Fem vaner, der giver ro i hverdagen

Nogle af de mest effektive vaner til at få et roligere liv og undgå stress er at få motion ... og sang og dans kan også være en stor hjælp!
Fem vaner, der giver ro i hverdagen
Bernardo Peña

Skrevet og kontrolleret af psykolog Bernardo Peña.

Sidste ændring: 11 august, 2022

Som tiden går, og du bliver ældre, tager du mere ansvar og det bringer ofte udfordringer og trængsler med dem. Ingen kan undgå at gå fra tider med fred og glæde til udfordringer og vanskeligheder og omvendt. I denne artikel får du fem vaner, der giver ro i hverdagen.

I dagens verden lever vi alle med fuld fart og under konstant fysisk, følelsesmæssigt og åndeligt pres.

Som et resultat af de skrøbelige og store krav i det daglige liv betragtes problemer som stress og depression i øjeblikket som det største onde i det 21. århundrede.

Roden til disse problemer har at gøre med vores måde at tænke på og hvordan vi fortolker virkeligheden.

Folk, der er i stand til at slappe af i lyset af livets modgang, udvikler færre problemer i forbindelse med stress.

Mens stress er en naturlig proces for den menneskelige krop, er der en række forskellige muligheder og metoder til at holde det under kontrol.

Hvorfor skal du leve et roligere liv

Kvinde der slapper af

Stress og depression er ofte forbundet med lave produktivitetsniveauer, dårlige præstationer og tab af effektivitet på forskellige områder i dit daglige liv.
De negative virkninger af stress kan også være skadelige for dit helbred. Du er mere modtagelig for fysiske sygdomme og andre lidelser, når dit immunsystem er svækket.

Nogle af de problemer, der kan opstå, omfatter følgende:

 • Gastritis
 • Angst
 • Søvnløshed
 • Colitis
 • Depression
 • Seksuelle lidelser
 • Højt blodtryk
 • Hjerteanfald
 • Mavesår
 • Irritabel tarm
 • Psykose
 • Hårtab

Anbefalet læsning efter “Fem vaner, der giver ro i hverdagen”:

6 vaner til at opnå mental modenhed

Vaner for at leve et mere fredeligt liv

1. Spis sundt og moderat

Det travle tempo i vores liv i dag kan få folk til at springe over måltider, hvilket er en stor fejltagelse.

Husk at det at have sunde spisevaner, hjælper din krop med at få nok næringsstoffer til at komme igennem stressede situationer.

Der er dog visse fødevarer, der faktisk modvirker niveauerne af stress og træthed.

Forøg dit forbrug af:

 • Blåbær
 • Grøn te
 • Spinat
 • Mælk
 • Mørk chokolade
 • Laks
 • Ris

2. Dyrk motion

Kvinde der loeber

At være aktiv har både fysiske og psykologiske fordele.
Det er almen kendt at det at få motion fremmer frigivelsen af ​​endorfiner, hvilket får dig til at føle dig lykkeligere. Det forbedrer også din fysiske ydeevne og lungekapacitet.

Frigivelse af spændinger slapper af i dit sind og krop, hvilket giver dig følelsen af trivsel og forbedrer din søvnkvalitet. Det hjælper også med at reducere stressniveauer og aggressive følelser.

3. Få god hvile

Det er vigtigt, at du sover godt om natten, fordi hjernen i løbet af din søvncyklus sorterer gennem den store mængde information, der er blevet absorberet i løbet af dagen.

Denne proces gør det muligt for din krop at komme sig fra stress og virkningerne af det. Med andre ord bliver tilstanden i dit sind og krop genoprettet.

På den anden side har undersøgelser vist, at det at sove ved siden af ​​en partner kan bidrage til at reducere følelser af stress ved at nedsætte cortisolniveauerne og øge produktionen af ​​oxytocin.

De ældre skal få mellem syv og ni timers søvn om dagen, voksne mellem syv og otte, unge mellem otte og 10, og endelig skal børn sove mellem otte og 12 timer.

