Fødevareforgiftning eller maveinfluenza: Hvordan man kan se forskel

Vi vil lære dig, hvordan du skelner mellem maveinfluenza og madforgiftning. Det er to problemer med ens symptomer.
Fødevareforgiftning eller maveinfluenza: Hvordan man kan se forskel

Sidste ændring: 11 februar, 2023

Fødevareforgiftning og maveinfluenza har en række ligheder, men også adskillige forskelle, som man skal tage hensyn til. Der kræves forskellig behandling afhængigt af sygdomsårsagen, og derfor er det vigtigt at stille en korrekt diagnose.

Vi vil vise dig forskellene mellem de to tilstande, ikke kun med hensyn til deres årsager, men også deres konsekvenser og prognose. Husk, at du i mange tilfælde har brug for en læges råd – ellers kan personens helbred være i fare.

Hvad forårsager maveinfluenza?

Maveinfluenza skyldes normalt en virus, der forårsager betændelse i fordøjelseskanalen, hvilket giver problemer på mave- og tarmniveau. Det er almindeligt at opleve opkastninger, diarré og smerter fra denne form for smitsom sygdom.

Det skal bemærkes, at det er en smitsom sygdom, der kan overføres mellem mennesker i tæt kontakt. Den transporteres ved hjælp af de mikrodråber, der udstødes, når man taler. Det er også muligt at opleve smitte ved brug af forurenede genstande.

Flere vira kan udløse problemet. Norovirus rammer ofte yngre børn, og det samme gælder rotavirus. Det fremgår af en undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet Praxis. Hos voksne er astrovirus og adenovirus imidlertid langt mere almindelige. Nogle typer af coronavirus kan også forårsage disse processer.

Illustration af vira, der kan forårsage maveinfluenza

Symptomer på maveinfluenza

Maveinfluenza forårsager normalt mavesmerter, diarré og opkastninger. Det er dog relativt almindeligt, at disse gener ledsages af kulderystelser og feber i et forsøg fra kroppens side på at dræbe den virus, der forårsager sygdommen. Desuden er det almindeligt at opleve muskelsmerter.

Hvad der skal overvåges nøje er symptomerne på dehydrering. Nogle gange er patienten ikke i stand til at indtage væske uden at kaste op, og er derfor tilbøjelig til at lide et væskemangel. Husk på, at dehydrering kan være alvorligt livstruende, så hold øje med de tilhørende symptomer.

Hvad forårsager madforgiftning?

I modsætning til maveinfluenza skyldes madforgiftning en bakterie eller protozoer. Oprindelsen er en mikroorganisme eller dens toksin, der irriterer og betændes i fordøjelseskanalens slimhinder og i mange situationer genererer en symptomatologi, der ligner den beskrevne.

Den hyppigste forgiftning skyldes bakterier af slægten Clostridium. Men salmonella-mikroorganismen er også meget ofte ansvarlig for denne tilstand.

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Przeglad Epidemiologiczny er antallet af personer, der er ramt af denne bakterie, steget i de seneste år. Den findes hovedsageligt i kød og kødprodukter.

Hyppige symptomer

Symptomerne forårsaget af fødevareforgiftning ligner i visse tilfælde meget dem, der skyldes maveinfluenza. Diarré, opkastninger, mavesmerter, feber og dehydrering er almindelige. Disse varer dog normalt ikke så længe, selv om det vil afhænge af forgiftningens alvor og mængden af bakterier eller toksiner, der er indtaget.

Nogle forgiftninger kan dog medføre, at andre organer svigter. Leveren er normalt det organ, der rammes mest. Den lider især, når der indtages mykotoksiner fra svampe. Det er endda blevet påvist, at disse toksiner kan øge risikoen for kræft og hepatitis.

Du er måske også interesseret i: Naturlige midler til at standse opkastning

Hvornår skal man gå til lægen?

Uanset årsagen til ubehaget er det vigtigt at gå til lægen, når symptomerne ikke ophører inden for 24 timer, eller når de forværres over tid. Dette er også tilfældet, hvis du lider af hudforandringer, hovedpine eller intens feber.

Desuden vil lægen kunne tilbyde løsninger til at stoppe kontinuerlige opkastninger i form af lægemidler, der indsprøjtes intramuskulært. Disse er normalt meget effektive til at hjælpe kroppen med at begynde at tolerere væske og mindske risikoen for dehydrering.

