7 typer fuldkorn, du kan tilføje i din kost

12. juli 2019
Fuldkorn har en høj næringsmæssig kvalitet, der fremmer den generelle velvære i vores sind og krop.

Fuldkorn er en stor del af mange madplaner. De er ikke blot en god kilde til energi, men de er også vigtige for en god fordøjelse og en optimal vægt. Find ud af, hvilke typer fuldkorn du kan tilføje i din kost.

Fuldkorn har en høj næringsmæssig kvalitet, der ikke blot er gavnlig for dit helbred. Det hjælper dig også med at tabe dig og opretholde din optimale vægt, når det inkluderes i din kost.

Ved at være en kilde til komplekse kulhydrater, er de forskellige typer fuldkorn essentielle for at have en balanceret kostplan. Nedenfor, kan du læse mere om de fuldkorn, du bør tilføje til din kost.

Ulig raffineret korn, indeholder fuldkorn alle deres fibre, fordi de ikke er blevet modificerede gennem kemiske processer. Ydermere, optages de bedre af kroppen, for indtagelsen af fibre letter fordøjelsen, og det hjælper også med at forebygge høje blodsukkerniveauer.

Det bedste af det hele er, at disse korn er nemme at tilføje i din daglige kost, da de er ret alsidige. Desuden, passer deres smag godt til andre ingredienser. Som om det ikke var nok, vil det, at spise dem, også få dig til at føle dig mere mæt, og du vil derfor være mindre tilbøjelig til at overspise. 

Selvom markedet er fyldt med morgenmadsprodukter, der virker utroligt appellerende i deres farverige, smukke æsker, begynder folk at gå mere og mere efter fuldkorn i deres kost. Disse fødevarer er meget mere komplette, når det handler om ernæring og forsyning af vigtige fordele.

Har du hørt om dem?

7 typer fuldkorn, du bør tilføje i din kost

1. Valset havregryn

Havregryn skiller sig ud for at være en af de mest komplette og næringssrige korn. Det indeholder mere protein, end andre former for korn, og det er desuden en god kilde til fiber, mineraler og fedtsyrer.

Grundet dets langsomt-absorberende kulhydrater, er havregryn en høj-energi fødevare, der forbedrer fysisk og mental præstation. Ydermere, hjælper det med at kontrollere blodsukkeret, så det er en fantastisk tilføjelse til kosten hos dem, der er i risiko for at udvikle diabetes.

Læs også: 4 gode opskrifter med havregryn

2. Hvedekerner

Takket været det høje indhold af protein og omega-3 fedtsyrer, er hvedekerner et af de bedste tilskud, du kan tilføje til en sund morgenmad. Alle disse næringsstoffer hjælper med at beskytte musklerne, optimere hjerneaktivitet og reducere inflammation. 

Det skal noteres, at hvedekerner også indeholder vitamin B og E, som er nødvendige for at regulere metabolismen og aktiviteten i nervesystemet. Det er også en god kilde til mineralsalte, der hjælper med at opretholde sundheden i hjerte og nyrer.

3. Byg er en af de sunde typer fuldkorn

forskellige typer fuldkorn, der tages op af stofsæk

I henhold til fuldkorn, skiller byg sig ud som en allieret til at kontrollere høje koncentrationer af kolesterol. Dets egenskaber er tilskrevet kornenes tocotrienol, hvilket er fedtopløselige substanser, der arbejder sammen med E-vitamin. 

Efter at være optaget i kroppen, blokerer disse substanser leverens produktion af det dårlige kolesterol (LDL), mens det øger tilstedeværelsen af det gode kolesteol (HDL).

Desuden, hjælper indtagelsen af byg også på forstoppelse og langsom fordøjelse, grundet dets høje indhold af opløseligt fiber.

4. Brune ris

De fleste folk har hvide ris i deres vanlige kost, da det ofte er den slags, der bliver solgt i butikkerne. Desuden, hvem prøver vi at narre? Det smager fantastisk. Hvide ris mister dog op til 75% af deres næringsstoffer, når de sammenlignes med brune ris. 

Brune ris bevarer ikke blot alle deres fibre, men bidrager også med B-vitaminer, antioxidanter og mineraler, såsom magnesium. Ydermere, er det en signifikant kilde til komplekse kulhydrater, som bidrager med energi til cellerne.

5. Boghvede er en af de gode typer fuldkorn

Boghvede har også navnet sort hvede. Det er et korn, der er ret passende for patienter med cøliaki. 

Selvom det ikke er så velkendt som de tidligere typer fuldkorn, er det en liga for sig selv, grundet det faktum, at det har et højt indhold af mineraler, vitaminer og fibre. Det indeholder desuden ikke gluten.

At inkludere forskellige typer fuldkorn i din almindelige kost hjælper med at opretholde en optimal, sund fordøjelse. Det er desuden gavnligt for dit nervesystem. Ligelgedes, skaber det også en barriere mod frie radikaler, og det reducerer risikoen for tidlig cellulær aldring.

Gå ikke glip af: Lækker græskarkage med fuldkornsmel

6. Majsflager

majs i en skål og majskolber ved siden af

Majsflager er fuldkorn, der kan inkluderes i din morgenmad eller spises som en snack. De er kendt for at bidrage med langsomt-absorberende kulhydrater, hvilket øget energiforbruget og regulere blodsukkerniveauet.

De indeholder også proteiner af høj kvalitet, der øger muskeltoning og forbedrer det kardiovaskulære helbred. Som resultat heraf, bidrager deres indhold af fibre og antioxidanter til en optimering af fordøjelsen, og beskytter tarmens mikrobiota.

7. Rug

Rug indeholder blot 100 kalorier pr. kop, og er en signifikant kilde til opløselige og uopløselige fibre. Det hjælper derfor med at kontrollere forhøjet kolesterol og forebygger problemer med fordøjelsen, såsom forstoppelse, hvis du inkluderer det i din kost.

Dette korn bør være en del af vægttabsplaner. Det er fantastisk til at reducere angst, associeret med at spise søde sager. Selvom det ikke er en mirakuløs metode til at mindske antallet af overflødige kilo, er det et godt supplement til at opnå bedre resultater, når man skal holde sig til en kur.

Kort sagt, er de forskellige typer fuldkorn sunde fødevarer, der fremmer den generelle velvære i vores sind og krop. Afslutningsvis, hjælper deres mængde af kulhydrat på at opretholde et godt energiniveau, og de optimerer reguleringen af sukker.