Følelsesmæssig undvigelse: Hvad er det, og hvordan overvinder man det?

Følelsesmæssig undvigelse efterlader os uden redskaber til at håndtere det, der sker med os. Hvad skal man gøre for at overvinde det?
Følelsesmæssig undvigelse: Hvad er det, og hvordan overvinder man det?
Maria Fatima Seppi Vinuales

Skrevet og kontrolleret af psykolog Maria Fatima Seppi Vinuales.

Sidste ændring: 09 marts, 2023

Ved mere end én lejlighed ville vi måske ønske, at vi var som skildpadderne: Vi kunne gemme os under vores skjold og vente på, at stormen gik over. Følelsesmæssig undvigelse får os til at tro, at det er en god løsning at “lade som om, intet sker”.

Men det er i virkeligheden bare at “se uden at se”. Derfor ved vi måske, at der er sket noget derude, men vi ønsker ikke at erkende det, og slet ikke at konfrontere det. Selvfølgelig virker det ikke at handle på denne måde, og det har helt sikkert sine konsekvenser. Hvilke er de? Vi vil se nærmere på dem i denne artikel.

Hvad er følelsesmæssig undvigelse?

Følelsesmæssig undvigelse kan betragtes som en forsvarsmekanisme, der får os til at benægte de følelser, vi oplever i en given situation. Men det, der måske begynder som en måde at bevare os selv på, ender med at vende sig imod os, da det efterlader os uden ressourcer og uden mulighed for at handle.

I betragtning af at følelser er en naturlig, nødvendig og adaptiv reaktion fra vores krop for at give os visse oplysninger, er det at forsøge at undgå dem et forsøg på at fornægte os selv. Det betyder at ignorere det, som kroppen allerede meddeler os på en eller anden måde.

Dette er en uhensigtsmæssig måde at reagere på et problem på. På kort sigt slipper vi måske for et dårligt øjeblik, stress eller forlegenhed. Men på lang sigt vil vi have internaliseret denne frustration eller forlegenhed, og vi vil gentage budskabet om, at vi ikke er i stand til at håndtere det igen og igen. I sidste ende forstærker vi kun den oprindelige frygt.

Bekymret kvinde ser ud af vindue og oplever følelsesmæssig undvigelse

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Lang- og kortsigtede virkninger af følelsesmæssigt misbrug

Konsekvenserne af følelsesmæssig undvigelse

En undersøgelse, der er delt gennem International Journal of Psychotherapy Practice and Research afslører, at følelsesmæssig undvigelse medfører fysiske og mentale sundhedsmæssige konsekvenser. I sig selv bliver det en hindring for at opnå en tilstand af velvære. Nogle af dens virkninger er følgende:

 • Der kan forekomme hudpletter, psykosomatiske sygdomme og vanskeligheder med at falde i søvn.
 • Der genereres kompenserende handlinger af kompenserende art, men med lidt fornuft eller overdrevet. Vi kan f.eks. bruge meget tid på sociale netværk eller foran fjernsynet for at flygte og ikke tænke på det problem, der bekymrer os.
 • Vi forarmer vores følelsesmæssige verden. Vores reaktioner bliver stereotype og automatiske, med en utilstrækkelig følelsesmæssig tone og ringe forbindelse til det, vi virkelig føler. Dette skader ikke kun os selv, men også vores relationer.
 • Vi opbygger“facader” og fremstår som personer, vi ikke er, ved ikke at ville komme i kontakt med det, vi virkelig føler. På denne måde ender vi med at prøve at behage andre og lader os styre af andres følelser, mens vi kasserer vores egne.
 • Vi går glip af muligheder for at nyde os selv, lære os selv at kende og virkelig give os selv til andre. I visse situationer kan vi endog holde op med at tage hen til steder, fordi vi er bange for, at vores følelser vil blive “udløst”.
 • På den anden side forhindrer det os i at sætte sunde grænser. Ved at søge at undgå konflikter er vi ikke tydelige over for andre, så det er muligt, at den situation, der generer os, gentages igen og igen.

Hvordan man overvinder følelsesmæssig undvigelse

Som beskrevet i en artikel rapporteret i Psychotherapy Academy er det af største vigtighed at konfrontere følelsesmæssig undvigelse. Først og fremmest er det vigtigt at identificere og validere følelser for at kunne håndtere dem. Lad os tage et kig på nogle strategier i detaljer.

Anerkend dine følelser

Start med at anerkende, hvad du føler. Lav en “brainstorm” om denne følelse, kassér ikke nogen af dem. Giv dem et navn: Vrede, raseri, hjælpeløshed, følelser af uretfærdighed, frustration osv.

