Fødevarer, der skal undgås med bøjle

Der er visse fødevarer, der bør undgås med bøjle. Læs videre, så fortæller vi dig, hvilke det er. Gå ikke glip af det!
Fødevarer, der skal undgås med bøjle
Vanesa Evangelina Buffa

Skrevet og kontrolleret af tandlæge Vanesa Evangelina Buffa.

Sidste ændring: 17 november, 2023

Når du starter en ortodontisk behandling, har du måske mange spørgsmål om pleje og vedligeholdelse af din nye bøjle. Et af disse spørgsmål vil sandsynligvis være, hvilken mad der skal undgås med bøjle.

Når det gælder mad, er det bedste valg for dit helbred at spise en sund, nærende, afbalanceret og varieret kost, også selvom du har bøjle. I sidstnævnte tilfælde er der dog nogle aspekter, som du bør overveje for at undgå problemer.

Madlavningstypen, portionsstørrelsen og madens konsistens er faktorer, som du bør overveje, når du bruger disse elementer. Hvad bør undgås med bøjle? Hvilke fødevarer bør prioriteres? Her er svarene.

Hvorfor bør visse fødevarer undgås med bøjle?

Bøjler er små vedhæftninger, der placeres på tandfladerne i forbindelse med traditionel ortodontisk behandling. Ortodontisten bruger dem til at foretage små justeringer, der lægger pres på tænderne.

Med disse stimuli kan de ændre tændernes position, tilpasse dem og rette op på bidproblemer. Afhængigt af sagens kompleksitet og den tilstand, der skal korrigeres, bæres disse apparater i varierende perioder. Da de kan være ret langvarige genstande, er det vigtigt at vide, hvordan man passer godt på dem.

Hvis man holder dem i god stand, kan behandlingen forløbe som den skal og opnå de forventede resultater. Hvis de derimod bliver beskadiget, løsner sig, eller hvis tråden løsner sig, skal behandlingen afbrydes.

Når behandlingen afbrydes, forlænges behandlingstiden som helhed, og resultaterne bliver måske ikke som forventet. Desuden kan patienten føle ubehag og smerter og få læsioner i mundslimhinden på grund af ødelagte bøjler.

I dag findes der forskellige behandlingsvarianter, der gør det muligt at anbringe bøjlerne på tændernes forside eller på indersiden, så de ikke er så synlige. Desuden er de fremstillet af forskellige materialer, der passer til patientens behov, prioriteringer og budget – disse materialer omfatter metal, porcelæn eller safir.

Ortodontiske apparater er udviklet til at modstå kræfterne ved tygning og de bevægelser, der opstår, når vi spiser. Alligevel kan visse produkter beskadige dem. Lad os se nærmere på det.

Pige med bøjle på

6 fødevarer, der bør undgås med bøjle

Så snart ortodontisten sætter bøjlen på, er det normalt at føle lidt ubehag. Det pres, som bøjlen lægger på dine tænder for at flytte dem, kan forårsage en del smerte.

Denne ubehagelige følelse forsvinder dog, som dagene går. De fleste mennesker er vant til den nye genstand i munden inden for en uge. I tilvænningsfasen foreslår eksperterne dog, at du foretager nogle justeringer i din kost.

Det er især tilrådeligt at spise mad, der ikke kræver stor indsats at tygge og synke. En blød og smidig kost (som nærmest smelter i munden) vil undgå at overbelaste den smertefulde bøjle.

Når ubehaget er forsvundet, er der også visse fødevarer, som det er bedst at undgå. Som du vil se, kan disse fødevarer beskadige ortodontikken eller sætte sig fast i mellemrummene mellem tænderne og bøjlen og hindre hygiejnen.

Hvis du f.eks. spiser frugt og tager en stor bid, kan bøjlen løsne sig. Hvis maden forbliver på tænderne, øges risikoen for mundsygdomme som huller, tandkødsbetændelse og parodontitis.

For at forebygge disse problemer er det ligeledes vigtigt at overveje madens konsistens og skære den i små stykker for at undgå disse problemer. Hvilke fødevarer bør undgås med bøjle?

1. Tyggegummi og slik bør undgås med bøjle

Hvis du bærer bøjle, er det bedst at undgå klæbrig mad. Tyggegummi og slik gør hygiejnen vanskelig, fordi de klistrer sig fast til bøjlen. Især tyggegummi kan knække eller løsne disse genstande, fordi det indebærer gentagne tygge- og trækøvelser.

Den store mængde simpelt sukker i disse produkter fremmer bakterieopbygning og huller. At bære bøjle gør i sig selv mundhygiejne vanskelig, og det øger risikoen for at blive ramt af sygdommen. Hvis kosten er meget sød, øges risikoen.

