tidsskriftet Nutrients.

Den gode nyhed er, at det er et ret gængs næringsstof i din kost. Røde og orange fødevarer indeholder det faktisk som regel. Af den grund sikrer et regelmæssigt indtag af grøntsager, at du har nok af dette næringsstof i din krop.

På trods af det hele vil du måske stadig opleve et underskud af A-vitamin. Dette kan opstå i kostplaner med meget lavt fedtindhold eller hos personer, som ikke har en varieret kost.

Hvad er konsekvenserne? I denne artikel vil vi se på det.

Et underskud af A-vitamin er forbundet med neurodegenerative sygdomme

A-vitamin spiller en neurobeskyttende rolle. Af den grund har lave niveauer af det været forbundet med en højere forekomst af lidelser forbundet med ældre, såsom Alzheimers.

Et underskud af dette næringsstof er forbundet med en højere produktion af beta-amyloider, der er komponenter relateret til udviklingen af neurodegenerative sygdomme, som vist i en artikel udgivet i 2017.

Antioxidanter reducerer risikoen for sygdomme forbundet med aldring. I denne sammenhæng er A-vitamin ingen undtagelse.

Scanninger af hjerne forklares af læge

Problemer med synet forbundet med et underskud af A-vitamin

Et af de første symptomer, som advarer om et underskud af A-vitaminer, er forekomsten af problemer med synet. Det mest gængse er kendt som natteblindhed, og det manifesterer sig som problemer med at tilpasse sig til mørket.

I de mest aggressive tilfælde af underskud på A-vitaminer kan man udvikle skader i øjet. Disse tilfælde er dog sjældne.

Det er mere typisk at lide af mavetarmlidelser forårsaget af mangel på dette vitamin. For eksempel er diarré et gængs symptom hos personer, der lider af dette kostrelaterede problem.

Måske du også vil være interesseret i at læse: Skærmes indvirkning på synet

Det påvirker også lungernes sundhed

Rygere eller personer med obstruktive lungesygdomme er mere modtagelige over for et underskud af A-vitamin. Hos denne type personer kan lave niveauer af dette næringsstof føre til en øget risiko for kræft.

Af den grund bør du måske i bestemte tilfælde overveje at tage kosttilskud. På trods af det hele er det dog bedst som en generel regel at få dette vitamin gennem en varieret kost.

Fødevarer, som indeholder A-vitamin

Røde og orange fødevarer giver som regel beta-karoten og A-vitamin. Af den grund er det vigtigt at inkludere dem regelmæssigt i din kost.

Derudover er mælk, smør og ost også en kilde til dette næringsstof. Selv nogle pigmenterede frugter såsom abrikoser og manggo indeholder gode mængder af dette vitamin.

Hvis du spiser en varieret kost med masser af grøntsager, er det faktisk sjældent at lide af et underskud af dette næringsstof.

Personer laver salat med olivenolie

Hold øje med niveauerne af A-vitamin for at undgå sygdom

Hvis du holder dine niveauer af A-vitaminer indenfor det korrekte interval, hjælper det med at reducere risiciene for at udvikle sygdomme på mellem og lang sigt. De første manifesteringer af dette underskud er forbundet med synet og mavetarmkanalen.

Over tid kan det dog være forbundet med ændringer i nervecellernes sundhed og en øget risiko for kræft og lungesygdomme.

Generelt anbefaler vi ikke at tage kosttilskud med A-vitamin. Forskere har faktisk ikke vist, at det har nogen fordele hos sunde personer med en sund kost. Det er kun en effektiv behandling hos personer, der ryger, eller personer med obstruktive sygdomme i lungerne.

I ethvert tilfælde anbefaler vi, at du hyppigt inkluderer røde fødevarer fra planteverden i din kost for at minimere risikoen for underskud. Mejeriprodukter er også en kilde til dette vitamin.

Du bør også huske på, at på grund af dets antioxidant evne hjælper dette vitamin mod aldring og celleskade. Af alle disse grunde bør du sikre dig, at du inkluderer det nok i din kost.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Timoneda J., Rodríguez Fernández L., Zaragoza R., Marín MP., et al., Vitamin A deficiency and the lung. Nutrients, 2018. 10 (9): 1132.
  • Zeng J., Chen L., Wang Z., Chen Q., et al., Marginal vitamin A deficiency facilitates alzheimer’s pathogenesis. Acta Neuropathol, 2017. 133 (6): 967-982.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.