7 fjender af sund hud, som du sikkert aldrig har hørt om

Bortset fra for tidlig aldring bør du undgå fjenderne af sund hud på grund af de alvorlige sundhedsrisici, der følger med dem. I denne artikel tager vi et kig på en liste over risikofaktorer for hudens sundhed.
7 fjender af sund hud, som du sikkert aldrig har hørt om

Sidste ændring: 09 august, 2022

Din huds skønhed og lysstyrke ændrer sig med årene. Bortset fra for tidlig aldring bør du undgå fjender af sund hud på grund af de alvorlige sundhedsrisici, der følger med dem. I denne artikel tager vi et kig på en liste over risikofaktorer for hudens sundhed.

Selv om du kan være disponeret til at være mere eller mindre følsom over for eksterne faktorer, der skader hudens sundhed, er det altid muligt at passe på dig selv og forebygge lang- og kortsigtede problemer med den rette pleje.

Syv fjender af sund hud

Denne liste er fokuseret på de hyppigste fjender af sund hud ifølge det spanske akademi for dermatologi og venerologi. Overordnet set er der tale om en liste over faktorer, der direkte kan forårsage forringelse og aldring af din hud.

1. Solen: En af de værste fjender af sund hud

Solskoldet mand

Solstråling er en af de vigtigste årsager til hudskader.

Solen, denne stjerne, som vi kredser om, sender sine kraftige ultraviolette stråler (UV-stråler) ud, som når frem til vores hud og skader den. Solens stråler anses for at være en af de værste fjender af hudens sundhed.

Når en person er “afhængig af solbadning”, kalder man det tanoreksi. Faren skyldes den konstante dehydrering af huden, som udhuler dermis lidt efter lidt. Aldring forårsaget af solens stråler er dog ikke det værste ved langvarig udsættelse for ultraviolette stråler.

Keratose er et hudproblem, hvor der opstår mørkt pigmenterede læsioner, og cellerne vokser unormalt. Med en mere følsom hud er risikoen for større skader større.

2. Tobak, en af de farligste fjender af sund hud

På andenpladsen er tobak uden tvivl en af de mest trofaste fjender af hudens sundhed. Læger kan genkende kroniske rygere, fordi deres rynker er dybere, tyndere, mere udtalte og har en grå nuance.

Hos kvinder svækkes huden meget hurtigere, når de ryger. Årsagen til dermis’ nedsatte modstandskraft er, at cigaretter bremser blodcirkulationen, hvilket fjerner ilt fra vævene.

3. Alkohol

Person siger nej til øl, da alkohol er almene fjender af sund hud

Ligesom tobak påvirker alkohol blodcirkulationen og den mængde ilt, der når frem til vævene.

Et overdrevent forbrug af alkohol skader blodcirkulationen. Du kan se det på hudens generelle sundhed, på samme måde som tobak påvirker det. Ud over at forårsage for tidlig aldring kan folk, der drikker dagligt, begynde at se blege ud, med kedelig hud og mørke rande omkring øjnene.

4. Fede fødevarer

Generelt falder disse fødevarer under kategorien “junk food”. Mættede fedtstoffer tilføjer kalorier, som din krop ikke kan forbrænde. Dermed lider fedtstofskiftet under en uundgåelig ændring.

Personer, der dagligt spiser fede fødevarer, kan opleve virkninger, der spænder fra akne til seboroisk dermatitis eller endog en fortykkelse af hudens ydre lag. Desuden har personer med fedme en tendens til at vise en række komplikationer i forbindelse med hudens sundhed med problemer som ar, ødemer og keratose.

5. Stress

Kvinde er stresset på arbejdspladsen

Angst og stress kan udvise forskellige symptomer og i nogle tilfælde forårsage udbrud af eksem og dermatitis.

Stress viser sig gennem en skrøbelig eller ændret følelsesmæssig tilstand eller med episoder af tristhed eller raseri. Stress åbner døren for fysiske lidelser, og derfor bør du afhjælpe stress med afslappende aktiviteter som svømning eller yoga.

Din hud er dit skjold, der beskytter dig mod virkelighedens aggressive elementer. Når du er stresset, kan det vise sig gennem allergier, dermatitis eller endda rosacea og psoriasis.

Du er måske interesseret i: Grunde til, at stress øger appetitten

6. Forurening

Miljøforurening er en anden fjende af sund hud, og det er en af de fjender, som ofte går ubemærket hen. Det er dog ikke kun i industrialiserede områder: Støv, produkter, der bruges til at gasbehandle afgrøder, og generelt urenheder i luften blokerer også dine porer.

Den mildeste af konsekvenserne er akne, men der er også mange mere alvorlige konsekvenser.

7. Pludselige vægtændringer

Person måler sin talje

Din kost spiller en væsentlig rolle for din hudsundhed.

De elastiske fibre i din hud strækkes ud, når du tager på i vægt. Hvis huden strækker sig for meget, kan fibrene gå i stykker. Når du dertil tilføjer hudens naturlige aldring, kan huden forblive permanent løs og slap. Derfor er det vigtigt at sikre, at eventuelle vægtændringer sker langsomt og sundt.

Ved at undgå disse syv fjender burde du kunne undgå de fleste af de faktorer, der påvirker din huds sundhed negativt. At beskytte dig selv mod solen, undgå usunde vaner, opretholde en sund og afbalanceret kost og undgå at spise for meget er en stor del af at holde din hud smuk.

Det kan interessere dig ...
Rocío Gil Redondos tips til hudpleje og foryngelse af huden
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Rocío Gil Redondos tips til hudpleje og foryngelse af huden

I dette interview taler dermatologen, Rocío Gil Redondo, om de nyeste teknikker til foryngelse af huden og hudplejerutiner. Læs med!
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.