Hvis du oplever bevidstløshed eller kraftige smerter, skal du (eller en anden person) straks kontakte skadestuen.

Symptomerne på maveinfluenza og madforgiftning varer normalt ikke mere end to dage. Der kan dog opstå komplikationer på fordøjelsesniveau, så du skal holde øje med, om der forekommer blod i afføringen, og i så fald kontakte en læge.

Hvordan diagnosticeres de?

Kvinde med mavepine tager sig til maven

For at stille diagnosen madforgiftning eller maveinfluenza er det nødvendigt med en fuldkommen sygehistorie. Specialisten vil spørge om de fødevarer, der er indtaget i de sidste par timer, for at vurdere, om nogen af dem kan have en mikrobiologisk risiko.

Det vil også være nødvendigt at vide, om nogen person i tæt kontakt er i samme situation. Generelt udføres diagnostiske test som sådan normalt ikke, undtagen i de mest alvorlige tilfælde. Der kan endda anmodes om en serologi eller en afføringsprøve for at vide præcist, hvilken mikroorganisme der forårsager lidelsen.

Anbefalede behandlinger

De anbefalede behandlinger vil, uanset årsagen, der forårsager lidelsen, have til formål at søge at opnå en remission af symptomerne samt at forebygge dehydrering.

Det første vil være at øge mængden af vand gradvist, så længe dette ikke forårsager kvalme eller en opkastning. Derefter bør let fordøjelige faste fødevarer, såsom hvide ris og kylling, indgå i kosten. Produkter med et højt fedt- eller fiberindhold vil være de sidste, der genindføres.

I de mest alvorlige tilfælde kan det være nødvendigt at give et antiemetikum, der dæmper opkastningerne. Der kan endda gives intravenøs væske, hvis der opstår symptomer på dehydrering, selv om dette er et spørgsmål om hospitalsbehandling.

I tilfælde af et viralt problem kan et C-vitamintilskud medtages for at styrke immunforsvaret. Hvis sygdommen er forårsaget af bakterier eller et toksin, kan man også overveje nogle lægemidler, der blokerer virkningerne eller eliminerer patogenet. Et eksempel kunne være antibiotika i de mest alvorlige tilfælde.

Hvordan forebygger man disse lidelser?

Forebyggelse er vigtigt, når det drejer sig om maveinfluenza og madforgiftning. For at forebygge madforgiftning er det vigtigt at sikre god håndhygiejne og korrekt håndtering af fødevarer før og under indtagelse. Det vil være vigtigt at respektere kølekæden og sikker opbevaring.

På samme måde kan man ved ikke at være i tæt kontakt med personer, der har udviklet gastrointestinale symptomer, også forhindre, at man får den sygdom, der skyldes virus, hvis dette er årsagen.

Det er dog ret svært at gøre, da disse mikroorganismer normalt er meget smitsomme, før der opstår symptomer hos mennesker.

Maveinfluenza og madforgiftning: To forskellige problemer med lignende symptomer

Som du har set, har maveinfluenza og madforgiftning en række ligheder med hensyn til de symptomer, de giver. De er dog forårsaget af forskellige mikroorganismer, så den behandling, der foreslås for de mest intense former for sygdommen, er også forskellig.

Det er bedst at satse på forebyggelse og sikre, at hygiejneforanstaltningerne følges mellem mennesker og ved håndtering af fødevarer. Når de første symptomer er dukket op, er det vigtigt at vide, hvornår man skal gå til lægen, og hvordan man kan forebygge dehydrering.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Zbinden A. Virale Gastroenteritis: Es muss nicht immer Norovirus sein [Acute Viral Gastroenteritis: Viruses Other Than Norovirus]. Praxis (Bern 1994). 2019;108(5):335-339.
  • Polański P, Radziszewski F, Księżak E, Wiktor A, Sadkowska-Todys M. Foodborne infections and intoxications in Poland in 2017. Przegl Epidemiol. 2019;73(4):451-462.
  • Marchese S, Polo A, Ariano A, Velotto S, Costantini S, Severino L. Aflatoxin B1 and M1: Biological Properties and Their Involvement in Cancer Development. Toxins (Basel). 2018 May 24;10(6):214.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.