Alt, hvad du behøver at vide om forhøjet blodtryk

Blodtrykket bør ikke være for højt eller for lavt. Hvis det er for højt, kan der opstå alvorlige sundhedskomplikationer, især i forbindelse med hjertet.
Alt, hvad du behøver at vide om forhøjet blodtryk
Eliana Delgado Villanueva

Bedømt og godkendt af ernæringsekspert Eliana Delgado Villanueva.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Det er vigtigt at holde dit blodtryk under kontrol for at undgå mere komplicerede helbredsproblemer og især for at holde dit hjerte og kredsløbssystem i god orden. Derfor vil vi i dag tale om vaner, der kan forårsage forhøjet blodtryk, og vise dig, hvordan du kan forebygge det. Vil du vide mere? Læs videre.

Hvorfor får vi forhøjet blodtryk?

Blodtrykket er den kraft, som blodet lægger på arteriernes vægge. Hver gang hjertet slår, pumper det blod ind i pulsårerne. Under denne proces er blodtrykket højere. Når hjertet er i hvile, falder det.

Det bør hverken være for højt eller for lavt. Hvis det er for højt, kan der opstå alvorlige sundhedskomplikationer, især vedrørende hjertet. Personer, der har denne tilstand, kan bl.a. lide af hjertesvigt, angina pectoris, hjerteanfald eller arytmier.

I princippet kan enhver faktor, der øger trykket mod arteriernes vægge, generere forhøjet blodtryk. Nogle sygdomme, der er relateret til udviklingen af denne lidelse, er bl.a. søvnapnø, problemer med nyrerne og problemer med skjoldbruskkirtlen.

Visse lægemidler kan få trykket til at stige, f.eks. visse præventionsmidler, smertestillende midler m.m.

Flere risikofaktorer kan føre til forhøjet blodtryk. Blandt de mest almindelige har vi følgende:

  • Overdrevet indtag af natrium.
  • Mangel på fysisk aktivitet, hvilket kan føre til overvægt.
  • Usund kost.
  • Genetik

Desuden kan visse psykologiske problemer påvirke hjertet og som følge heraf øge blodtrykket mere end det normale niveau:

Du vil måske være interesseret i: 7 tips til et sundt hjerte

Forebyggelse af forhøjet blodtryk

I de fleste tilfælde er det en sygdom, der kan forebygges, og derfor er det vigtigt at følge nogle enkle anbefalinger, der kan forhindre, at du lider af denne helbredstilstand.

Person får tjekket blodtryk

Lad os tage et kig på dem:

  • Undgå at drikke alkoholiske drikkevarer og ryge så vidt muligt.
  • Prøv at holde en sund vægt.
  • Motionér mindst tre gange om ugen i mindst en halv time.
  • Kontrollér dit blodtryk ofte nok til at sikre, at det er normalt.
  • Normale blodtryksværdier bør ligge mellem 120-80 og 129-84, normalt-højt blodtryksniveau ligger mellem 130-80 og 139-89.

Oplev mere i denne artikel: Klassifikation af mislyde over hjertet

De normale niveauer kan dog variere i løbet af dagen på grund af de aktiviteter, vi udfører, da vi gennem kroppens blodtryk får den korrekte blodforsyning til alle vores kropsorganer.

Hvis vi dyrker fysisk træning og måler vores blodtryk, mens vi træner eller umiddelbart efter endt træning, vil vi helt sikkert opdage, at det er højere. Det skyldes, at blodet skal øge sin intensitet for at nå frem til de muskler, der er involveret i aktiviteten. Når træningen er slut, og du kan hvile dig lidt, vil niveauerne vende tilbage til det normale.

Så gå ikke i panik. Det er normalt, at dine niveauer stiger i løbet af dagen. Faktisk kan det være et problem, hvis det ikke gør det. Komplikationerne opstår, når det er for højt og i for lang tid. Så bør du kontakte en læge.

Hvad er forhøjet blodtryk? Hvordan håndterer man det?

Fødevarer, der indeholder zink

Eksperter siger, at en person lider af forhøjet blodtryk, når denne værdi altid ligger mellem 140/90. Dette er en bekymrende situation, fordi stigningen i blodtrykket kan beskadige arterierne. Som følge heraf kan dine niveauer stige endnu mere med tiden.

Ud over den medicin, som lægen kan ordinere, kan hypertension kontrolleres ved at foretage nogle ændringer i vores daglige vaner. Som allerede nævnt skal vi undgå indtagelse af salte og konserverede fødevarer, da disse fødevarer indeholder meget salt og konserveringsmidler, der forringer kroppens normale funktion.

Desuden skal vi begrænse indtagelsen af alle fødevarer med højt fedtindhold, såsom pølser, stegt mad og fastfood, da disse vil få os til at tage på i vægt og dermed forårsage forhøjet blodtryk.

Det anbefales, at vi indtager fødevarer med højt kaliumindhold i vores daglige kost, da nogle undersøgelser viser, at dette kan bidrage til at reducere blodtrykket. Så tøv ikke med at spise masser af fødevarer som bananer, mandler og valnødder m.m.

Vi anbefaler også frugt og grøntsager som gulerødder, rødbede, tomater, græskar og brøndkarse m.m. Det er også vigtigt at spise fed fisk, der er rig på omega-3, mindst en eller to gange om ugen, samt fedtfattige mejeriprodukter.

Afslutningsvis må du ikke glemme at dyrke regelmæssig motion og undgå alkohol og tobak. Det er ikke kun dårligt for dit hjerte, men også for din krop generelt.

Glem ikke!

Vi anbefaler, at du regelmæssigt kontrollerer dit blodtryk. Hvis lægen ser, at dit blodtryk er under kontrol, vil den medicin, du tager, sandsynligvis reduceres.

Så hvis du følger lægens anbefalinger, er det sandsynligt, at der vil komme et tidspunkt, hvor lægen vil trække medicinen helt tilbage. Det er dog kun din læge, der kan beslutte dette. Du bør under ingen omstændigheder selv beslutte at ændre doseringen.

Prøv desuden at inddrage de andre råd, som vi har bragt i dag, i din daglige rutine. Disse tips vil ikke kun hjælpe dig med at reducere dit blodtryk, men de vil også hjælpe dig med at få det bedre generelt. At spise sund mad og motionere er den bedste måde at passe på dit generelle helbred på. Din krop, såvel som dit hjerte, vil takke dig for det.

Det kan interessere dig ...
Verdens blodtryksdag: Kend dine tal
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Verdens blodtryksdag: Kend dine tal

Den 17. maj er verdens blodtryksdag. Det er vigtigt, at den almene befolkning er opmærksom på risikoen ved denne tavse sygdom.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.