Smitsom diarré: Alt, hvad du bør vide

Smitsom diarré er som regel ledsaget af andre symptomer såsom mavekramper, kvalme, svimmelhed og generelt ubehag. Dets årsager varierer mellem alle mulige mikroorganismer.
Smitsom diarré: Alt, hvad du bør vide

Sidste ændring: 05 juli, 2021

Specialister definerer diarré som enhver tyk eller flydende afføring, som finder sted tre eller flere gange om dagen. Foruden at være et tegn på et sundhedsmæssigt problem er smitsom diarré også den anden mest gængse årsag til dødsfald i lavindkomst lande ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

I lande i den vestlige verden udgør diarré som regel ikke et problem. I andre områder kan det dog blive dødeligt. Hvad end du er her for at få viden eller forebygge, er det vigtigt at kende til denne lidelse. I denne artikel vil vi fortælle dig alt, hvad du bør vide om smitsom diarré.

Hvad er smitsom diarré?

Som vi har nævnt ovenstående, er smitsom diarré kategoriseret som flydende afføring, der produceres mere end tre gange om dagen.  Ifølge studier reduceres det til tre eller mere inden for en periode på 12 timer eller mindst en med blod, slim eller pus i hos små børn i to-års alderen.

Patogener forårsager smitsom diarré, hvis der altså ikke er nogen anden årsag såsom madforgiftning eller uro i mavetarmsystemet såsom irritabel tarmsyndrom. Vira, bakterier, protozoer (parasitiske enkeltcellede organismer) er blandt andet også i stand til at forårsage sygdommen.

Foruden informationen af medicinsk natur er det essentielt at kontekstualisere smitsom diarré på en global skala. Verdenssundhedsorganisationen har givet os en række afslørende data, hvoriblandt vi finder de følgende:

  • Diarrésygdomme er den anden største årsag til dødsfald hos børn under fem-års alderen på verdensplan.
  • Det betyder, at omkring 525.000 småbørn dør om året.
  • Det kan være muligt at forebygge en betydelig del af tilfældene med tilstrækkelige helbredsstrukturer og relevant fødevarekontrol.
  • Denne lidelse kan forårsage alvorlig underernæring, tab af sunde år i livet og i mere alvorlige tilfælde dødsfald.
Kvinde med mavepine grundet smitsom diarré

Måske denne artikel også vil interessere dig: Tre supper til at komme dig over diarré

Årsager til smitsom diarré

Som et videnskabeligt studie citererforårsager vira, bakteirer og protozoer smitsom diarré sammen med visse mere komplekse parasitter. Vi vil nu kort forklare, hvad hver af disse består af.

Bakterier

Overraskende nok forårsager bakterier kun mellem 10 og 20% af tilfældene af smitsom diarré. Blandt de mest gængse enteropatogener finder vi de følgende: Shigella spp., Salmonella spp., Vibrio cholerae, Enterohemorrhagic E. coli, Aeromonas spp. og Yersinia enterocolitica.

Det er værd at nævne bakterien, Campylobacter jejuni, som er den fjerde mest gængse årsag til diarré på globalt plan.

Vira

Mange vira forårsager diarré, inklusiv noro- og rotavirus. De er de mest udbredt ansvarlige for akut diarré. Disse episoder med tynd afføring forårsaget af vira er også kendt som viral gastroenteritis eller maveinfluenza.

Protozoer og andre parasitter

Nogle protozoer, der er til stede i vand, såsom Entamoeba histolytica eller Giardia lamblia, kan også forårsage smitsom diarré. Mere komplekse parasitter såsom tarmorme, der er videnskabeligt kendt som Ascaris lumbricoldes, fører også til denne form for lidelse.

Primære metoder til smitte

Afhængig af hvilket patogen, vi ser på, kan vi observere, at smittemetoderne er mangfoldige og varierede. For eksempel overføres en virus gennem mikroaerosoler, som den smittede person overfører – såsom hoste og nys – mens en bakterie som regel skal indtages gennem fødevarer.

Sådan kan man forebygge smitsom diarré

Som en grundlæggende regel, som Center for Prevention and Control of Diseases (CDC) nævnerer den bedste prævention til at undgå smitsom diarré at sterilisere overflader i køkkenet, ikke drikke ubehandlet vand og kun spise mad, som er blevet tilberedt eller pasteuriseret.

Det er på grund af det faktum, at de mikroorganismer, som vi har citeret ovenstående, overføres gennem direkte kontakt med munden eller ved indtag af vand eller bestemte fødevarer.

Illustration af bakterier

Hvad er andre symptomer på smitsom diarré?

Foruden flydende eller tyk afføring kan smitsom diarré ledsages af andre symptomer afhængig af, hvad der forårsager det. Ifølge National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Disease (NIH) kan nogle ledsagende kliniske tegn være de følgende:

  • Blod i afføringen.
  • Feber og kuldegysninger.
  • Svimmelhed.
  • Opkast.
  • Smerte og oppustethed i maven.

Forebyggelse gennem fødevarer

Som du har set i denne artikel, kan mange patogener forårsage smitsom diarré: Bakterier, vira, protozoer og andre parasitter. I størstedelen af landene i den vestlige verden udgør denne tilstand ikke et særlig stort problem, men i områder med lav generel sanitet er det den anden mest gængse årsag til dødsfald.

Den bedste prævention mod diarré (eksklusiv tilfælde forårsaget af vira) er ved at undgå at indtage rå og utilstrækkeligt tilberedte fødevarer eller fødevarer, som er blevet bearbejdet i et miljø, som ikke er blevet rengjort ordentligt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.