Fladlus: Hvad er det og hvordan spredes det?

Fladlus påvirker som regel kønsområdet, men de kan også sprede sig til andre områder såsom i armhulerne. Hvordan spreder de sig? Vi fortæller dig alt om det i denne artikel.
Fladlus: Hvad er det og hvordan spredes det?

Skrevet af Carmen Martín

Sidste ændring: 26 august, 2022

Fladlus er små insekter, der lever i menneskers kønsbehåring. Denne tilstand anses som en seksuelt overført sygdom, selvom det ikke er den eneste måde, de kan overføres på.

Eksperter anslår, at omtrent en million mennesker får fladlus hvert år, så det er en meget almindelig tilstand. Insektet, der forårsager den, kaldes for Pthirus pubis. Det lever af blod og dets bid er meget intenst og skaber en kløende fornemmelse i kønsområdet.

Interessant nok har nogle tekster gennem historien nævnt eksistensen af fladlus – selv Biblen. Selvom de minder om de lus, man får i håret på hovedet, så er den primære forskel, at disse lus ikke har en tendens til at overføre andre sygdomme.

Det er dog en meget ubehagelig infektion, der også kan påvirke ens sociale liv. I denne artikel fortæller vi dig derfor om alt, du skal vide om fladlus, og hvordan de spreder sig. 

Hvordan opfører fladlus sig?

Kvinde mærker ubehag i underlivet

I de fleste tilfælde spredes fladlus seksuelt. Infektionen kan dog også spredes på andre måder.

Som vi nævnte ovenfor, er fladlus små insekter, der kun lever på mennesker – især i kønsområdet. De klæber til håret takket være et stof, der fungerer som lim. Når først de er i håret, bider de i huden. Biddet er så intenst, at det forårsager kløe på grund af visse komponenter i deres spyt og afføring.

Symptomerne manifesterer sig typisk en uge efter infektionen. Ud over kløen, så er det også almindeligt, at der opstår buler og knopper i huden samt små sår, der er forårsaget af kløen.

Selvom de ofte kun rammer kønsområdet, kan de også sprede sig til andre områder. Det er vigtigt at vide, at de for eksempel kan sætte sig i hårene på brystet eller under armhulerne.

Sådan spreder fladlus sig

Eksperter har en tendens til at betragte fladlus som en seksuelt overført sygdom. Denne tilstand skyldes ofte seksuel kontakt med en person, der allerede er inficeret. Det er dog ikke den eneste måde, de kan sprede sig på.

Selvom det ikke sker lige så hyppigt, så kan fladlus også sprede sig via tøj, sengetøj eller håndklæder, som en inficeret person har brugt. Det er imidlertid næsten umuligt at få infektionen fra områder såsom badeværelser eller toiletter.

Det skyldes, at dette insekt ikke kan leve væk fra menneskekroppen i længere perioder. De har brug for en temperatur på omtrent 27 grader eller højere for at være i stand til at overleve. Man skal dog alligevel stadig sørge for at gøre ordentligt rent, hvis man har fladlus.

Sådan bliver det diagnosticeret og behandlet

Kvinde er til undersøgelse hos lægen

En fysisk undersøgelse er som regel nok til at diagnosticere fladlus. De kan som regel ses med det blotte øje.

Diagnosen er nem at stille, fordi man blot skal observere kønsområdet. Lægen har normalt ikke brug for yderligere beviser.

Visse cremer og shampooer, der kan dræbe insekterne, kan behandle denne tilstand. De fleste skal bruge dem flere gange for at dræbe elle lusene. Ydermere er det vigtigt at vaske tøj, håndklæder og sengetøj ordentligt.

Det er også vigtigt, at du informerer seksuelle partnere om, at du har fladlus, da det er en yderst smitsom infektion.  

Konklusion

Fladlus er bittesmå insekter, der forårsager kløen i områder, hvor der er hår – især i kønsområdet. De overføres som regel under samleje, men de kan også spredes via tøj eller andre tekstiler såsom sengetøj og håndklæder.

Hvis du har spørgsmål angående infektionen, skal du kontakte din læge. Han eller hun vil være i stand til at fortælle dig om den mest passende behandling og måder, hvorpå sygdommen kan elimineres.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.