Bør du slukke mobilen om natten? Find svaret i denne artikel

Hvis du ikke kan slukke for mobiltelefonen om natten, så læg den en meter væk fra sengen og sluk for internetforbindelsen.
Bør du slukke mobilen om natten? Find svaret i denne artikel

Sidste ændring: 06 december, 2018

Mobiltelefonen er ekstremt vigtig i den moderne verden, og vi er blevet så afhængige af den, at vi aldrig slukker den. Vi tager den med os over alt, og hvis vi glemmer den derhjemme, føler vi, at der mangler noget. Vi slukker den ikke på noget tidspunkt af dagen, og vi sover med den på natbordet. Mange mener, at denne vane kan være skadelig for vores sundhed. Men bør du egentligt slukke mobilen om natten? Find svaret i denne artikel.

Hvis du, ligesom milliarder af andre mennesker, sover med din mobiltelefon ved siden af ​​dig på natbordet, er du måske i større fare, end du tror. Mobiltelefoner udsender nemlig konstant stråling, som kan være skadeligt for dit helbred. Det kan være svært, at lægge den fra os i dagstimerne, men om natten er der ingen undskyldning. Strålerne kan forstyrre vores søvn, give os mareridt, gøre det svært for os at falde i søvn og få os til at vågne op i løbet af natten. Strålerne fra mobilen forstyrrer visse selvregulerende processer, såsom dit biologiske ur og din hjerterytme.

Verdenssundhedsorganisationen WHO har udtalt, at elektroniske apparater generelt (og ikke kun mobiltelefoner) er dårlige for kroppen og kan øge risikoen for at udvikle kræft.  En undersøgelse i Australien viste, at der er en vigtig sammenhæng mellem brugen af ​​smartphones og sterilitet hos mænd, samt nedsat sædkvalitet. I begge køn var der en stigning i stressniveauet.

Selvom din mobiltelefon kan have et vækkeur, bør du virkelig slukke den natten over. For selv når vi ikke bruger den, kommunikerer den stadig med basestationer med radiobølger. Det betyder, at telefonerne konstant udstråler elektromagnetiske bølger i miljøet, ikke kun når de bliver brugt. Og at lægge den nær hovedet, når du sover er som “at skyde med spredehagl” med disse bølger, der er dårlige for os.

Søvnløshed

Hvordan og hvor skal du lade mobilen, når du sover?

Der er to måder: Den første mulighed er, at du slukker mobilen og lader den ligge på natbordet. Brug et andet vækkeur i stedet. Når mobilen er slukket, udsender den ikke de farlige bølger. Den anden mulighed er, at du lader den være tændt, men placerer den i en fjernt rum, såsom køkkenet eller stuen. Hvis du føler dig utryg ved ikke at kunne komme i kontakt med folk i løbet af natten, kan du alternativt bare slukke for internettet eller WiFi-forbindelsen, som er mere farlig end radiobølger. Eksperter anbefaler at mobiltelefonen bør være mindst en meter fra kroppen, når du sover. Læg den for eksempel på en stol et par meter væk fra sengen.

Det er ikke kun mobilens bølger, der er farlige. De kan også udgøre en brandfare, hvis du lægger den på madrassen eller hovedpuden. Der findes mange tilfælde på mennesker, der har brændt deres ansigt eller hænder på grund af overophedning og efterfølgende brand inden i deres enheder. De fleste puder er lavet af et materiale, der brænder meget hurtigt. Det er ekstremt farligt, at lægge mobilen på sådan et materiale, da den kan overophede, selvantænde og starte en brand.

En anden risiko i forbindelse med at efterlade mobiltelefonen på natbordet er, at den forstærker vores angst-niveauer. Det gør det sværere at slappe af, når der hele tiden kunne komme en ny e-mail eller besked. Har du nogensinde prøvet at vågne op midt om natten for at tjekke din telefon? Dette er en ændring i adfærd og vaner, der i sidste ende resulterer i stress, søvnløshed, dårlig koncentration, kognitive problemer, manglende produktivitet, irritabilitet, mareridt, hovedpine osv.

Andre sunde mobilvaner

 • Lav kun korte opkald, og hvis de trækker ud, så skift øre med nogle få minutters mellemrum.
 • Hvis det er muligt, ring med et “hands-free”-system, for at undgå at have det ved siden af ​​dit hoved.
 • Lad ikke børn bruge mobiltelefonen, heller ikke som legetøj.
 • Tal ikke i mobilen i et område, hvor signalet er svagt, fordi enheden bliver nødt til at udsende kraftfigere radiobølger.
 • Bær ikke din mobiltelefon på din krop (mænd især bør ikke putte den i bukselommen på deres bukser), og undgå kontakt med din hud.
 • Hold den en meter væk, når den er på dit skrivebord eller bord.

Det er vigtigt at holde pause fra mobiltelefonen. Væn dig til, at hver tid har sine opgaver. Når du er på arbejdet, kan du tjekke din mail, men når du kommer hjem, har du fri og om natten sover du. Du har brug for det, for at være udhvilet til den næste dag. Sluk mobilen, indtil du står op eller – endnu bedre – indtil du tager på arbejde.

mobilen

På den måde undgår du ubalance i din søvnkvalitet og et lavere stressniveau. Videnskaben har stadig ikke et entydigt svar på, hvordan mobilen påvirker vores kroppe, men hidtil forskning tyder på, at der kan være noget om snakken. De andre apparater, du har derhjemme, kan også være skadelige for dit helbred. Prøv ikke at have fjernsyn eller computere i dit soveværelse. Hvis du allerede har dem, kan du frakoble dem før sengetid. Sluk for routeren, når du går i seng og forsøge ikke at bruge mobiltelefonen, efter du er gået i seng.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • WHO

 • smartphones

 • du sover

 • angst

 • stress

 • søvnløshed

 • kognitive problemer

 • hovedpine


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.