Europæisk dag for forebyggelse af risici for hjertekarsygdomme

Få mere at vide om initiativet omkring den europæiske dag for forebyggelse af risici for hjertekarsygdomme, og hvordan du kan ændre dine skadelige vaner. Et godt helbred er i dine hænder!
Europæisk dag for forebyggelse af risici for hjertekarsygdomme

Sidste ændring: 26 juli, 2022

Den europæiske dag for forebyggelse af risici for hjertekarsygdomme finder sted den 14. marts for at ændre den generelle opfattelse af, at man tager let på skadelige vaner , der kan føre til alvorlige sundhedsproblemer.

Statistikker viser, at hjertekarsygdomme er den første dødsårsag blandt midaldrende mennesker. Dette er i overensstemmelse med skøn i de udviklede lande. På den anden side viser prognosen, at det årlige gennemsnit af globale dødsfald i 2030 kan nå op på 23 millioner, hvis vi ikke begynder at gøre noget.

Derfor betyder betydningen af at skabe opmærksomhed, at mange hjertekarsygdomme kan elimineres, eller at folk i det mindste kan lære at ændre deres skadelige vaner.

Fejring af den europæiske dag for forebyggelse af risici for hjertekarsygdomme

Den første fejring af den europæiske dag for forebyggelse af risici for hjertekarsygdomme fandt sted i 2005. Idéen kom fra en aftale mellem europæiske organisationer, der har til opgave at overvåge udviklingen i hjertekarsystemets sundhed i forskellige sektorer.

De opdagede faktisk, at kurven for antallet af berørte personer og dødsfald viste en foruroligende stigning, så det var bydende nødvendigt at tage initiativ til at øge bevidstheden. Snart blev den 14. marts fastsat som datoen for at gøre risikoen for hjertekarsygdomme mere synlig.

Hovedformålene med den europæiske dag for forebyggelse af risici for hjertekarsygdomme

Hovedformålene med fejringen er at forebygge og reducere hjertekarsygdomme ved at lære folk at vedtage sunde foranstaltninger.

På den anden side søger man at skabe en højere grad af bevidsthed ved at skabe informationsprogrammer, der let kan kopieres.

Desuden er et af målene at gøre risikofaktorerne mere synlige, f.eks. fedme, rygning eller stress, for at nævne nogle af dem, der har den største indvirkning.

Aktiviteter

Aktiviteterne samler i stigende grad flere frivillige. Derfor er den europæiske dag for forebyggelse af risici for hjertekarsygdomme nu officielt markeret i folks kalendere!

Blandt de mest populære initiativer er følgende:

 • Konferencer.
 • Brug af sociale netværk til at gøre problemet mere synligt.
 • Afholdelse af velgørenhedsarrangementer.
 • Offentliggørelse af vidnesbyrd og personlige historier.
 • Informationsarrangementer.
 • Gratis lægekonsultationer for at vurdere ens egen risiko.
 • Fora for at besvare spørgsmål og bekymringer.

Vi tror, du gerne vil læse: Sådan opdager du et falsk hjerteanfald

De vigtigste årsager og risici for hjertekarsygdomme

Årsagerne og risikofaktorerne er et afgørende aspekt i forbindelse med den europæiske dag for forebyggelse af risici for hjertekarsygdomme. Lige fra starten har den forsøgt at sænke det gennemsnitlige antal tilskadekomne på verdensplan.

Lad os til ære for denne dag tage et kig på nogle af risiciene for hjertekarsygdomme.

Fedme

Fedme udløser hjertekarproblemer, da mennesker med denne tilstand har en tendens til at have forhøjet kolesterol eller en stigning i blodtrykket. I lande som f.eks. Spanien er 17% af befolkningen overvægtige.

Rygning

Tobaksafhængighed er meget farligt og øger risikoen for at lide af hjertekarsygdomme. Hyppig brug af nikotin fører nemlig til stivhed i arterierne, hvilket øger blodtrykket.

Stress

Stress fremmer en række ændringer, der bringer hjertekarsystemet i fare. Denne fysiologiske reaktion øger blodtrykket, påvirker kolesterolet og forårsager endda hjerterytmeforstyrrelser.

