Sådan kan du rengøre indersiden af en opvaskemaskine: 7 nyttige tips

Rengøring af opvaskemaskinens inderside er en opgave, som du ikke må undlade i din rengøringsrutine. Det er vigtigt for at forebygge sygdomme. Lær, hvordan du gør det rigtigt i denne artikel!
Sådan kan du rengøre indersiden af en opvaskemaskine: 7 nyttige tips

Sidste ændring: 11 august, 2022

En god rengøringsrutine handler ikke kun om at holde alt i huset skinnende rent. Du skal også holde dine rengøringsredskaber og dit udstyr desinficeret. Vi må erkende, at der er mange opgaver, som vi måske overser. Et klassisk eksempel er i køkkenet: Har du nogen idé om, hvordan man kan rengøre indersiden af en opvaskemaskine?

Sandheden er, at denne nyttige maskine med tiden ophober en utrolig mængde snavs fra mad, fedt og uopløst opvaskemiddel.

Du skal vide, at snavs ødelægger dele, der er vigtige for opvaskemaskinens funktion, f.eks. pumpen eller filteret. Så med den rette vedligeholdelse vil den holde længere.

Tips og trin til at rengøre indersiden af en opvaskemaskine

Nok med at vaske op igen og igen med en beskidt opvaskemaskine! Det er på tide at komme i gang og gøre den så god som ny. Læg undskyldningerne til side – det er på tide at lære, hvordan du renser din opvaskemaskine rigtigt!

1. Fjern madrester hver dag som en del af at rengøre indersiden af en opvaskemaskine

Selv om du er meget omhyggelig med at fjerne madrester, inden du vasker tallerkener, gryder, pander osv. vil nogle rester uundgåeligt finde vej ind i opvaskemaskinen. Se godt efter, og du vil selv kunne se det. Det bedste er at tage et stykke køkkenrulle til at fjerne kødstykker, riskorn og kerner.

Udgangspunktet er at fjerne spulearmene og ristene for at gøre dem helt rene. Hvis du vender det blinde øje til, vil tiden kræve sin pris: Processen vil blive vanskeligere, fordi der vil være partikler i dyserne, og armene vil ikke rotere normalt. Fokusér også på dørene og gummilisterne.

En masse beskidt service

2. Rengør opvaskemaskinens dør hver uge

Det er ikke nødvendigt at rengøre opvaskemaskinens dør hver dag. I virkeligheden er det nok at gøre det grundigt en gang om ugen. Du kan bruge en mikrofiberklud eller en skuresvamp udelukkende til dette formål.

Dette er den trinvise procedure:

 • Gør kluden våd og gnid den på indersiden af døren, som ofte indeholder stænk af snavs og fedt.
 • Husk også kanterne på siderne og toppen.
 • Benyt lejligheden til at tjekke vaskemiddeldispenseren, da tabletterne har en tendens til at efterlade rester.

3. Glem ikke filteret!

Lige så ofte som du rengør døren, skal du vedligeholde filteret for at undgå tilstopninger eller blokeringer i afløbspumpen. Du behøver ikke at tilkalde en ekspert til dette.

Du kan selv fjerne det og skylle det under en kraftig vandstråle med neutral sæbe. For at fjerne alt snavset kan du bruge en tandbørste eller en anden lille model, som du kan bruge til at gnide forsigtigt.

Et andet alternativ, som eksperter på området foreslår, er at lægge filteret i blød i en beholder med varmt vand og sæbe i mindst en time. Derefter skal du skrubbe det med en nylonbørste, skylle det og geninstallere det på sin plads.

Som nævnt i begyndelsen af denne artikel er denne procedure afgørende for at holde opvaskemaskinen i god stand. Hvis filteret er tilstoppet, vil snavset blive ved med at snurre indeni, uanset hvor meget du rengør.

4. Rengør afløbet i din opvaskemaskine

Løft den nederste opvaskehylde, og fjern fastsiddende mad eller andet snavs. Denne enkle opgave vil forbedre afløbet og renheden. Det er klart, at opvaskemaskinens funktionsdygtighed også vil blive forbedret på denne måde!

5. Udfør en hyppig rengøring i dybden

Måske er din kalender fyldt op det meste af tiden. Vi ved, at det kan være ret besværligt at rengøre indersiden af en opvaskemaskine grundigt. Det ville dog være bedst, hvis du planlægger at gøre det en gang om måneden. Tjek disse fantastiske muligheder med naturlige produkter.

Klar eddike

Dette er en af de mest anvendte husholdningsingredienser, da den bleger og desinficerer på en meget effektiv måde. Det er ikke for ingenting, at det betragtes som et husholdningsrengøringsmiddel par excellence! Det er et økologisk, naturligt og budgetvenligt valg.