Lav åndedrætsøvelser

Du kan også tage et par minutter og trække vejret. Det er en måde at falde til ro på og forhindre, at følelsen overvælder dig. Som det fremgår af forskning i Frontiers in Psychology, hjælper denne strategi med at mindske stress og angst ved at reducere dit kortisolniveau.

Acceptér dine følelser

Når du har brugt et par minutter på at trække vejret, skal du tillade dig selv at føle følelsen og acceptere den. Du må ikke dømme dig selv som “sentimental”, “inkompetent”, “dum” eller en anden etiket.

Tænk over, hvad du kan gøre med den følelse

Det næste er at tænke over, hvad du kan gøre med den følelse. Det handler om at se efter muligheder for det, du føler. Hvis du f.eks. er vred på en ven på grund af en fornærmende kommentar, hvad kan du så gøre?

Hvad ville du føle dig godt tilpas med? Analyser fordele og ulemper, og “kortlæg” derefter forskellige planer for at vælge den, der får dig til at føle dig godt tilpas.

Anerkend følelsernes magt

På den anden side er det vigtigt at undgå det sted, hvor det at vise følelser er ensbetydende med svage mennesker. Tværtimod øger det at opleve følelser din styrke og din selvindsigt.

I den forstand kan du lære af følelser og fortolke det budskab, de ønsker at give dig. Derefter kan du tage ansvar for dem for at finde en løsning eller et alternativ.

Mærk ikke nogen følelser som “negative”

Det er også vigtigt at holde op med at mærke følelser som negative. Det er bedre at betegne dem som ubehagelige eller dysfunktionelle. Det er naturligt at føle dem, da de indikerer, at du ikke bryder dig om noget.

Validér og anerkend dine følelser

Vælg en måde at give plads til dine følelser og anerkende dem på. Det kan f.eks. være gennem en følelsesdagbog, hvor du skriver ned, hvordan du har det, og hvad du gør ved det. Du kan også finde en kreativ måde at acceptere og transformere dem på, gennem historiefortælling, kunst osv.

Kvinde mediterer med lukkede øjne

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvad skal man gøre for at holde op med at tænke for meget? 6 tips

Følelsesmæssig undvigelse, elefanten i rummet

Jo mere vi forsøger at undgå en følelse, jo mere bliver vi lænket til den. Det vil sige, at hvis vi gør en indsats for at undgå at tænke på noget, jo mere nærværende bliver det, og jo mere energi forbruger det.

Følelsesmæssig undvigelse er det skidt, der fejes ind under tæppet. Det er måske godt dækket til, men det er der stadig.

Det, vi skal gøre, er at være modige og acceptere det, der sker med os, og hvordan vi har det med det. Prøv at sameksistere midlertidigt med det ubehag og den angst, som denne følelse skaber. Men handl derefter for at vende kursen og bearbejde den. Det er det sundeste at gøre for vores fysiske og mentale sundhed.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Jainish Patel, Prittesh Patel (2019) Consequences of Repression of Emotion: Physical Health, Mental Health and General Well Being. International Journal of Psychotherapy Practice and Research – 1(3):16-21.
 • Gantiva Díaz, Carlos Andrés; Luna Viveros, Andrea; Dávila, Ana María; Salgado, María José. Estrategias de afrontamiento en personas con ansiedad Psychologia. Avances de la disciplina, vol. 4, núm. 1, enero-junio, 2010, pp. 63-72. Universidad de San Buenaventura. Bogotá, Colombia
 • Rothbaum, B. (Oct 14, 2020). Addressing PTSD Emotional Avoidance and Anxiety Sensitivity: Tips for Therapists. Psychotherapy Academy. Available in https://psychotherapyacademy.org/pe-trauma-training-ptsd/addressing-ptsd-emotional-avoidance-and-anxiety-sensitivity-tips-for-therapists/
 • Oblitas Guadalupe, Luis Armando , & Piqueras Rodríguez, José Antonio , & Martínez González, Agustín Ernesto , & Ramos Linares, Victoriano (2009). EMOCIONES NEGATIVAS Y SU IMPACTO EN LA SALUD MENTAL Y FÍSICA. Suma Psicológica, 16(2),85-112.[fecha de Consulta 5 de Octubre de 2022]. ISSN: 0121-4381. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=134213131007
 • Ma X, Yue ZQ, Gong ZQ, Zhang H, Duan NY, Shi YT, Wei GX, Li YF. The Effect of Diaphragmatic Breathing on Attention, Negative Affect and Stress in Healthy Adults. Front Psychol. 2017 Jun 6;8:874. doi: 10.3389/fpsyg.2017.00874. PMID: 28626434; PMCID: PMC5455070.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.