Idiopatisk hypertension

Idiopatisk, primær eller essentiel hypertension henviser til en stigning i blodtrykket i blodkarrene uden nogen åbenlys årsag. Risikoen er, at jo højere trykket er, jo større er hjertets arbejde. Venstre hjertekammer lider således under konsekvenserne, hvilket viser sig ved en fortykkelse, der kompromitterer hjertet.

Kolesterol

Ifølge hvad det spanske kardiologiske selskab (SEC) angiver, er en stigning i kolesterol direkte forbundet med muligheden for en livstruende kardiovaskulær hændelse.

Forebyggelse af risici for hjertekarsygdomme

Når der opstår problemer med hjertekarsystemet, skal vi lære at håndtere situationen. Derfor er forebyggelse det vigtigste. Man behøver dog ikke at gå så langt for at ændre sin livsstil. Her vil vi gerne give dig nogle tips til forebyggelse og gennemførlige anbefalinger.

Bevar din idealvægt

Selv om fedme er mere tilbøjelig til at føre til hjertekarsygdomme, er overvægt også en risikofaktor. Fysisk aktivitet (30 minutter om dagen) og en afbalanceret kost kan gøre en betydelig forskel i disse tilfælde.

Forebyggelse af risici for hjertekarsygdomme: Regulér dit blodtryk

Manglende kontrol over blodtrykket er det, der ændrer hjertets pumpefunktion. Derfor anbefales det at opretholde kontrol med blodtrykket i alle aldre. Ældre kræver dog mere opmærksomhed. I deres tilfælde bør de gå til lægen en gang om året for at evaluere funktionen eller eventuelle foranstaltninger, der bør træffes.

Skær ned på alkoholforbruget

At drikke for meget alkohol svækker hjertet og reducerer dets pumpekapacitet. Konsekvensen er en dilateret kardiomyopati, som også kaldes alkoholisk kardiomyopati. Derfor er det bedst aldrig at overforbruge alkohol. Hvis det er muligt, er den bedste løsning at undgå at indtage det helt og holdent.

Få nok søvn

Det giver kroppen mange fordele at respektere ordentlig hvile. I dette tilfælde vil vi gerne fokusere på dets fordele for at reducere stress, den mulige forekomst af hypertension og fedme (indirekte). At sove godt mellem 6 og 8 timer er en nødvendighed.

Kontrollér dit sukkerforbrug

Diabetes fordobler faren for hjertekarsvigt sammenlignet med personer, der ikke lider af sygdommen.

Du vil måske finde dette interessant: Lær, hvordan sukker kan påvirke hjertet

Den europæiske dag for forebyggelse af risici for hjertekarsygdomme: Det skal du huske

Den europæiske dag for forebyggelse af risici for hjertekarsygdomme er en lejlighed til at lære og huske vigtigheden af daglige vaner for at passe på hjertet.

Det er vigtigt at være opmærksom på dette, da forekomsten af hjertekarsygdomme er stigende. Det er også afgørende at kontrollere sit kropsmasseindeks (BMI) og faktorer som f.eks. at fjerne stress. Ligeledes er det tilrådeligt at anmode om regelmæssige lægekonsultationer, især hvis du har relevante risikofaktorer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Vega J, Guimará M y Vega L. Riesgo cardiovascular, una herramienta útil para la prevención de las enfermedades cardiovasculares. Revista Cubana de Medicina General Integral. 2011. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S0864-21252011000100010&script=sci_arttext&tlng=en
 • Medrano M, Cerrato E, Boix R y Delgado M. Factores de riesgo cardiovascular en la población española: metaanálisis de estudios transversales. 2005. Disponible en: https://doi.org/10.1157/13074389
 • O’Donnell C y Elosua R. Factores de riesgo cardiovascular. Perspectivas derivadas del Framingham Heart Study. 2008. Disponible en: https://doi.org/10.1157/13116658
 • Puertas P, Castro M, Zurita F, Chacón R y Sánchez M. La actividad física como medio de prevención de problemas cardiovasculares una revisión sistemática. 2018. Disponible en: http://hdl.handle.net/2183/23191
 • Zugasti A y Moreno B. Obesidad como factor de riesgo cardiovascular. Hipertensión y Riesgo Vascular. 2005. Disponible en: https://doi.org/10.1016/S1889-1837(05)71524-5

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.