Dette er nogle af de søde sager, der bør undgås med bøjle:

 • Jelly beans.
 • Vingummi.
 • Nougat.
 • Tyggegummi.
 • Rosiner og tørrede frugter.
 • Muslibarer.
 • Slikkepinde og bolsjer.
 • Lakrids.

2. Meget hårde og knasende fødevarer

Andre fødevarer, som bør undgås med bøjle, er dem med en meget knasende eller hård konsistens. Det kræver ekstra kraft at bide og tygge dem, så de kan knække eller løsne dele af bøjlen.

Det er også almindeligt, når man tygger hårde fødevarer, at der sidder stykker tilbage i mellemrummene i bøjlen, hvilket gør dem svære at rengøre. De mest almindelige eksempler er pizzaskorper, ristet brød, knasende kiks, nødder og popcorn.

Det er heller ikke en god idé at tygge på is eller frosne ispinde. I disse tilfælde er det bedre at sutte på dem.

3. Hele eller meget hårde frugter og grøntsager

Hvis du bider i et æble eller spiser majskolber, kan bøjlen løsne sig fra tænderne.

Det betyder dog ikke, at du skal undgå så næringsrige og nødvendige fødevarer som frugt og grøntsager. Du skal blot ændre den måde, du tilbereder dem på, så de bliver lettere at spise.

Grøntsager kan spises dampede eller i puré. Frugt kan laves til kompot. Hvis du foretrækker at spise disse fødevarer rå, bør du helst skære dem i små stykker for at gøre det lettere at tygge dem.

Salat efterlader ofte rester, der klæber til bøjlen, hvilket gør det svært at fjerne dem. Selv om disse grøntsager ikke er frarådet, og hvis du beslutter dig for at spise dem, bør du rense munden grundigt bagefter.

4. Kød på benet bør undgås med bøjle

Det er ikke muligt at spise kyllingevinger eller spare ribs med hænderne, mens du har bøjle. Hvis du spiser disse kød direkte fra benet, kan bøjlen blive beskadiget eller efterlade stykker af maden indlejret mellem tænderne og bøjlen.

Det betyder dog ikke, at kød skal fjernes fra kosten. Ligesom med frugt og grøntsager skal du ændre den måde, det tilberedes på, og finde en lettere måde at spise det på, f.eks. ved at skære det i små stykker eller hakke det.

Uanset hvordan det spises, kan nogle små stykker kød stadig sidde fast i bøjlen. For at løse dette problem bør du børste dine tænder og bøjlen godt efter at have spist. Supplér også din hygiejne med tandtråd, mundskyl og særlige ortodontiske børster.

5. Fødevarer, der pletter

Vi anbefaler, at du undgår farvede fødevarer og drikkevarer med pigmenter, hvis du bærer porcelænsbøjler eller gennemsigtige bøjler. Disse fødevarer med meget farve kan plette dem, hvilket gør dem mere synlige eller giver dem et beskidt udseende. Dermed mister du de æstetiske egenskaber, du søger.

Her er nogle af de fødevarer og drikkevarer, der pletter tænder og æstetiske bøjler.

 • Rødbeder.
 • Blåbær.
 • Kirsebær.
 • Jordbær.
 • Te.
 • Kaffe.
 • Rødvin.
 • Frugtjuice.
 • Sodavand med kulsyre.
 • Tomatekstrakt.
 • Sojasovs.
 • Karry.
 • Gurkemeje.
 • Alle ultraforarbejdede fødevarer med mange farvestoffer.

6. Citrus og krydret mad

Bøjler i munden er stadig fremmedlegemer, som kan forårsage små sår eller skader på mundslimhinden. Læber, kinder og tunge, der gnider mod bøjlen, kan forårsage sår eller irritation.

Beskyttende ortodontisk voks hjælper med at forhindre denne type skader. Men på trods af dette opstår de nogle gange alligevel. I disse tilfælde er det bedst at undgå visse fødevarer, indtil sårene heler.

Krydret mad og sure fødevarer vil øge ubehaget og forsinke helingen af sårene, så de bør undgås. Citrusfrugter, frugtsaft, ananas, eddike og krydret mad er ikke en god idé, hvis du har sår i munden.

Forskellige krydderier

Hvilke fødevarer skal du prioritere, når du har bøjle?

Selv om vi allerede har fortalt dig om de fødevarer, der bør undgås med bøjle, har du måske stadig spørgsmål. Det er meget vigtigt, at du under behandlingen ikke undgår fødevaregrupper, fordi det er svært at spise dem.

Du bør søge efter de nødvendige alternativer, så din kost er komplet og næringsrig. Her er nogle fødevarer og måder at tilberede dem på, som gør det lettere og mere behageligt at spise:

 • Cremer og puréer: Hvis du moser ingredienserne i opskriften, behøver du ikke at tygge dem, hvilket gør det nemmere at synke dem.
 • Supper: En anden fødevare, der giver vitaminer og mineraler uden at du behøver at bruge dine tænder. De kan indtages varme eller kolde.
 • Frugt og grøntsager: Grøntsager kan dampes, koges, ristes, moses eller endda laves til smoothies. Frugt kan også koges, eller du kan lave kompot eller smoothies. Disse tilberedningsmetoder mindsker belastningen på tænderne, når man spiser.

