Opdag lilla gulerødder: De er nærende og ideelle til vægttab

Har du prøvet lilla gulerødder? Lilla gulerødder er rige på anthocyanin, en antioxidant, der giver den dens karakteristiske farve og hjælper dig med at bekæmpe betændelse og endda nogle former for kræft. Lær om nogle af de mange fordele ved denne lækre, farverige grøntsag.
Opdag lilla gulerødder: De er nærende og ideelle til vægttab
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 28 marts, 2023

Det er mærkeligt at tænke på en gulerod uden sin smukke orange farve. I denne artikel vil vi snakke om lilla gulerødder!

Men så underligt som det kan synes, så var den lilla gulerod faktisk mere almindeligt i fortiden og blev spist oftere end nogen anden form for gulerod i Asien og Europa.

I fortiden kom gulerødderne i mange forskellige farver. Afhængigt af området og sammensætning af jorden, hvor de blev dyrket, kunne de være hvide, gule, selv meget mørke-næsten sort-lilla.

Forskellige typer guleroedder

Ok, men… hvad med orange gulerødder?

Denne sort dukkede først op i Holland i løbet af det 17. århundrede.

De er faktisk ikke andet end hybrider, en kombination skabt af hollandske landmænd, der ønskede at ære det kongelige Orange Hus.

De var så vellykket, at de snart begyndte at sælge dem ud over deres egne grænser, hvilket banede vejen for det etablerede marked for den orange gulerod, som eksisterer i dag.

Det er en interessant og veldokumenteret historie, der forklarer, hvorfor vi ikke ser lilla gulerødder så ofte på vores markeder.

Dog gør lilla gulerødder nu et stort comeback og kaldes endda i øjeblikket for ”super mad.”

Lad os tage et kig på, hvorfor.

Den nærende lilla gulerod

Person der dyrker guleroedder

Lad os begynde med at tage et kig på, hvad denne særprægede farve gør.

Den lilla farve i disse gulerødder kommer fra et vandopløseligt stof kaldet anthocyanin.

Antocyanin er en antioxidant, som findes i mange forskellige fødevarer, herunder røde vindruer, aubergine, blåbær, kidneybønner, rødkål eller granatæbler.

Ved at vide, hvor sunde ovenstående fødevarer er, kan du sikkert allerede gætte hvilken fantastisk medicinsk magt, der også gemmer sig i lilla gulerødder:

 • De er i stand til at forbedre dit hjertes sundhed.
 • De er anti-kræftfremkaldende
 • De sænker dårlig kolesterol eller LDL.
 • Effekten af anthocyanin i lilla gulerødder er også meget tilrådelig for mennesker med diabetes. Regelmæssig indtagelse styrer blodsukkeret.
 • Dens antioxidanter beskytter blodkar og neutraliserer de enzymer, der skader kollagen og bindevæv.

Lilla gulerødder og vægttab

Du vil blive glad for at vide, at lilla gulerødder er lav på kalorier. Du kan spise dem rå eller dampet. De er mættende og tilbyder dig også et højt fiberindhold.

Det er også interessant at bemærke, at denne grøntsag vil hjælpe på din fordøjelse. Det betyder ikke blot lavere blodsukker, men det hjælper dig også med at optage næringsstoffer bedre på grund af dets fiber.

De meste af fiberen i lilla gulerødder er opløselig. Opløselige fibre absorberer vand i fordøjelseskanalen, danner et gel-lignende stof. Lidt efter lidt på sin tur gennem tarmene, opfanger det toksiner og reducerer derefter kolesterolniveauet når det, når til blodbanen.

De er gode til at reducere åreknuder

Lilla guleroedder

Hvis du har åreknuder, kan lilla gulerødder hjælpe med at lindre smerter og tryk.

Men igen, det er anthocyanin, der hjælper med dets anti-inflammatoriske beføjelser. Det forbedrer også blodgennemstrømningen.

Lilla gulerødder aktiverer en række proteiner, som er i stand til at helbrede beskadigede blodkars vægge, som forbedrer den generelle hjertekar sundhed.

Bemærk, at selv om de ikke vil få åreknuderne til at forsvinde, så vil de hjælpe med at lindre deres symptomer.

Ideel til at forebygge tyktarmskræft

Lilla gulerødder, ligesom blåbær, radiser, eller røde vindruer, indeholder mineraler og antioxidanter, der er gode til at beskytte dig mod spredningen af ​​kræftceller.

Ifølge en undersøgelse udført af Department of Nutrition and Food Science fra University of Maryland, så hæmmer regelmæssig indtagelse af disse fødevarer væksten af ​​disse skadelige celler i tyktarmen.

Men glem ikke: Forsøg altid at vælge økologisk for at sikre, at du får al den næring, din krop har brug for.

Lad os nu tage et kig på nogle fremragende lilla gulerods opskrifter.

Frisk lilla gulerods- og æblesaft

Lilla gulerodsjuice

En fantastisk måde at virkelig drage fordel af sundheden i lilla gulerødder er ved at lave en lækker smoothie. Det er en ideel måde til at starte dagen på eller til at gå sammen med din aftensmad.

Her er hvordan man laver det.

Ingredienser

 • 2 lilla gulerødder
 • 1 æble
 • Saften fra 1/2 citron
 • 1 kop vand (200 ml)

Forberedelse

 • Det første, du skal gøre er at vaske de lilla gulerødder og æblet godt.
 • Skær dernæst æblet i kvarte for at gøre det lettere at blande.
 • Derefter bland gulerødder og æble og hæld det i dit favorit glas.
 • Nu, tilsæt 1 kop vand og citronsaft.
 • Bland godt og god fornøjelse!

Det er en sød, sur og syrlig smag, du vil nyde, og det vil give dit helbred et løft.

Giv det en chance!

Hvis du ikke allerede nyder fordelene ved lilla gulerødder, så er det tid nu.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Charron, C. S., Kurilich, A. C., Clevidence, B. A., Simon, P. W., Harrison, D. J., Britz, S. J., … & Novotny, J. A. (2009). Bioavailability of anthocyanins from purple carrot juice: effects of acylation and plant matrix. Journal of agricultural and food chemistry, 57(4), 1226-1230.
 • Metzger, B. T., Barnes, D. M., & Reed, J. D. (2008). Purple carrot (Daucus carota L.) polyacetylenes decrease lipopolysaccharide-induced expression of inflammatory proteins in macrophage and endothelial cells. Journal of agricultural and food chemistry, 56(10), 3554-3560.
 • Poudyal, H., Panchal, S., & Brown, L. (2010). Comparison of purple carrot juice and β-carotene in a high-carbohydrate, high-fat diet-fed rat model of the metabolic syndrome. British journal of nutrition, 104(9), 1322-1332.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.