5 tips til at reducere lægkramper

Både for meget og for lidt motion kan forårsage kramper. Sørg for at du strækker ud hver dag, så dine muskler er i form. Lær mere i denne artikel!
5 tips til at reducere lægkramper

Sidste ændring: 25 maj, 2022

Muskel sammentrækninger, eller kramper, er ufrivillige sammentrækninger, der kan forårsage let til intens smerte. De kommer ofte i læggene og kan være meget ubehagelige. Du kan dog selv gøre meget for at reducere lægkramper.

De sker normalt hos atleter og ældre mennesker. Men enhver kan lide af dem.

På grund af dette vil vi i denne artikel fortælle dig, hvordan du undgår dem.

Hvorfor får du lægkramper?

Person får kramper

Der er mennesker, der vågner midt om natten med stærke smerter, der kommer fra deres læg, fod eller lår. Dette er en meget ubehagelig måde at vågne op på.

I de fleste tilfælde er natkramper ikke dårlige for dit helbred. De kan reduceres og til sidst forhindres ved udstrækninger og ændringer i dine daglige vaner.

Hvis muskelkramperne er regelmæssige og dukker op om dagen, anbefaler vi, at du opsøger din læge. De kan fortælle dig, hvad der forårsager krampe og hvordan man løser problemet.

Der er flere årsager til kramper. De vigtigste er dog relateret til:

  • Bevægelse (eller mangel deraf)
  • Spise for lidt eller for meget af bestemte næringsstoffer

Når det kommer til bevægelser, kan vi opdele kramper i to grupper:

  • De der opstår på grund af for meget motion eller træning (f.eks. Atleter, der ikke strækker ud, før de træner. Eller hvis du har udført hårdt arbejde rundt om i huset hele weekenden).
  • De kan også dukke op på grund af det modsatte: Hvis du har stået stille i flere timer om dagen. (Dette er tilfældet for kontorarbejdere eller dem, der har meget stillesiddende vaner).

Når man taler om næringsstoffer, er det værd at kende til flere ting. For eksempel kan dehydrering forårsage dette problem. Hertil kommer, at det ikke at spise en god mængde magnesium, calcium eller kalium kan forårsage kramper.

Vær dog opmærksom. Dette skyldes, at kramper kan forekomme, hvis du tager visse former for medicin. Disse omfatter vanddrivende midler, medicin til højt blodtryk og betablokkere.

Blandt andre årsager til muskelkramper (både dag og nat) udvises nogle sygdomme. Disse omfatter diabetes og skjoldbruskkirtel problemer. Dette skyldes, at dit stofskifte er ændret i begge tilfælde.

Hvordan kan du undgå lægkramper og andre kramper?

Lægkramper kan vare fra et par sekunder til et par minutter. For at få lindring, skal du massere den berørte muskel. Dette får den til at slappe af og strække sig. 

Når kramper sker i din lægmuskel, skulle det at stå op være temmelig effektivt. Udstrækninger og brug af is eller en varmepude er gode midler til disse tilfælde.

Hvis du har lidt af kramper mere end én gang, og du ikke vil have dem til at dukke op igen, mens du sover, skal du være opmærksom på følgende forebyggelsesmetoder:

Forbliv hydreret

Kvinde drikker vand

Det er meget vigtigt at drikke mindst 8 glas vand om dagen. Din krop hydrerer sig med denne mængde. Dette lader dine celler og organer arbejde som de skal. Det samme sker med dine muskler, sener og dit blod.

For at undgå dehydrering kan du også vælge at drikke andre væsker. For eksempel kan du drikke urtete og naturlig saft.

Tingene ændrer sig, hvis du udfører en del fysisk aktivitet eller er ude i sommervarmen. I disse tilfælde skal du drikke mindst 12 glas.

Du kan også spise mad med højt vandindhold. Disse omfatter tomater, agurker og spinat.

Læs også: Bliv sundere ved at drikke mere vand hver dag

Udstrækning kan hjælpe på lægkramper

Det er ligegyldigt, om du dyrker sport eller ej. Du bør altid udstrække dine muskler godt. Du bør gøre dette mindst en gang om dagen. På denne måde kan du forebygge lægkramper og generelle muskelsmerter.

Det anbefales at udføre udstrækninger, før man skal sove. Du bør altid huske på de fysiske muligheder ved hver udstrækning.

  • Sid på din seng, stræk dine ben og sænk brystet. Målet er at røre dine fødder med dine hænder (eller komme så tæt på som muligt).
  • En anden øvelse, der kan fungere for dig gøres ved at stå op. Placer dit højre ben på sengen og stræk benet helt ud. Flyt brystet mod din højre fod. Gentag med det andet ben.

Dyrk motion

Kvinde strækker ud

Selv hvis du bare går en kort gåtur i parken eller går din hund, kan det være nok til at forhindre kramper. At cykle, jogge eller udøve yoga kan være meget nyttige aktiviteter.

På denne måde vil dine muskler blive stærkere og bevæge sig. Glem ikke at strække ud efter afslutningen af din øvelse. Sørg desuden for at øge aktivitetens sværhedsgrad så længe, som du kan.

Læs også: Mad og motion: Nøglen til at få strandkrop

Spis en afbalanceret kost

På løbetur

Ernæring er grundlaget for dit helbred. Som følge heraf, hvis du spiser godt, vil du være mindre tilbøjelige til at lide af muskelsammentrækninger.

Vælg fødevarer, der er rige på kalium (f.eks. Bananer) og magnesium (frø er en stor kilde til dette næringsstof). Disse vil hjælpe dig med at forhindre denne smerte om natten.

Du bør også spise sunde fødevarer: frugt, grøntsager og nødder. Stop også med at spise raffineret mel, sukker og stegte fødevarer.

Anvend godt fodtøj

En sund salat

Mange gange opstår kramper, fordi du går forkert. For eksempel er kvinder, der bruger for mange timer på hæle eller dem, der ikke bærer godt fodtøj under motion, mere påvirket af muskelsammentrækninger.

Prøv at vælge sko, der giver dig mulighed for at understøtte bunden af din fod. Dine lægmusker bør ikke gøre en stor indsats for at hæve dine fødder.

Brug ikke platforme, tunge sko eller sko med små såler. Det er bedre, hvis de er lukket. Men de bør dog ikke bevæge sig, når du går.

Vær opmærksom på dine sokker. Hvis de er for stramme, blokkerer de for blodgennemstrømningen. Dette kan opstramme dine muskler for meget og gøre dem mere sårbare over for kramper.

Hovedbillederettigheder tilhører © wikiHow.com

Det kan interessere dig ...
5 tips til at slippe af med muskelkramper
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 tips til at slippe af med muskelkramper

Muskelkramper kan være meget smertefuldt, men med den rette pleje er det muligt at slippe af med muskelkramper naturligt og lindre deres symptomer ...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.