4. Prøv yoga og meditation

Kvinde der mediterer - ro i hverdagen

Disse aktiviteter er meget populære i dag, fordi de er så effektive til at reducere stress.
Selvom yogaens indvirkning på nogle niveauer endnu ikke er blevet undersøgt, er der en videnskabelig konsensus om at praktisere Kirtan Kriya meditation (KKM) er gavnlig.

At meditere 12 minutter om dagen i otte uger reducerer de biologiske mekanismer, som er ansvarlige for en stigning i inflammation i immunsystemet.

Derudover viste en undersøgelse foretaget af Seoul National University (Sydkorea), at det at praktisere mindfull meditation på lang sigt kunne være en mulig behandlingsstrategi for kliniske populationer med depression og angst.

Læs også denne artikel efter “Fem vaner, der giver ro i hverdagen”:

Farlige sundhedsvaner: Top 5

5. Lytte til musik, sang og dans

Det er blevet sagt, at hele verden er harmoni og rytme. Der er ingen stress i det, fordi det ville betyde at man taber rytmen. Dette er det grundlæggende i musik.

I bogen “Hvordan man kan være glad ifølge Don Quixote” af David Garcia-Rodrigo Roquero hævder han, at musik og sang øger positive følelser og motivation.

Dette fører til produktion af endorfiner, som bidrager til følelser af velvære, lindrer angst og distraherer dig fra smerte.

Ifølge forskergruppen Mind Mind Lab er “Weightlessness” en af ​​de mest afslappende sange i verden, fordi den reducerer angst med op til 65%.

Når det kommer til at synge, tvinger denne øvelse dig til at trække vejret dybere og give ilt til kroppen. Din krop slapper af som en konsekvens deraf.

Sang favoriserer også produktionen af ​​endorfiner og oxytocin, som lindrer angst og stress. I nogle tilfælde kan det endda forbedre symptomerne på depression og ensomhed.

Når du danser, påvirker musikens rytme dit hjerte og åndedrætssystem. Det beroliger også venstre hjernehalvdel af din hjerne, som har ansvaret for funktioner som følelse og intuition.

Kort sagt, hvis du vil have et godt helbred, bør du dyrke nogle vaner, der kan hjælpe dig med at leve et roligere liv. Nu ved du hvordan man gør det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Black, DS, Cole, SW, Irwin, MR, Breen, E., St. Cyr, NM, Nazarian, N., Khalsa, DS y Lavretsky, H. (2013). La meditación yóguica revierte la dinámica de transcriptoma relacionada con NF-κB e IRF en leucocitos de cuidadores familiares de demencia en un ensayo controlado aleatorio. Psychoneuroendocrinology, 38 (3), 348–355. https://doi.org/10.1016/j.psyneuen.2012.06.011.
 • Troxel WM. It’s more than sex: exploring the dyadic nature of sleep and implications for health. Psychosom Med. 2010;72(6):578-586. doi:10.1097/PSY.0b013e3181de7ff8.
 • Hwang WJ, Lee TY, Lim KO, et al. The effects of four days of intensive mindfulness meditation training (Templestay program) on resilience to stress: a randomized controlled trial. Psychol Health Med. 2018;23(5):497-504. doi:10.1080/13548506.2017.1363400.
 • A Study Investigating the Relaxation Effects of the Music Track Weightless by Marconi Union in consultation with Lyz Cooper. Mindlab International. https://www.britishacademyofsoundtherapy.com/wp-content/uploads/2019/10/Mindlab-Report-Weightless-Radox-Spa.pdf.
 • García-Rodrigo Roquero D. Cómo ser feliz según Don Quijote. Madrid: Bubok Publishing S.L.; 2017.
 • Baratucci, Yanina (2011). Estrés y alimentación. Universidad FASTA. http://redi.ufasta.edu.ar:8080/xmlui/handle/123456789/343?show=full.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.