Hvad er et overbid, og hvordan kan du behandle det?

Nogle faktorer får folk til at udvikle et overbid. Tidlig konsultation hos en tandlæge den bedste måde at undgå fremtidige problemer på.
Hvad er et overbid, og hvordan kan du behandle det?

Sidste ændring: 16 september, 2021

Et overbid er en almindelig ændring i den måde, en person tygger på. Det er, når de øverste tænder dækker de nederste tænder eller er meget langt væk fra dem.

Denne dårlige tandstilling kan være så lille, at kun en tandlæge kan opdage det. Alternativt kan det være så synligt, at personen ikke er i stand til at lukke munden fuldstændigt på grund af de udstående tænder.

Dette kan være et æstetisk problem, som den person, der har det, ønsker at rette. Men i virkeligheden, hvis de ikke behandler det, kan det føre til helbredskomplikationer.

I denne artikel fortæller vi dig årsagerne og komplikationerne ved overbid. Vi viser dig også de alternative behandlingsmuligheder, som specialister kan bruge til at rette det, alt efter patientens alder.

Fortsæt med at læse og lær mere om disse tænder.

Typer af overbid

Som vi allerede har nævnt, er et overbid en ændring i den måde, de øvre tænder forholder sig til de nederste tænder på. Der er dog forskellige slags:

 • Horisontalt: Dette er, når der er et mellemrum, der er større end normalt, mellem kanten af fortændernde i overmunden og den ydre del af fortænderne i undermunden. Når det kommer til at bide, rækker de øverste tænder mere end 3 millimeter ud over de nederste tænder, hvilket er den sædvanlige afstand. Så de øverste tænder er langt væk fra de nederste tænder.
 • Vertikalt: Dette er også kendt som dybt bid. Det er, når personen bider, og de øvre fortænder dækker mere end 40% af de nedre. Hvis afstanden mellem kanten af de øvre tænder og de nederste er mere end 3 millimeter, er det overbid.
 • Kombineret: Dette er en kombination af de to ovenstående tilstande. De øvre fortænder er langt væk fra de nederste, og de dækker dem for meget.

Hvad forårsager et overbid?

Forskellige faktorer kan forårsage et mellemrum mellem de øvre og nedre tænder. Nedenstående beskriver vi de mest almindelige:

Genetik

Der er tilfælde, hvor et overbid er arveligt. Generelt vil flere medlemmer af den samme familie have et overbid. De kan være født med en lille underkæbe eller stor overkæbe.

Dysfunktionelle vaner

Nogle gentagende og ikke-funktionelle vaner, som børn danner, kan påvirke udviklingen og væksten af deres knogler og placeringen af deres tænder. Følgende vaner kan forårsage et overbid:

 • Sutte på tommelfinger: Vanen med at sutte på en finger eller tommelfinger er en dysfunktionel vane, der forlænger ikke-ernæringsmæssig sutteadfærd. Disse gentagende bevægelser og det tryk, der genereres af fingeren, kan få ganen til at udvikle sig unormalt, og tænderne vokser i den forkerte vinkel.
 • Brugen af sut: Dette er en anden ikke-ernæringsmæssig sutteadfærd, der kan forårsage overbid. Brug af en sut i længere tid, efter at barnet fylder 2 år, kan forårsage ændringer.
 • Skubben med tungen: Tungens tryk mod tænderne kan skubbe dem væk. Selvom denne vane normalt forårsager en anden type dårlig tandstilling, der kaldes kaldet et åbent bid, kan det også forårsage overbid. Anatomiske ændringer, såsom betændte polypper, tonsillitis, synkebesvær, stress og søvnproblemer kan alle forårsage denne vane.
Lyserød sut

Dårligt placerede tænder

Mangel på tænder, for mange tænder, nogle tilbageholdte tænder, for meget plads mellem tænderne eller tandfyldning kan få tænderne til at flytte sig. Dette kan påvirke tændernes korrekte placering, hvilket forårsager overbid.

Tumorer og cyster

Tilstedeværelsen af en tumor eller en cyste i knoglen kan ændre tændernes position og ændre deres korrekte justering. En klump eller en hård/blød vævsvækst i den øvre del af munden kan få fortænderne til at bevæge sig fremad og forårsage et overbid.

Du kan også være interesseret i: Sådan undgår du huller i tænderne

Mulige komplikationer

Et overbid påvirker ikke bare personen æstetisk. Det kan også påvirke andre måder, deres mund fungerer på, og forårsage forskellige problemer:

 • Ændringer i tale: Et overbid kan forårsage vanskeligheder, når det kommer til at udtale fonemer, der involverer de øvre fortænder og læberne.
 • Åndedrætsproblemer er forbundet med årsagen til dårlig tandjustering.
 • Problemer med at bide, tygge og spise ordentligt.
 • Skader på andre tænder: Emaljeslitage og øget risiko for huller, tandkødsbetændelse og tandbrud.
 • Ændringer i ansigtets udseende.
 • Smerter i det kæbe, hoved og nakke.

Tilgængelig behandling af overbid

Formålet med disse behandlinger er at korrigere det forkerte forhold mellem de øvre og nedre tænder. Så specialister sigter mod at opnå et mere æstetisk og funktionelt bid for at forbedre patientens livskvalitet.

Du må under ingen omstændigheder flytte dine tænder under en hjemmebehandling. Anvendelse af kraft på dine tænder for at flytte deres position bør ske gradvist og kontrolleret. Ved at gøre det derhjemme på din egen måde indebærer det en enorm risiko og har mulighed for at forårsage meget mere skade, end du måske allerede har.