Følg nedenstående trin:

 1. Tøm først opvaskemaskinen.
 2. Påfør eddike på de indvendige vægge, gummidelene, døren, filteret, de indvendige kanaler og bakkerne.
 3. Tænd for maskinen, og indstil den til den varmeste cyklus.
 4. Ca. 10 minutter senere stopper du opvaskemaskinen, og hælder en kop eddike i den.
 5. Vent på, at programmet er færdigt.

Nogle foreslår, at man bruger citronsyre i pulverform for at forstærke effekten af eddike og dermed fjerne fedt- og kalkrester, der er ophobet indeni. Heldigvis er det ikke giftigt, men du bør anvende det med forsigtighed.

Bagepulver til at rengøre indersiden af en opvaskemaskine

Et andet alternativ er at bruge bagepulver, som er ideelt til at forstærke den rengøring, du har gjort med eddike eller andre ting.

Hvordan gør man det? Det er meget enkelt: Drys lidt på det nederste område, kør en cyklus med maksimal temperatur, og det er det!

Blegemiddel

Et andet rengøringsmiddel, der ikke kunne udelades fra listen, er blegemiddel. På grund af koncentrationen er det dog bedst at bruge det med måde.

Et relevant aspekt er dog at kontrollere dørens og maskinens indvendige materiale; hvis det f.eks. er rustfrit stål, må du ikke bruge blegemiddel.

Specialiserede rengøringsmidler til maskiner

Hvis du foretrækker det, kan du vælge et specielt rengøringsmiddel til maskiner, som opfylder samme formål. Ulempen er, at prisen på disse rengøringsmidler er højere, og at brugen af dem kritiseres af miljøforkæmpere. Hvis du beslutter dig for at bruge et, skal du vælge et godt mærke og følge anbefalingerne på etiketten til punkt og prikke.

Kør en rengøringscyklus, mens opvaskemaskinen er tom. Som et kuriosum har nogle opvaskemaskiner et program, der er beregnet til denne proces. Ellers skal du køre en cyklus med høj temperatur.

Pulveriseret saft

Ja, du læste rigtigt: Pulveriseret saft. Du har sikkert på et tidspunkt hørt, at indholdet af disse poser kan bruges til at rense et toilet. Du kan også prøve det til at rense opvaskemaskinens inderside! Du skal bare lægge 4 eller 5 spiseskefulde på det sted, hvor opvaskemiddeltabletterne er, trykke på den og tjekke resultatet.

6. Brug citron til at slippe af med dårlig lugt

Et hyppigt spørgsmål fra dem, der står for rengøringen, er, hvordan man får de ubehagelige lugte af fugt, fedt og mad til at forsvinde. Her er et trick, der ikke fejler, at lægge 1/2 citron på den øverste bakke i opvaskemaskinen efter rengøring. Derefter gælder det om at udskifte den hver anden eller tredje dag, før den rådner.

På den anden side er det en god idé at prøve at fordele en kop bagepulver inde i den tomme opvaskemaskine. Lad det sidde natten over, og en dag senere kan du tilføje en kop eddike i toppen, køre en varm cyklus, og du vil bemærke forskellen i aromaen.

Friske citroner

7. Husk personlige værnemidler, når du vil rengøre indersiden af en opvaskemaskine

Din sikkerhed er afgørende i enhver rengøringsrutine. Tag handsker på for at beskytte dine hænder mod produkternes slid. Tag også et forklæde på for at undgå at beskadige det tøj, du har på.

Lær at bruge din opvaskemaskine korrekt

Ud over at rengøre indersiden af en opvaskemaskine med den bedste teknik og kvalitetsprodukter er det også vigtigt at overveje nogle andre tips. I slutningen af vaskefasen skal du ikke tage opvasken ud med det samme.

Vent i stedet et stykke tid. Det er også bedst at lade døren stå åben, så der ikke dannes skimmelsvamp på filteret eller væggene.

Hvad angår typen af køkkenartikler, er det bedst at vaske dem af træ, støbejern og plastik i hånden. På den anden side er det vigtigt, i hvilken rækkefølge du placerer redskaberne i opvaskemaskinen: Læg alt på sin rette plads.

Du kan nu betragte dig selv som ekspert i rengøring af en af de mest værdifulde maskiner, du har derhjemme, da du ved at kende disse tips vil spare dig tid, kræfter, energi og vand. Behandl din opvaskemaskine, som den fortjener at blive behandlet, og du vil få en virkelig ren opvask og redskaber!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Solera M. Limpieza doméstica. Procedimientos y operaciones de limpieza en domicilios particulares. 1. ° ed. España: Ideaspropias Editorial; 2014.
 • Pilar H. ¿Por qué blanquea la lejía? España: Universidad Nacional de Educación a Distancia; 2012.
 • Prada C. Hogar sin tóxicos. 1. ° ed. España: Editorial I; 2013.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.