Lang- og kortsigtede virkninger af følelsesmæssigt misbrug

Følelsesmæssigt misbrug er en form for mishandling og aggression. Desuden kan det have meget skadelige konsekvenser for den mishandlede persons personlighed: Fra depression til selvmordstanker. Derfor bør denne type mishandling anmeldes ligesom fysisk mishandling.
Lang- og kortsigtede virkninger af følelsesmæssigt misbrug
Bernardo Peña

Bedømt og godkendt af psykolog Bernardo Peña.

Sidste ændring: 02 marts, 2023

Måske er virkninger af følelsesmæssigt misbrug ved første øjekast ikke så tydelige som virkningerne af fysisk misbrug. Men eftervirkningerne findes og varer lige så længe eller endda længere end eftervirkningerne af fysisk vold. Ikke desto mindre er det svært for mange mennesker at klassificere det som en form for misbrug, mishandling eller vold.

Følelsesmæssigt misbrug

Som navnet antyder, er følelsesmæssigt misbrug en form for misbrug, som en person udøver på en anden person. Det kan komme i mange former, som normalt er kendetegnet ved:

 • Holdninger, handlinger og ord, der har til hensigt at ydmyge eller nedgøre den anden person.
 • Fornærmelser.
 • Misbilligelse.
 • Isolering af den anden person.
 • Diskreditering.

ligesom fysisk misbrug er følelsesmæssigt misbrug en form for vold og mishandling. I denne forstand er det aggression mod en anden person, som regel verbal, hvor misbrugeren bruger skadelige udtryk for at forsøge at ydmyge eller nedgøre offeret.

Da det desuden ikke er så let at se, varer det normalt længe, så offeret ender med at få et meget lavt selvværd og et dårligt selvbillede, der endda kan få dem til at tro, at misbrugeren taler sandt.

Psykisk misbrug har ingen præferencer. I virkeligheden kan det ske for børn, teenagere, voksne eller ældre mennesker. Ligeledes er der ikke ét bestemt miljø, hvor det sker, hvilket betyder, at det kan ske i en familie, mellem venner, i et forhold, på arbejdet osv.

Vi skal huske på, at der kan være vidner til denne type misbrug. Så børn kan f.eks. være vidner til hændelser i hjemmet, eller kolleger kan se en chef nedgøre en medarbejder på en ydmygende måde. Dette kan også påvirke vidnernes følelsesmæssige helbred.

Vi anbefaler, at du læser: Misbrug og mishandling hos unge par

Virkninger af følelsesmæssigt misbrug

Kvinde skjuler ansigt bag hænder og lider under virkninger af følelsesmæssigt misbrug

Konsekvenserne af langvarig følelsesmæssig mishandling er i mange tilfælde usynlige. Derfor er det meget svært at opdage dem, selv for offeret for misbruget.

Lavt selvværd

Lavt selvværd kan være en af årsagerne til misbrug, men også en af konsekvenserne. Det vil sige, at lavt selvværd kan være en faktor, der motiverer misbrugeren til at begynde sit misbrug, og samtidig vil de gennem mishandling sænke offerets selvværd.

Faktisk er offerets svaghed en af de ting, der tiltrækker misbrugerne, så de vil ramme dem lige der, hvor det gør ondt. Misbrugeren vil konstant gentage, at offeret er værdiløst, og ydmyge og nedgøre vedkommende. Samtidig vil offeret begynde at tro på det, hvilket styrker afhængighedsforholdet.

Stress og angst

Mennesker, der udsættes for følelsesmæssigt misbrug, udviser et højt stress- og angstniveau. Dette skyldes især, at de ikke er i stand til at se, hvad der virkelig sker. Faktisk er de ofte ikke klar over, at de bliver misbrugt, og at misbrugerens adfærd ikke er normal eller acceptabel.

Skyldfølelse

Som nævnt har offeret et lavt selvværd og manglende selvtillid, hvilket forværres af angrebene fra misbrugeren. På grund af dette kan de ofte give sig selv skylden for misbruget. Det vil sige, at de kan retfærdiggøre misbruget ved at sige, at det er deres skyld.

I forlængelse heraf begynder misbrugeren – især i et parforhold – at fremme denne følelse af skyld hos offeret, hvilket kaldes følelsesmæssig afpresning.

Vi anbefaler, at du læser: Hvad består grey rock-metoden af?

Andre virkninger af følelsesmæssigt misbrug

En person tager hånden op og siger stop

Der er tilfælde af misbrug, hvor virkningerne kan være endnu mere alvorlige end dem, vi har nævnt. Blandt dem er:

 • Depression. En konsekvens af langvarigt misbrug og dårligt selvværd.
 • Tanker om selvmord. Dette sker i ekstreme tilfælde, men det sker desværre, og ofte som følge af mobning i skolen.
 • Misbrug af stoffer eller alkohol. Brug af disse stoffer kan hjælpe ofrene med at undgå virkeligheden og overvinde følelsesmæssigt misbrug, idet de nægter at se virkeligheden.
 • Aggressivitet. Vrede kan ophobes og forårsage en aggressiv personlighed. Især hos børn kan det blive til et alvorligt problem i ungdomsårene og voksenlivet.
 • Vanskeligheder med at opretholde relationer med andre mennesker. Misbruget, lavt selvværd og manglende selvtillid kan medføre, at offeret ikke er i stand til at opretholde sunde relationer med andre mennesker, men foretrækker følelsesmæssig isolation.

Af alle disse grunde bør følelsesmæssigt misbrug betragtes som lige så skadeligt som fysisk misbrug. Det er vigtigt at sætte grænser og tage afstand fra misbrugende personer eller forhold og anmelde situationen så hurtigt som muligt.

Når det gælder børn og unge, er de afhængige af, at deres forældre eller værger lægger mærke til tegn på følelsesmæssigt misbrug for at kunne forhindre værre konsekvenser.

hvis fysisk misbrug bør anmeldes, bør følelsesmæssigt misbrug også anmeldes. Derefter bør offeret indlede en terapi- og genopretningsproces, der hjælper dem med at genvinde deres selvværd og selvtillid.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Erin E. Burns, Joan L. Jackson & Hilary G. Harding (2010) Child Maltreatment, Emotion Regulation, and Posttraumatic Stress: The Impact of Emotional Abuse, Journal of Aggression, Maltreatment & Trauma, 19:8, 801-819, DOI: 10.1080/10926771.2010.522947
 • Cortina, L. M., & Magley, V. J. (2003). Raising Voice, Risking Retaliation: Events Following Interpersonal Mistreatment in the Workplace. Journal of Occupational Health Psychology. https://doi.org/10.1037/1076-8998.8.4.247
 • Shelley A. Riggs & Patricia Kaminski (2010) Childhood Emotional Abuse, Adult Attachment, and Depression as Predictors of Relational Adjustment and Psychological Aggression, Journal of Aggression, Maltreatment & Trauma, 19:1, 75-104, DOI: 10.1080/10926770903475976

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.