Anbefalet kost og ernæring til hepatitis-patienter

Korrekte kostråd kan have en gavnlig indvirkning på mange sygdomme - også i tilfælde af leverproblemer. En sund, tilpasset kost, der giver de rigtige næringsstoffer, supplerer behandlingen af hepatitis-patienter.
Anbefalet kost og ernæring til hepatitis-patienter
Anna Vilarrasa

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Anna Vilarrasa.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Korrekt ernæring til hepatitis-patienter er meget vigtigt, selv om der ikke findes nogen “standardkost” for sygdommen. Personer med hepatitis bør spise en sund og afbalanceret kost og undgå alle fødevarer og drikkevarer, der kan bidrage til leverskader.

Kost supplerer naturligvis den behandling, som specialisterne har bestemt, og erstatter den under ingen omstændigheder. Der findes ingen fødevarer, der kan “helbrede” hepatitis, men der findes fødevarer, der bidrager til patientens velbefindende.

Hvad er hepatitis, og hvordan kan korrekt ernæring til hepatitis-patienter hjælpe?

Mand oplever smerter i leveren

Hepatitis er en sygdom, der forårsager betændelse i leveren.

Hepatitis er betændelse i leveren der kan være af kort varighed (akut) eller langvarig (kronisk). I begge tilfælde indebærer den skader på organet, som forhindrer det i at fungere normalt.

Der findes flere typer hepatitis med forskellige årsager og smitteveje:

 • Den mest almindelige overføres af en A-, B-, C-, D- eller E-virus.
 • Alkoholisk hepatitis er forårsaget af overdrevent alkoholforbrug.
 • Nogle giftstoffer og visse lægemidler, kosttilskud eller kemikalier kan forårsage giftig hepatitis.
 • Autoimmun hepatitis opstår, når immunsystemet angriber leveren og forårsager celleskader. Årsagen er ukendt, men genetik og miljø er to mulige udløsende faktorer.

Det er vigtigt med tidlig diagnose og behandling for at undgå uoprettelige skader på organet. Cirrose (ardannelse i leveren), leversvigt eller leverkræft er nogle af de mulige komplikationer.

Selv om tilstrækkelig ernæring til hepatitis-patienter ikke fører til helbredelse, er det vigtigt for at opnå en god sundhedstilstand under sygdommen. En afbalanceret kost hjælper med at opretholde væskebalancen og forebygger overbelastning af leveren.

Find ud af, hvilke fødevarer der er de mest velegnede, hvilke der bør undgås, og hvordan du tilrettelægger din kost. Hvis du er interesseret i at lære mere, opfordrer vi dig til at læse videre.

Tips til ernæring til hepatitis-patienter

Generelt set er kosten for denne sygdom baseret på grøntsager, fuldkorn, frugt og magre proteiner. Dette kan variere afhængigt af patientens oprindelige tilstand og efterfølgende udvikling, men der kan opstilles generelle retningslinjer, som det anbefales at følge.

 • Spis tilstrækkeligt med protein for at undgå overskud og mangel. Disse er nødvendige for at genoprette beskadigede celler og for at undgå underernæring af patienten. Hvis leveren ikke forarbejder dem korrekt, kan giftigt affald ophobes. De bedste kilder er magert kød og fisk, bælgfrugter, æg og fedtfattige mejeriprodukter.
 • Generelt er det tilrådeligt at øge tilstedeværelsen af kulhydrater frem for protein. Hvis det er muligt, skal du vælge fuldkorn som ris, quinoa, havre eller couscous.
 • Indtag fedtstoffer i moderate mængder. Det er ikke godt at fjerne dem fra kosten, da de har vigtige funktioner i kroppen. Det er dog vigtigt at vælge sunde kilder som olivenolie, avocadoer, nødder eller fed fisk.
 • Frugt og grøntsager er alle tilladt og er vigtige på grund af deres næringsværdi.
 • Det er tilrådeligt at salte mad med måde og begrænse dit indtag i tilfælde af væskeophobning.
 • Justér energiindtaget, især hos patienter, der har tabt sig. Nogle patienter oplever også træthed og manglende appetit. Derfor er det tilrådeligt at spise små måltider oftere og om nødvendigt at spise en lille snack, inden man går i seng.
 • Kosten skal være let fordøjelig, så det er at foretrække at vælge skånsomme tilberedningsmetoder: Grill, bagning, dampning eller kogning.

Fødevarer, der skal undgås

Stegte pommes frites

Hepatitis-patienter bør undgå at spise stegt mad.

En usund kost og især visse fødevarer og drikkevarer kan forværre leverskaderne. Af denne grund er det at foretrække at undgå følgende fødevarer i ernæring til hepatitis-patienter.