Flere anbefalinger

 • Hakket kød: Opskrifter med hakket kød, f.eks. hakkebøffer eller kødboller, gør det lettere at spise.
 • Fisk: Fiskekød har en blød og fast konsistens. Det gør det til en glimrende mulighed for at inkorporere animalsk protein på en nem måde.
 • Æg: Du kan tilberede dem på forskellige måder, og de vil alle være bløde og lette at spise. Det er et produkt, der giver afbalancerede fedtstoffer, proteiner, vitaminer og mineraler.
 • Salater: Du kan undvære selve salatbladene og lave salater, der kombinerer knolde eller kogte grøntsager.
 • Bælgfrugter, pasta og ris: Sørg altid for, at de er godt kogt.
 • Mejeriprodukter: Yoghurt og bløde oste er meget nemme at spise.
 • Blødt brød: Det skal være uden skorpe.
 • Varme fødevarer: Fødevarernes temperatur er en anden faktor, der skal tages i betragtning. For at mindske vævets følsomhed på grund af brug af bøjle eller hvis du har sår, skal maden være varm. Undgå ekstrem kulde eller varme.

Andre vigtige plejetips til bøjler

Nu ved du, hvilke fødevarer du bør undgå, og hvilke du bør prioritere, når du har bøjle. Men der er også andre ting, du skal huske på for at sikre, at din ortodontiske behandling forløber godt.

Det er vigtigt at spise langsomt og tygge omhyggeligt for at holde din bøjle i god stand, selv når du er virkelig sulten. Hvis du drikker vand under måltiderne, hjælper det med at skylle madrester, der sætter sig fast på bøjlen, væk.

Prøv at tygge din mad med dine kindtænder og ikke med andre tænder. På den måde undgår du problemer med den forreste del af bøjlen. Det er også vigtigt ikke at bide i hårde genstande som f.eks. kuglepenne, blyanter eller legetøj eller at bide dine negle.

Det er vigtigt at opretholde gode mundhygiejnevaner for at passe på bøjlen og bevare mundhygiejnen. Regelmæssig og korrekt brug af tandbørste, tandtråd, fluoridtandpasta og mundskyl hjælper med at fjerne madrester, der bliver fanget.

Hvis du undgår de fødevarer, der er nævnt her, opretholder en god mundhygiejne og kommer til de planlagte kontrolbesøg hos ortodontisten, kan du passe godt på din bøjle. Med disse enkle metoder vil du kunne opnå de sunde og justerede tænder, som du altid har ønsket dig.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Ozdemir, M., Ilhan, A., Gorucu-Coskuner, H., Taner, T., & Bilgic, P. (2021). Assessment of food consumption changes in adolescents during orthodontic treatment. American Journal of Orthodontics and Dentofacial Orthopedics159(5), 604-612.
 • Villacetín Domínguez, I. G. Evaluación In vitro de la pigmentación en brackets estéticos expuestos a bebidas y condimentos.
 • Jiménez Marín, O., & Pérez García, L. M. (2021). La higiene bucal en pacientes con tratamiento de Ortodoncia. Gaceta Médica Espirituana23(3), 168-181.
 • Jiménez Machuca, Y. D. (2019). Efectos colaterales en el tratamiento de ortodoncia.
 • Salcedo-Bugarín, I. L., Sanín-Rivera, I. P., & Gutiérrez-Rojo, J. C. (2018). Principales molestias durante el tratamiento de ortodoncia. sagitales de las vías aéreas superiores• Comparación de irregularidades en brackets de cuatro sistemas de ligado convencional y un sistema de autoligado• Evaluación de la percepción del dolor en pacientes de 0 a 5 meses de edad con labio y paladar hendido6(2), 90-97.
 • Khatri, J. M., & Kolhe, V. D. (2018). Nutrition and orthodontics. International Journal of Orthodontic Rehabilitation9(4), 163.
 • Ajmera, A. J., Tarvade, S. S., & Patni, V. R. (2015). A systematic nutritional and dietary guideline for orthodontic patients. Journal of Orthodontic Research3(2), 88.
 • Singh, N., Tripathi, T., Rai, P., & Gupta, P. (2017). Nutrition and orthodontics-interdependence and interrelationship. Res Rev J Dent Sci5(3), 18-22.
 • Carter, L. A., Geldenhuys, M., Moynihan, P. J., Slater, D. R., Exley, C. E., & Rolland, S. L. (2015). The impact of orthodontic appliances on eating—young people’s views and experiences. Journal of orthodontics42(2), 114-122.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.