Farmakologiske midler til at behandle erektil dysfunktion

Mulighederne for at behandle erektil dysfunktion afhænger af årsagen, sværhedsgraden og eventuelle eksisterende helbredstilstande. Du skal altid konsultere en læge for at få den rette medicin til dit individuelle tilfælde.
Farmakologiske midler til at behandle erektil dysfunktion
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 24 november, 2022

Orale lægemidler til at behandle erektil dysfunktion er normalt det første valg. Faktisk virker disse lægemidler normalt godt og har få bivirkninger.

Desuden virker deres virkningsmekanisme ved at øge virkningerne af nitrogenoxid, et stof produceret af kroppen, der får penismusklerne til at slappe af. Blodtilførslen øges som følge af denne afslapning og fremkalder en erektion som reaktion på tilstedeværelsen af seksuel stimulering.

Midler til at behandle erektil dysfunktion

Der findes forskellige behandlingsalternativer for erektil dysfunktion afhængigt af årsagen, sværhedsgraden og allerede eksisterende helbredstilstande. Deres virkningsmekanisme er på en måde ens, men der er en vigtig forskel mellem dem, nemlig deres virkningshastighed.

 • Sildenafil er mere effektivt, når det tages mellem måltiderne og en time før samleje. Virkningen varer mellem fire og fem timer i tilfælde af let til moderat dysfunktion.
 • Vardenafil skal tages en time før samleje. At spise omkring samme tidspunkt ændrer ikke på virkningen. Et for fedtholdigt måltid kan dog forsinke den betydeligt. Du kan finde denne aktive ingrediens i form af dispergible tabletter, der virker hurtigere.
 • Tadalafil skal tages ca. en eller to timer før sex. Virkningen varer i op til 36 timer. En mand skal tage det dagligt i lavere eller højere doser kort før sex.
 • Avanafil tages en halv time før sex, og virkningen kan vare op til seks timer afhængig af dosis.
Mand i seng virker oprevet
Mænd kan behandle erektil dysfunktion med orale lægemidler, men de skal konsultere en læge for at afgøre, hvilket der er bedst for dem.

Før de påbegynder behandling for erektil dysfunktion

Mænd skal tage visse faktorer i betragtning og udøve nogle forholdsregler, da det i nogle tilfælde kan føre til alvorlige problemer. For det første skal en læge ordinere lægemidlerne. Desuden kræver nogle tilfælde særlige forholdsregler:

 • Personer i dialyse på grund af nyresygdom.
 • Samtidig behandling med nitrater for angina pectoris.
 • Lavt eller højt blodtryk.
 • Leversygdom – leveren metaboliserer disse lægemidler.
Mand tager medicin for at behandle erektil dysfunktion
Det er nødvendigt at overveje bivirkningerne af disse lægemidler for ikke at forværre allerede eksisterende kliniske tilstande.

Bivirkninger

Generelt oplever mænd, der tager lægemidler til at behandle erektil dysfunktion, normalt ikke bivirkninger. Nogle kan dog forekomme. Blandt følgende:

Disse midler kan føre til pludseligt tab af syn og hørelse, men det er sjældent. Der er også mulighed for priapisme i nogle tilfælde – en smertefuld erektion, der ikke aftager og kræver lægelig indgriben.

Andre lægemidler til at behandle erektil dysfunktion

Der findes også lægemidler til behandling af erektil dysfunktion, som ikke er til oral administrering. Blandt dem findes:

 • Alprostadil selvinjektion kræver en fin nål til at injicere medicinen i bunden eller siden af penis. Hver injektion indeholder den dosis, der er nødvendig for at fremkalde en erektion, der varer i ca. en time. Mulige bivirkninger omfatter en langvarig erektion og sjældent fibrose på injektionsstedet.
 • Alprostadil består at at indføre et lille suppositorium med alprostadil i urinrøret. Det indeholder en særlig applikator. Erektionen begynder normalt 10 minutter efter indførelsen og varer mellem 1/2 time til en time. De mulige bivirkninger omfatter smerter og let blødning i urinrøret.
 • Testosteronerstatning er nyttig ved behandling af mænd med erektil dysfunktion som følge af et lavt testosteronniveau.

Sikkert brug

Afslutningsvis er medicin til behandling af erektil dysfunktion sikker og effektiv og giver gode resultater hos ca. fire ud af fem mænd. Lægen bør være i stand til at vælge den mest hensigtsmæssige behandling for sin patient og også forklare risici og fordele ved hver behandling.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Castro, R. P., Hernández, P. C., Casilda, R. R., García, J. R., & Tapia, M. J. R. (2010). Epidemiología de la disfunción eréctil. Factores de riesgo. Archivos Espanoles de Urologia. https://doi.org/10.4321/s0004-06142010000800010
 • Rodríguez Vela, L., Gonzalvo Ibarra, A., Pascual Regueiro, D., & Rioja Sanz, L. A. (2002). Disfunción eréctil. Actas Urologicas Espanolas. https://doi.org/10.1016/s1761-3310(13)65466-3

 • Sell Lluveras, J. L., & Padrón Durán, R. (2001). Disfunción sexual eréctil. Rev. Cuba. Endocrinol.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.