Find ud af, om brød er fedende

Mange mennesker undrer sig over, om brød er fedende eller ej. I denne artikel har vi besluttet os for at svare på spørgsmålet og forklare lidt mere om mæthedsmekanismen.
Find ud af, om brød er fedende
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Et spørgsmål, som ofte dukker op, er, hvor vidt brød er fedende eller ej. Det er værd at nævne, at der ikke er nogen fedende eller slankende fødevarer. Det vigtige er at opretholde en kaloriebalance.

Indvirkningen af hver fødevare på udskillelsen af insulin og mætheden kan dog føre til overspisning og få en person til at tage på.

Er det rigtigt, at brød er fedende?

Læge måler brød som eksempel på, at brød er fedende

Brød er en fødevare, som for det meste består af kulhydrater. Dets energiindhold er på omkring 300-400 kcal per 100 gram. Du kan inkludere det i en balanceret kost. I sig selv forårsager det ikke vægtøgning.

Det har dog som regel et højt glykæmisk indeks, især variationer lavet med raffineret hvede. Dette resulterer i en insulinøgning med reaktivt hypoglykæmi som følge.

Konsekvensen af at indtage brød alene er et øjebliks mæthed med en efterfølgende øget appetit. Vi taler derfor om en fødevare, der ikke er mættende. Dermed kan det opmuntre til et overdrevet indtag af mad.

Du bør ikke spise det som en sideret

Brød er en fødevare, som folk ofte spiser ukorrekt. Idéen om at bruge brød som en sideret til måltider betyder en ukontrolleret øgning i energiindtaget, som folk ofte overhovedet ikke tager med i beregningerne.

Du kan spise brød i moderate mængder, men altid som det primære element i retten. Du kan dermed spise det for eksempel i tærter eller pizzaer. Men det er altid en dårlig idé at tilføje det som en sideret.

På den anden side dypper mange mennesker brød i dyppelse. Dette øger antallet af kalorier betydeligt. Derudover kan dets smag få folk til at spise mere end nødvendigt, hvilket vil få dem til at overgå deres appetitgrænse.

Ligeledes er det et produkt, som de fleste mennesker ikke tæller med, når de evaluerer deres kost. Mange personer indtager det som primære måltider, men er ikke klar over, at det er et kalorierigt element, og gør det næsten af ren vane.

Ikke alt brød er ens

Der er forskellige typer brød, i forhold til deres ingredienser og fremstillingsprocesser. Hvedebrød er derfor ikke det samme som rugbrød, toastbrød eller hjemmelavet brød.

Når det kommer til at spise brød, er det altid en god idé at vælge variationer med fuldkorn. Jo mindre raffineret, jo bedre. Dem, der er lavet ved brug af traditionelle metoder, som inkluderer forskellige typer af kornsorter eller kerner, har derudover en betydelig højere næringsmæssig kvalitet.

Denne artikel vil måske interessere dig: 5 metoder til at reducere kolesterol i morgenmad

Fødevarers mæthedskraft

Fuldkornsbrød på skærebræt

Når du planlægger en kost, foruden at tage fødevarernes kaloriemæssige værdi med i overvejelserne, er det også vigtigt at vurdere deres mæthedskraftDet foretrækkes dermed at undgå forarbejdede fødevarer eller fødevarer rige på sukker.

Proteiner og fedtstoffer er mere mættende og stimulerer leptin og neuropeptid. Den efterfølgende reaktive hypoglykæmi undgåes dermed efter indtaget af simpelt sukker, hvilket fører til en øget appetit.

Fødevarer rige på fiber producerer uspiling af maven og tarmene, hvilket stimulerer receptorerne ansvarlige for at overføre følelsen af mæthed. Dette er en af grundene til, hvorfor du bør prioritere indtaget af ikke-forarbejdede fødevarer.

Foruden at tilbyde fordele i form af makro- og mikronæringsstoffer, kan det dermed også effektivt kontrollere glukosekurven og mæthedsmekanismen.

Når det kommer til at vælge fødevarer rige på kulhydrater, bør du prioritere fuldkornsprodukter. De indeholder en masse fiber og har et lavt glykæmisk indeks, hvilket stimulerer produktionen af insulin meget mindre end raffineret sukker gør.

Konklusioner om, hvor vidt brød er fedende eller ej

Der er som sådan ikke nogen fedende fødevarer og brød er ingen undtagelse. Folk har dog tendens til at indtage brød forkert, fordi de ofte bruger det som en sideret.

Hvis du inkluderer det i din kost, så vær sikker på, at det er det primære element i din ret. Du bør også undgå at indtage det som en snack for at undgå en øget appetit som følge af det.

Som en generel regel, er det en god idé at undgå fødevarer rige på kulhydrater med et højt glykæmisk indeks samt forarbejdede fødevarer. Indtag af fiber er essentielt for mæthedsmekanismen og for at undgå udviklingen af komplekse sygdomme.

Det kan interessere dig ...
De fire mest fedende fødevarer
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
De fire mest fedende fødevarer

Find i denne artikel ud af de fire mest fedende fødevarer, som du bør undgå, hvis du gerne vil tabe dig. Spiser du ofte disse fødevarer?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Lee YJ., Song S., Song Y., High carbohydrate diets and food patterns and their associations with metabolic disease in the Korean population. Yonsei Med J, 2018. 59 (7): 834-842.
  • Sternson SM., Eiselt AK., Three pillars for the neural control of appetite. Annu Rev Physiol, 2017. 79: 401-423.
  • McConn BR., Gilbert ER., Cline MA., Appetite associated responses to central neuropeptide Y injection in quail. Neuropeptides, 2018. 69: 9-18.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.