Den måde, specialister kan rette et overbid på, afhænger af, hvornår det bliver udført, om patienten er et barn, ung eller voksen, problemets alvor og årsagen. En tandlæge vil evaluere disse aspekter og foreslå den bedste løsning for hvert enkelt tilfælde. Behandlingerne kan være kirurgiske eller ikke-kirurgiske.

Kirurgisk behandling af et overbid

Hvis et overbid er alvorligt, og en tandlæge ikke kan ordne det, er dette den valgte behandling. Kun voksne kan gennemgå dette, da deres knogler er holdt op med at vokse.

I disse tilfælde er overbidets oprindelse et knogleproblem, og kirurgi er den eneste mulighed for at skabe et korrekt forhold mellem over- og underkæben. Under denne behandling vil specialisten flytte overkæbebenet bagud og underkæbebenet fremad, afhængigt af tilfældet.

Patienten vil have brug for en kombination af bøjler før og efter operationen for at fuldføre behandlingen. I tilfælde, hvor overbid skyldes mangel på plads i munden, vil specialisten trække nogle tænder ud for at flytte de andre.

Ikke-kirurgisk behandling af et overbid

Ortodontisk behandling med forskellige typer værktøjer er den første mulighed for at løse problemet. Valg af metode afhænger af patientens alder, problemets oprindelse og grad.

Nogle alternativer er som følger:

 • Forebyggende tandregulering: Børn mellem 6 og 11 har en tendens til at få denne type, når det kommer til tandskifte. Det vejleder og korrigerer væksten af kæbebenene, mens de fortsætter med at udvikle sig. Denne form for tidlig behandling giver specialister mulighed for at opnå et korrekt forhold mellem begge knogler og undgå mere vanskelige, traumatiske, lange og dyre procedurer i fremtiden. Specialister kan bruge ekspansionsplader til at behandle et overbid. Dette klæber til kindtænderne og har en skrue, der gradvist adskiller de to tænder.
 • Bøjle: Disse er fastgjort til tænderne og er nyttige til at korrigere et overbid hos unge og voksne. I dette tilfælde retter de ikke knogler, men de flytter tænderne for at tillade en acceptabel harmoni mellem de øvre og nedre tænder.
 • Usynlig tandbøjle: Dette er en alternativ ortodontisk behandling med et usynligt og aftageligt apparat. Både voksne og unge kan bruge disse. Behandlingen består i, at vedkommende bruger en række gennemsigtige bøjler, der er specielt fremstillet til dem, som får tænderne til at flytte sig. De hjælper med at justere tænderne og flytter dem for at skabe et passende forhold mellem de øvre og nedre tænder. Dette opnår et lignende resultat som ved en fastsiddende bøjle, men på en meget mere æstetisk måde.
Tandbøjle

Er det muligt at undgå at udvikle overbid?

Nogle faktorer får folk til at udvikle overbid, hvor det ikke kan undgås. I disse tilfælde, hvis der allerede er ændringer i den måde, andre familiemedlemmer bider på, er tidlig konsultation hos en tandlæge den bedste måde at undgå fremtidige problemer på.

Desuden er det vigtigt at kontrollere de handlinger og vaner hos børn, der fremmer udviklingen eller forværringen af dette problem. Det kan hjælpe med at forhindre dette problem, hvis man forhindrer børn i at bruge sutter eller sutteflasker, sutte på fingre eller tommelfinger og skubbe på tænderne med tungen.

Tidlige og regelmæssige besøg hos tandlægen er altid den bedste løsning til at opdage ethvert problem. Hvis du har et barn, kan du konsultere en tandlæge, inden barnet bliver et år og gå til en specialtandlæge, når de fylder 6 år for at tackle enhver ændring tidligt. Det hjælper dig også med at undgå dyrere og komplicerede behandlinger i fremtiden.

Det kan interessere dig ...
Karakteristika og årsager til mellemrum mellem tænderne
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Karakteristika og årsager til mellemrum mellem tænderne

Mellemrum mellem tænderne beskriver et overdrevet mellemrum mellem tænder. Det er mest almindeligt mellem fortænderne i overmunden.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Ruiz Jimenez, Yanina Del Rosario. “Hábitos de Succión y su Relación con las Maloclusiones.” (2019).
 • Gonzales Monserrate, Eyanith Elizabeth. Causas producida por la succión del chupón en niños de 3 a 5 años. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2017.
 • Arango Borrero, Andrea, et al. “Hábitos orales y odontología: una visión interdisciplinar.” Editorial Universidad Santiago de Cali, 2020.
 • Chung Angulo, Susy Andrea. “Asociación entre hábitos orales deletéreos y anomalías dentomaxilares en niños de 3-5 años de la IEI Balsapuerto de la etnia Shawi, año 2019.” (2020).
 • Arango, Valeria Clara Garduño. “Diagnóstico y tratamiento de las maloclusiones verticales en el paciente en crecimiento y adulto: a propósito de dos casos.” (2020).
 • Casas, Mariana Bolio, and Isaac Guzmán Valdivia. “Tratamiento ortodóncico-quirúrgico de paciente clase II división 1. Presentación de un caso clínico.” Revista Mexicana de Ortodoncia 5.4 (2017): 245-253.
 • Piñeda Zayas, Alejandro. “Ortodoncia interceptiva en paciente infantil con hábito de succión no nutritivo.” (2019).
 • de Aguiar, Gyslainne Aparecida Rodrigues, et al. “SOBREMORDIDA.” REVISTA FAIPE 7.2 (2018): 16-23.
 • Chilón Trejo, Naysha Widne. “FRECUENCIA DE TRAUMATISMOS DENTALES EN RELACIÓN A LA SOBREMORDIDA HORIZONTAL Y ETIOLOGÍA ACCIDENTAL EN CADETES DE LA ESCUELA DE OFICIALES FAP, 2018.” (2019).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.