9 fødevarer mod udmattethed og hovedpine

Udover at bevare en balanceret kost for at bekæmpe udmattethed og hovedpine, kan det være en god ide at tilføje nogle bestemte fødevarer til sin kost, som giver energi.
9 fødevarer mod udmattethed og hovedpine
Elisa Morales Lupayante

Bedømt og godkendt af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

At føle sig træt midt på dagen kan være kroppens naturlige reaktion på fysisk overbelastning, stress eller mangel på søvn. Dette indlæg vil omhandle 9 fødevarer mod udmattethed og hovedpine!

Man har dog stadig muligheden for at reagere på ens næringsmæssige underskud, især hvis man ikke allerede følger en balanceret kost.

Selvom mange personer stadig ikke anerkender vigtigheden af god kost, så kan et underskud af bestemte næringsstoffer forårsage mange negative reaktioner – både fysisk og mentalt.

Problemet er, at mange personer prøver at skjule deres symptomer ved at anvende medicin, energidrikke og andre produkter, som egentlig ikke forbedrer ens helbred.

Den bedste måde at bekæmpe udmattethed og andre lignende problemer på er ved at tilføje sunde fødevarer til sin kost. De vil øge ens energiniveau og mindske følgerne af stress.

I dag vil vi dele en samling af ni fødevarer, som er de mest anbefalede mod både hovedpine og udmattethed.

1. Havregryn til at bekæmpe udmattethed

Havregryn

Det er anset for at være én af de mest fuldendte og sunde kornsorter. Havregryn er et fremragende valg til at opretholde en god fysisk og psykisk ydeevne.

Havregryn er en fødevare fuld af energi, som indeholder mange vitaminer og mineraler, der gavner ens blodomløb, hjertets helbred samt stofskiftet.

Det er anbefalet, at man spiser det som morgenmad, så næringsstofferne, som det indeholder, kan blive anvendt i løbet af dagen. Havregryn er dog også nyttigt, når man føler en sult senere på dagen, eller når man har lyst til et hurtigt mellemmåltid.

2. Nødder

Nødder er pakket med kalorier, som øger ens energi og vitalitet.

De indeholder B-kompleks vitaminer og essentielle fedtsyrer, som hjælper ens nervesystem og ens hjerne samt forbedrer ens kardiovaskulære helbred.

At spise at lille håndfuld nødder hver dag er en gode måde at bevare mæthedsfornemmelsen på og undgå lidelser såsom hovedpine og spændinger i musklerne.

At indtage nødder i sunde mængder kan også forbedre ens fysiske ydeevne.

3. Mælk

Maelk

At drikke mælk kan hjælpe med at bekæmpe udmattethed og smerte. Det er på grund af dets indhold af tryptofan.

Mælk stimulerer udskillelsen af serotonin i hjernen. Det øger ens følelse af velvære og forbedrer ens humør.

4. Chokolade

At spise mellem 20 og 30 gram chokolade i løbet af dagen er en god måde at forbedre ens humør og energiniveau på. Det skyldes, at det indeholder fedt, kulhydrater og en masse kalorier.

Vigtigere end noget andet så er chokolade også en sund kilde til antioksidanter. Det er stoffer, som sænker processen af celullær aldring.

5. Hørfrø og chia

Hoerfroe

Både hørfrø og chiafrø indeholder omega-3 fedtsyrer, proteiner og mineraler, som giver energi.

Man kan tilsætte dem til sine smoothies, havregryn, brød og andre former for mad, for at få energi fra dem i løbet af hele dagen.

6. Linser

Linser er anset for at være den sundeste bælgfrugt. De er en vigtig kilde til komplekse kulhydrater, jern, proteiner og andre vigtige næringsstoffer, der bekæmper overdrevet udmattethed.

Man kan komme linser i suppe, salater eller bruge dem i forskellige kager og utallige af andre sunde opskrifter.

7. Bananer

Bananer

Selvom man engang troede, at denne frugt ville gøre en fed, så er det blevet bevist, at bananers egenskaber er fremragende både til vægttab og til ens overordnede helbred.

De indeholder en smule flere kulhydrater i forhold til andre frugter. De anses for at være den mest effektive og velsmagende naturlige kilde til energi.

Bedst af alt så indeholder bananer også tryptofan. Det er en aminosyre, som fremmer udskillelsen af serotonin i hjernen.

8. Bladgrøntsager

Bladgrøntsager burde være en del af alle former for kost. Deres grønne farve er på grund af deres indhold af klorofyl. Det er et stof med utallige af sunde egenskaber.

De indeholder få kalorier og har et højt indhold af energi ved at indeholde store mængder af A-, C-, B-, E- og K-vitaminer.

Bladgrøntsager indeholder også en betydelig mængde jern, magnesium og kalium, hvilket er tre mineraler, der er vigtige for at forbedre ens fysiske ydeevne.

Blandt de mest anbefalede bladgrøntsager er:

  • Spinat
  • Chard
  • Selleri
  • Broccoli
  • Brøndkarse
  • Blomkål
  • Kål
  • Arugula
  • Salat

9. Magert kød

Koed

Magert kød indeholder mindre fedt og er en vigtig kilde til kulhydrater og proteiner.

Protein er vigtigt for at opretholde muskelmassen og forbedre ens psykiske og fysiske produktivitet.

Kød indeholder en vigtig aminosyre, der hedder tyrosin. Det er forbundet med ens koncentration og opmærksomhed.

De indeholder også B12-vitaminer. Det er et næringsstof, som bekæmper depression og symptomerne på udmattethed.

Man bør huske, at disse ni fødevarer blot er kilder til næringsstoffer i ens kost. De er ikke en kur til at bekæmpe hovedpine og udmattethed.

Man bør spise dem regemæssigt for at undgå udmattethed og hovedpine.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.