7 fødevarer til at forbedre rosacea

For at forbedre rosacea er det vigtigt at vide hvilke fødevarer, der er udløsere, så du kan eliminere dem fra din kost. Vi fortæller dig alt, du skal vide, i denne artikel.
7 fødevarer til at forbedre rosacea

Sidste ændring: 22 september, 2022

Du behøver ikke at ty til makeup for at forbedre rosacea. Du kan også behandle det ved at forbedre din kost. Vi fortæller dig derfor om de fødevarer, du bør inkludere i din kost, så du kan forbedre rosacea.

Rosacea er en betændelse, der påvirker din hud – især dit ansigt. Rosacea forårsager betændelse i blodårerne under huden. I visse tilfælde er det forbundet med øjensygdomme.

Derfor er der mange, der oplever symptomer i øjnene, hvilket for eksempel kan være tørhed, røde og kløende øjne. Denne tilstand forårsager hævelser, rødmen og hudlæsioner, som ligner dem, der produceres af akne.

Læger er stadig ikke sikre på, hvad det er, der forårsager det. Men der er visse ting, der øger din risiko for at lide af det. Hvis du for eksempel har lys hud og lyst hår, og du samtidig er en kvinde over 30, så har du en højere risiko for at få denne betændelse.

Der er ingen kur mod rosacea

Forskellige typer af rosacea

Indtil videre findes der endnu ingen kur mod rosacea. Derfor fokuserer behandlingen på at lindre symptomerne. I nogle tilfælde udskriver læger recepter på medicin. I andre tilfælde kan kirurgi være nødvendigt.

Rosacea kommer pludseligt, og det er som regel udløst af ting såsom fødevarer. Faktisk er der visse fødevarer, som har evnen til at forværre symptomerne. Derfor er det vigtigt at vide, hvad det er for nogle fødevarer, der forværrer din hud.

Den bedste kost til at forbedre rosacea

For at forbedre rosacea skal du følge en afbalanceret og varieret kost. Men der er endeløse muligheder at vælge imellem.

Forskellige eksperter siger, at ernæringskomponenterne i forskellige fødevarer kan forårsage udbrud. På baggrund af dette anbefaler vi, at du finder ud af, hvilke fødevarer der hjælper med at forbedre rosacea, og hvad det er for nogle fødevarer, der forværrer det.

Fødevarer, der kan forbedre rosacea ved at mindske betændelsen

Skåle med nødder og frø
  • Grøntsager. Din kost bør altid indeholde grøntsager uanset hvad. De giver din krop en masse vitaminer og næringsstoffer. Du bør dog undgå spinat, tomater og avocadoer.
  • Fibre. De lader dig eliminere toksiner fra din krop, hvilket gavner din hud. Derfor kan de forbedre rosacea. Du finder fibre i pasta, brune ris, quinoa og fuldkorn.
  • Magert kød. Kylling og fisk er meget godt til rosacea, fordi de er sundere og har et lavere fedtindhold. Derfor hjælper de dig med at opretholde en lav kropstemperatur. Varme er en af de ting, der udløser udbrud.
  • Omega 3. Fødevarer, der har et rigt Omega 3-indhold (f.eks. fisk), har en anti-inflammatorisk funktion, der hjælper med at reducere hævelse. Du kan spise nødder, laks, makrel og hvedekim.
  • Bær. Blåbær, kirsebær og brombær udøver en vasokonstriktion handling i kroppen. Dette hjælper med at nedbringe betændelsen i blodkarene under huden, og derfor reducerer de rødmen.
  • Løg og hvidløg. Hvis du krydrer dine måltider med løg og hvidløg, samtidig med at du tilføjer dem i dine retter, kan du holde dine tarme og blodstrøm fri for toksiner.
  • Produkter med et højt A-vitaminindhold. Dette vitamin er essentielt for at holde din hud sund. Rød peberfrugt, gulerødder, papaya og meloner har et højt A-vitaminindhold.

Fødevarer, der udløser betændelse

Hjemmebagte småkager

Nu hvor du ved, hvilke fødevarer, der kan forbedre rosacea, så skal du også vide hvilke fødevarer, du skal undgå, fordi de forværrer problemet.

Vi håber, at disse råd vil hjælpe dig med at ændre din kost, så du kan få bedre kontrol over dine rosacea-udbrud. Har du bemærket forbedringer, efter at du har ændret din kost?

Det kan interessere dig ...
5 gode måder at bruge vitamin E kapsler for at forbedre din hud
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 gode måder at bruge vitamin E kapsler for at forbedre din hud

E vitamin sikrer, at din krop genererer antioxidanter og fedtsyrer. Der er mange gode måder at bruge vitamin E kapsler for at forbedre din hud.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Gil Díaz, M. J., Boixeda de Miguel, J. P., Truchuelo Díez, M., & Morais-Cardoso, P. (2011). Rosácea: revisión y nuevas alternativas terapéuticas. Semergen. https://doi.org/10.1016/j.semerg.2010.08.004
  • Bhargava, R., Chandra, M., Bansal, U., Singh, D., Ranjan, S., & Sharma, S. (2016). A Randomized Controlled Trial of Omega 3 Fatty Acids in Rosacea Patients with Dry Eye Symptoms. Current Eye Research. https://doi.org/10.3109/02713683.2015.1122810
  • Ramírez, V. G., Hernández, A. T., Rojas, R. F., Inés, J., & Rueda, V. (2011). Rosácea: enfoque dermatológico y oftalmológico. Med UNAB.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.