Hvordan man kan sterilisere køkkenredskaber

Har du nogensinde tænkt på, at du bør sterilisere køkkenredskaber? Det er det sundeste, man kan gøre. Vi fortæller dig, hvordan du bedst gør det.
Hvordan man kan sterilisere køkkenredskaber

Skrevet af Ana Luzardo

Sidste ændring: 26 august, 2022

Hvis du elsker at lave mad, spekulerer du måske på, hvordan du kan sterilisere køkkenredskaber, og om det overhovedet er muligt. Svaret er ja. Sterilisering er en proces, hvorved du opnår en total ødelæggelse af mikroorganismer, der er til stede på et bestemt sted eller objekt.

Korrekt sterilisering sikrer, at maden er fri for sygdomsfremkaldende bakterier og krydskontaminering. Så du skal lære, hvordan du steriliserer dem korrekt for at undgå uheld. Vi fortæller dig, hvordan du gør det i dette indlæg.

Hvorfor er det vigtigt at sterilisere køkkenredskaber?

Du tænker måske, at du skal vaske dem med vand og sæbe, og det er nok. Men det er det ikke. Opvaskemaskiner, opvaskesvampe og opvaskeklude er de mest beskidte steder i dit køkken. De kan rumme bakterier som Salmonella og E. coli.

Der kan også ske krydskontamination med andre fødevarer, da sygdomme bruger redskaberne som en kanal til at bevæge sig rundt.

I tilfældet med Salmonella er der tale om en bakterie, der lever i tarmene hos mennesker og dyr. Den forårsager kvalme, opkastning, kramper, diarré, feber, kulderystelser, hovedpine og blod i afføringen.

E. Coli forårsager næsten de samme symptomer som Salmonella, bortset fra hovedpine. Begge bakterier er fækale colibakterier, hvilket betyder, at deres tilstedeværelse i et miljø indikerer forurening med afføring. Der findes andre mindre alvorlige sygdomme, f.eks. campylobacter-infektion, rotavirus eller listeriose.

De kommer normalt ind i køkkenet ved kød, der er forurenet med afføring fra dyr, eller ved at man ikke vasker hænder, når man tilbereder mad. Så manglende overholdelse af hygiejneregler kan forårsage disse fødevarebårne infektioner.

Kvinde med mavepine

Hvordan kan jeg undgå disse sygdomme?

Disse sygdomme kan forebygges ved at opretholde en god hygiejne i køkkenet. En af de vigtigste foranstaltninger, du bør træffe, er at rengøre opvaskesvampe og klude med kogende vand hver dag. På den måde undgår du, at bakterier spredes.

Du bør også rengøre køleskabet grundigt. Det anbefales at holde det under 4 grader Celsius for at forhindre vækst af mikroorganismer.

Hvad angår affald, er det bedst at dække det til og tage det ud ofte. Køb en beholder med pedal, så du ikke behøver at håndtere det med hænderne. Og som det allerede er klart, skal du sterilisere køkkenredskaberne.

Sådan kan du sterilisere køkkenredskaber

For at sterilisere køkkenredskaberne korrekt skal de adskilles i grupper. Vi vil forklare processen for hvert enkelt af dem.

Knive

Knive er et af de vigtigste køkkenredskaber. Der findes to metoder til sterilisering af knive. Den ene er den klassiske metode, og den anden er med ultraviolet lys.

Den klassiske metode er at indføre redskaberne i damp, som har evnen til at sterilisere, fordi molekylerne i gasform lettere trænger ind i genstandene. Når de er varme, er de i stand til at dræbe patogene mikroorganismer.

Disse mikroorganismer har en væksttemperatur på mellem 20 og 45 grader Celsius. Det samme gælder sporedannende bakterier, der forårsager mave-tarmproblemer.

Disse sporer kan tåle høje temperaturer, og for at opnå optimal sterilisering er det derfor nødvendigt at nå op på temperaturer over 100 grader Celsius i 15 minutter.

Ved ultraviolet sterilisering, som er en af de mest anvendte i fødevareindustrien, er det muligt at dræbe de fleste mikroorganismer. Dette kræver en UV-lampe, selv om der sælges sterilisationsspande og ovne med denne teknologi.

Gafler og skeer

Du skal sterilisere dem separat fra knive. Læg først alt bestik og redskaber som f.eks. tænger, sakse, spatler eller skummere i en beholder eller bakke, der kun er beregnet til sterilisering.

Kog derefter vand med universalrengøringsmiddel og hæld det i beholderen, så det hele er under vand. Dæk med et låg, og lad det stå i 5 til 20 minutter.

Vær særlig forsigtig, hvis redskaberne er lavet af plastik. Når tiden er gået, fjernes låget, og vandet fjernes forsigtigt, så genstandene kan køle af. Tør og opbevar dem på et rent sted.

Person vasker op

Skærebræt

For at desinficere skærebrættet afhænger det hele af det materiale, det er lavet af. De er normalt lavet af træ. I tilfælde af eddike påvirker det ikke overfladens fibre og undgår at forringe den. Eddikens forbindelser gør det muligt for den at bekæmpe de bakterier, der forårsager fødevareinfektioner.

For at bruge den skal du rengøre overfladen og sprøjte den klare eddike på. Lad den virke i 10 minutter. Efter denne tid skylles med vand, og det får lov at tørre.

Hvis du vil neutralisere lugten, skal du bruge citronsaft. Start med at skære en skive og gnid den på overfladen af brættet i 2 minutter. Lad det lufttørre uden at skylle efter.

Du bør sterilisere køkkenredskaber for din families sikkerheds skyld

Generelt bør du sterilisere dine redskaber, fordi det er dem, du bruger til at håndtere det, du putter i munden, og de kan være et middel til at kontaminere fødevarer. Med denne enkle handling øger du sikkerheden for din families sundhed.

Tag dig tid til at gøre det og kombinér det med andre plejeforanstaltninger, f.eks. at adskille kød og grøntsager og bruge produkter af sikker oprindelse.

Det kan interessere dig ...
3 gode måder at fjerne rust fra køkkenredskaber på
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
3 gode måder at fjerne rust fra køkkenredskaber på

Udsættelse for luft, fugt eller kemiske produkter tager al sammen den skønhed væk fra alle ting. Her er 3 gode måder at fjerne rust fra køkkenredsk...
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.