Sådan skal du læse og forstå etiketter på kosmetik

Etiketter på kosmetik indeholder meget brugbar information, såsom ingredienser, udløbsdato og allergener. Hvorfor skal du læse dem? Hvad skal du kigge efter? Bliv klogere i denne artikel!
Sådan skal du læse og forstå etiketter på kosmetik

Sidste ændring: 26 august, 2022

Etiketter på kosmetik er en vigtig del af disse produkter, så du bør være opmærksom på dem, når du køber kosmetik. De indeholder nemlig meget information om ingredienser, fordelene og anvendelse. Det er alt sammen vigtig information for forbrugeren, så læs med her for at finde ud af, hvad du skal holde øje med.

Huden er et væv, der kan absorbere de forskellige substanser, som er i kosmetikprodukter. Problemerne opstår, når der er tale om giftige kemikalier, som kan gøre langsigtet skade.

Hvad er kosmetik?

For bedre at kunne forstå etiketterne må vi først vide, hvad kosmetik er. Her taler vi om substanser, som vi påfører kroppens overflader for at beskytte, rense eller skjule naturlig kropslugt. Det afviger dog fra land til land.

Derfor er cremer, deodoranter, perfumer og makeup alle med på den lange liste af produkter inden for denne kategori. Læs videre og lær, hvad du skal holde øje med på etiketter på kosmetik.

Hvad er INCI, og hvad har det med etiketter på kosmetik at gøre?

INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) er et system, der styrer terminologien inden for kosmetik. Det gælder for betegnelsen over ingredienser på produktet.

I visse tilfælde står ingrediensernes latinske navne med deres videnskabelige betegnelse, og derivater eller kemiske ingredienser på dansk. De forskellige komponenter bliver også listet efter, hvor stort et indhold der er af dem.

Makeup

Hvilken information skal etiketter på kosmetik indeholde?

Etiketter på kosmetik er som regel ikke så lette at læse, men du skal kende de grundlæggende regler. Først og fremmest skal de indeholde en liste over ingredienser og vise dem i en faldende orden efter mængde.

Derudover skal listen indeholde substanser som allergener, der kan give reaktioner hos følsomme personer. Substanser med en koncentration på under 1% kan dog være listet i en tilfældig rækkefølge.

Stjernen (*) er et andet vigtigt punkt for at forstå etiketter på kosmetik. Den er der enten for at vise ingrediensens oprindelse eller indikere allergener i indholdet.

Lægemiddelstyrelsen inkluderer informationer, såsom firmaets navn og adresse, foranstaltninger, produktfunktion, indholdets mængde, instruktioner, udløbsdato, holdbarhed og serienummer.

Ingrediensliste på etiketter på kosmetik

Mange ingredienser med store fordele, og som er essentielle for produktet, er tilsat i små mængder. De står derfor ikke øverst på listen, men du skal være i stand til at genkende dem. Konserveringsmidler og parfumer findes i mindre mængder på under 1%.

Her er et udvalg af nogle af de primære komponenter, som kan påvirke sundheden:

 • 1,4-dioxan findes i produkter, der skummer, og er giftigt.
 • Benzophenone er en substans i læbestifter og neglelak, som beskytter mod ultraviolet lys.
 • Butyl-forbindelser hæmmer det endokrine system og er giftige for visse organer.
 • Stenkulstjære er et carcinogen, der somme tider findes i shampoo, sæbe og hårfarve.
 • Ethanolamin er et kemikalie i kosmetik og er i øjeblikket bandlyst i flere lande på grund af mistanke om en sammenhæng med kræftfremkaldende nitrosaminer.
 • Formaldehyd er en substans, der frigives af konserveringsmidlerne i de fleste shampooer og flydende sæber til børn.
 • Triclosan findes i vaskepulver og tandpasta.
 • Titandioxid er et muligt kræftfremkaldende stof i makeup-pudder.
 • Nitrosaminer kan findes i en lang række kosmetikprodukter.
 • Ftalater, som er bandlyste i visse lande, er substanser, der findes i produkter såsom duftcremer og -sæber.

Anden information på etiketter på kosmetik

Der er visse ting på etiketter på kosmetik, som du skal være opmærksom på og vide hvad betyder. Her er de mest relevante:

Cruelty free

Som navnet antyder, henviser det til, at producenten ikke har testet produktet på dyr. Det kan tilmed være prydet med et certifikat fra en myndighed.

Allergivenlig

Dette mærkat viser, at produktet har en formel, der giver færre allergiske reaktioner. Der er dog ingen sikkerhed for, at produktet ikke kan give hudproblemer.

Kvinde smører en hvid creme på den ene kind

Udløbsdato

Dette er den tidsramme, hvori du bør bruge produktet, mens du også skal være opmærksom på at opbevare det rigtigt. Ellers kan det blive dårligt hurtigere.

Etiketterne skal vise den maksimale tid for anvendelse, og i mange tilfælde vil der stå, at produktet kan holde sig indtil en given måned eller år.

Informationer på etiketter på kosmetik

Kosmetikbranchen er en af de hurtigst voksende, og det har fået producenterne til at vise større gennemsigtighed i deres formler og på deres etiketter. Derved er ingredienserne blevet mere relevante for forbrugerne, som bedre kan se, hvad de køber.

Det kan interessere dig ...
Formålet med farvekorrigerende makeup, og hvordan man bruger det
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Formålet med farvekorrigerende makeup, og hvordan man bruger det

Farvekorrigerende makeup dækker uperfektheder på huden og hjælper anisgtet med at se fejlfrit ud. Vi vil dele nogle tricks til at få mest muligt ud...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • C. Laguna, J. de la Cuadra, B. Martín-González, V. Zaragoza, L. Martínez-Casimiro, V. Alegre. Dermatitis alérgica de contacto por cosméticos. Actas Dermo-Sifiliográficas [Internet] 2009 [consultado 16 de marzo de 2021]; volumen (100): páginas 50-60. Disponible en:https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0001731009700572
 • Marta e Ignacio Suay Matallana. Título Nombrar los cosméticos:los orígenes y consolidación de la nomenclatura cosmética internacional. Real Acad Farm [Internet] 2020 [consultado]; volumen (86): páginas pp. 179 – 186. Disponible en:https://analesranf.com/articulo/8603_03/

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.