 • Alkohol: Ifølge forfatterne Marzano og Peña kan man med de data, der er tilgængelige indtil videre, konstatere, at alkohol forværrer graden af leverskade og fremskynder dens udvikling. Dette fører igen til en højere risiko for at udvikle mere alvorlige problemer såsom skrumpelever eller leverkræft.
 • Alle læskedrikke eller drikkevarer med tilsat sukker.
 • Rå eller utilstrækkeligt kogte skaldyr og fisk.
 • Fedtholdigt kød (f.eks. visse dele af svinekød, and eller lam) og pølser. Undgå også stegt mad, forkogte retter, saucer og meget fed mad samt mad med ost eller fløde.
 • For at kontrollere tilstedeværelsen af natrium er det vigtigt at reducere indtaget af produkter, der indeholder store mængder af natrium, såsom salte snacks, forarbejdede saucer, bouillon-tern eller konserves lavet med salt.
 • Nogle patienter kan have behov for at tage et tilskud af visse vitaminer. Selv om tilskud kan være nødvendigt i særlige tilfælde, er det ikke nødvendigt hos alle patienter. Hvis der af en eller anden grund er ernæringsmæssige mangler, er det lægen, der skal ordinere dette tilskud. Nogle vitaminer og mineraler bliver metalliseret i leveren og kan have negative virkninger, hvis de indgives i overskud.

Bortset fra kosten: Andre positive vaner

Når man lider af leverproblemer, kan man minimere leverskaderne ved at have en sund livsstil. En af dem er kosten, men der er andre aspekter, der også spiller en vigtig rolle.

Motion er en interessant og vigtig aktivitet. På den ene side styrker det kroppen og forhindrer tab af styrke og muskeltonus. På den anden side er det en måde at klare de op- og nedture, som nogle mennesker oplever.

Denne fysiske aktivitet skal dog tilpasses patientens tilstand og den træthed, som hepatitis giver. Det er tilrådeligt at øge varigheden og intensiteten lidt efter lidt, og altid på samråd med lægen eller specialisten.

Som nævnt er det vigtigt at undgå alkoholindtag, som skader leveren og har andre negative virkninger på kroppen. Det er også nødvendigt at opgive andre vaner, der kan være skadelige, såsom tobak eller narkotika. Desuden er det ikke tilrådeligt at selvmedicinere, da visse lægemidler kan skade leveren.

Som det sidste er det interessant at bemærke, at det er vigtigt at øge hygiejneforanstaltningerne, mens man lider af sygdommen. Enhver virus, bakterie eller toksin, der er til stede i fødevarer, kan øge muligheden for leverskader.

For at gøre dette er det nødvendigt at vaske alle fødevarer og overflader samt at have en omhyggelig håndhygiejne før og efter håndtering af dem.

Ernæring er til stor hjælp for hepatitis-patienter

Kost og livsstilsvaner er supplerende aspekter i behandlingen af leversygdom. Deres indvirkning er imidlertid til stor hjælp for at bevare leverfunktionen, undgå irreversible skader og forbedre patienternes generelle sundhedstilstand.

En sund kost, der tager hensyn til de ovenstående aspekter, er den bedste måde at spise på i dette tilfælde. Det er dog at foretrække at følge diæten og få en opfølgning hos lægen, da hver enkelt situation kan kræve nogle mere specifikke ændringer.

Desuden er det vigtigt for hver enkelt patient at observere sin individuelle tolerance over for visse fødevarer, da fornemmelserne og fordøjelsen kan variere meget fra person til person.

Ud over at få hjælp fra en specialist er det meget positivt at søge støtte og kontakt fra familie, venner eller andre personer, der er ramt af hepatitis. Viden om, at du ikke er alene om at håndtere sygdommen, kan hjælpe dig til at håndtere den med mindre stress.

Det kan interessere dig ...
5 typer af hepatitis og deres primære karaktertræk
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 typer af hepatitis og deres primære karaktertræk

Der er fem primære typer af hepatitis, og hver af dem har sine egne særlige karaktertræk. De deler dog nogle tegn og symptomer. • Hajdarevic B, et al. The role of diet therapy in the treatment of liver disease. Materia SocioMedica. Setiembre 2020. 32 (3): 200-206.
 • Marsano L. S, Peña L. R. The interaction of alcoholic liver disease and hepatitis C. Hepatogastroenterology. Marzo-Abril 1998. 45 (20): 331-9.
 • Medline plus. Dieta para la enfermedad hepática. Biblioteca Nacional de Medicina de los Estados Unidos.
 • Medline plus. Hepatitis. Biblioteca Nacional de Medicina de los Estados Unidos.
 • Yasutake K, et al. Nutrition therapy for liver diseases based on the status of nutritional intake. Gastroenterology. Noviembre 2012. 859697.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.