Fire situationer, hvor du kan give din ekskæreste en ny chance

Tænker du på at gå tilbage til din ex, men er ikke sikker på, om det er en god idé eller ej? Vi giver dig nogle hints til, hvordan du spotter det lige her.
Fire situationer, hvor du kan give din ekskæreste en ny chance

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 25 august, 2022

Har tingene med din partner nået et punkt, hvor det ikke længere var muligt at fortsætte forholdet uden at gøre hinanden ondt? Overvejer du at give din ekskæreste en ny chance? Ville det være en så dårlig ide?

Det er normalt at tvivle. Alle forhold slutter af en grund. Generelt er det en dårlig ide at give din ekskæreste en ny chance, fordi du sandsynligvis vil støde ind i de samme problemer igen.

Der er dog nogle få tilfælde, hvor du kan prøve.

I dag snakker vi dig om nogle af de situationer, hvor du skal give din ekskæreste en ny chance. Du bør omhyggeligt vurdere, om det er det hele værd at genstarte forholdet.

1. Giv din ekskæreste en ny chance, hvis der er mere end kærlighed

Par holder om hinanden

Den første ting, du bør overveje, er om din ekskæreste giver dig det, du har brug for i dit liv. Bliver dine følelsesmæssige behov mødt? Nogle gange slutter forholdet på grund af ydre omstændigheder, ikke fordi I ikke elsker hinanden. Et almindeligt eksempel på dette kunne være, at den ene part flyttede langt væk. Hvis I nu er tilbage på samme sted, kan de måske betale sig at finde sammen igen.

Det er dog altid svært at finde sammen igen efter noget tid. Måske er I vokset fra hinanden i den tid, der er gået. Det er op til dig, om det er værd at tage chancen.

Hvis det fungerer, så bliver jeres forhold sikkert endnu stærkere, end det var før.

2. Find sammen med din eks, hvis jeres problemer kan løses

Hvor store er de problemer, der fik jer til at gå fra hinanden? Du kan give din eks en chance mere, hvis I har udviklet jer og kan tage ansvar for jeres handlinger. I skal være parate til at arbejde for forholdet.

Det er vigtigt at du overvejer situationen og sætter tingene i perspektiv. De problemer, der fik jer til at slå op, vil sandsynligvis stadig være til stede. Det kræver modenhed og tålmodighed, og I skal begge være villige til at løse dem.

Det kan også være, at situationen ikke længere betyder noget, fordi betingelserne er ændret eller det ikke længere påvirker dig.

Her skal du afgøre, om forholdet var mere godt end dårligt i det store hele, og om problemet kan overvindes eller ej.

Hvis du beslutter dig for at give det et nyt forsøg, skal du være klar over problemerne og bestemme dig for en slutdato for denne form for prøveperiode. Det vigtigste er, at du faktisk overvinder problemet og ikke tilføjer nye.

3. Handlinger taler højere end ord

Par skaendes

Før du giver din ekskæreste en ny chance, skal du beslutte, om deres handlinger virkelig svarer til det, de siger. Alle ved, hvordan smukke ord kan virke på en, men det betyder ikke altid, at de er oprigtige. Det skal være konsekvent. For eksempel, hvis forholdet sluttede, fordi din partner var meget jaloux, og de nu siger, at de har lært at styre deres temperament, kan du måske føle dig interesseret igen. Før du bare fortsætter, skal du dog vurdere om deres adfærd er god, og om de virkelig mener det:

  • Spørg de dig hele tiden, hvor du er, og hvem er du sammen med?
  • Har de taget din telefon og læst dine meddelelser uden at spørge?

Du skal stole på dine instinkter og ikke lade dig blive overtalt af de ord, du gerne vil høre. Der er visse situationer, som fx utroskab og jalousi, at du skal være ekstra forsigtig, inden du genoptager et forhold – det er ikke nemme situationer at ændre.

4. I er begge indstillede på at arbejde på forholdet

En sidste ting, du bør overveje, før du giver din ekskæreste en ny chance, er deres engagement i forhold til at forbedre jeres relation. At give dem en ny chance betyder, at I begge to skal arbejde for kærligheden og med ansvar. Jeres kommunikation bliver nødt til at være oprigtig.

Nogle har arbejdet meget hårdt for at opretholde et forhold, indtil de pludselig bliver trætte og afslutter det pludseligt. På det tidspunkt forstår den anden person endelig, hvad de har mistet og forsøger at få deres partner tilbage.

Der opstår problemer, når den person, der har forsøgt at få styr på det længe, ikke længere er villig til at arbejde. Hvis du bliver hængende og håber, at denne gang så vil  den anden person bruge mere tid og arbejde hårdere for at forbedre tingene, men der ikke sker noget, så kan situationen kun blive værre.

I sådan et tilfælde er det en god mulighed for at reflektere godt og grundigt over din tidligere forhold og skabe nye grænser, der kan hjælpe med at styrke dit engagement og få tingene til at flyde.

Giv din ekskæreste en ny chance, hvis I begge er motiverede

Par staar taet sammen - ekskæreste en ny chance

Der er dem, der siger, at når et forhold er ovre, så skal du bare lukke dette kapitel i dit liv helt og holdent. Dette er et gyldigt argument på mange måder, men det er ikke altid den mest succesfulde taktik. Det vigtigste er, at I begge har det godt med den beslutning. Denne beslutning kan kun foretages af jer som to individer og skal være baseret på dine følelser, forventninger og personlige forpligtelser. Jeres argumenter skal være solidt. Tal så med din ekskæreste og se, om I er på samme bølgelængde og måske er villige til at tage chancen.

Ikke desto mindre, vær altid opmærksom på begge jeres følelsesmæssige sundhed.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Hoyt, M. F. (2008). Solution-focused couple therapy.
  • Doss, B. D., Thum, Y. M., Sevier, M., Atkins, D. C., & Christensen, A. (2005). Improving relationships: mechanisms of change in couple therapy. Journal of consulting and Clinical Psychology, 73(4), 624.
  • Matson, P. A., Chung, S. E., & Ellen, J. M. (2012). When they break up and get back together: length of adolescent romantic relationships and partner concurrency. Sexually transmitted diseases, 39(4), 281.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.