Hvad skal man gøre for at holde op med at tænke for meget? 6 tips

Nogle gange plager sindet os med idéer, der ikke fører nogen steder. Find ud af, hvordan du kan holde op med at tænke for meget.
Hvad skal man gøre for at holde op med at tænke for meget? 6 tips
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 04 marts, 2023

Hjernen er et vidunderligt værktøj. Den giver os mulighed for at analysere situationer, løse problemer, fortolke ting og træffe beslutninger. Men den bør stå til vores rådighed – ikke omvendt. Når mental støj kommer ud af kontrol og overvælder os, kan vi lide under store mængder stress og angst. Derfor vil vi dele nogle tips til at undgå at tænke for meget.

Det sker, når vi bliver viklet ind i en endeløs løkke af gentagne tanker, der ikke fører os nogen steder hen. Det sker også, når vi igen og igen mindes en tidligere begivenhed eller investerer for meget mental energi i at foregribe en usikker fremtid.

Kort sagt har de, der har en tendens til at tænke for meget, svært ved at leve i nuet. Heldigvis er der flere måder at rette op på denne dynamik på.

Sådan holder du op med at tænke for meget

Der er visse personlighedstræk, som kan få nogle mennesker til at tænke for meget. F.eks. gør perfektionisme, kognitiv stivhed og angst os mere tilbøjelige til at blive fanget i tankerne.

For at vende denne tendens er der forskellige tilgange fra psykologien, der kan følges. Nogle er mere fokuseret på accept, andre på frivillig kontrol af tankerne, og nogle på, hvordan omgivelserne påvirker os. Under alle omstændigheder kan de følgende anbefalinger hjælpe i denne henseende.

Kvinde kæmper med at tænke for meget

1. Fokusér på det nuværende øjeblik

Mental støj opstår altid ved at tænke på fortiden eller fremtiden. I virkeligheden er alting fint her og nu.

Derfor er det at lære at forankre sig selv i nuet en god måde at undgå overtænkning på. Mindfulness kan hjælpe meget med at opnå dette, da vi kan anvende det selv, mens vi går eller udfører vores daglige aktiviteter.

Hvis du føler, at dine tanker oversvømmer dig, kan du dog også ty til meditation eller anvende nogle afslapningsteknikker. Dette vil hjælpe dig med at reducere aktiveringen af din krop og dit sind.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Hvad er årsagerne til og konsekvenserne af mental udmattelse?

2. Tag godt imod dine tanker

Når vi bliver overfaldet af idéer, der ikke behager os, er vores første reaktion at gøre modstand mod dem og kæmpe for at fjerne dem. Dette får dem dog kun til at blive forstærket og blive hængende.

Husk, at det, du modstår, varer ved.

Det kan være mere positivt at øve sig i ikke-dømmende accept af disse tanker. Lad dem være, men bliv ikke afhængig af dem. Identificér dig ikke med dem. Når du øver dig i dette, vil du se, at de forsvinder, efterhånden som de kommer.

3. Lad være med at bekymre dig om det: Håndtér det

Selvom du måske ikke ved det, kan du have et positivt syn på bekymringer. Måske tror du, at du ved at bekymre dig er et mere ansvarligt, hensynsfuldt eller bedre menneske. Måske tror du, at du ved at tænke for meget vil finde en løsning.

Men at gentage den samme tankeproces igen og igen fører ikke til nye løsninger. Det skaber kun lidelse. Fokusér på at foretage en reel handling, ikke en mental handling. Analysér, hvad du er bekymret for, og find ud af, hvordan du kan handle på det.

Nogle gange vil du være i stand til at løse situationen (hvis du f.eks. er bekymret for en eksamen, så fokusér på at studere). Andre gange vil du kun være i stand til at handle på, hvordan du føler (ved at styre dine følelser). Uanset hvad der er tilfældet, skal du vælge den tilsvarende handling og ikke dvæle ved tankerne.

4. Henvend dig til terapeutisk skrivning

Skrivning har vist sig at være en fremragende måde at bearbejde følelsesmæssig bagage og slippe den på samt at organisere dine tanker. Når du derfor føler, at dine tanker ikke stopper, så tag papir og pen og skriv ned, hvad der forgår i dit hoved.

Når du gør det, vil du føle dig befriet. Du vil kunne se alting med perspektiv og orden. De tanker, der plagede dig, vil på en eller anden måde blive på papiret. På den måde vil du være i stand til at fortsætte din dag.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 8 aktiviteter til selvhjælp til at håndtere depression

5. Brug distraktionsteknikker til at stoppe med at tænke for meget

Tanke-stop er en enkel og nyttig teknik til at stoppe med at tænke for meget, især hvis den kombineres med distraktionsteknikker. For at gøre dette skal du, når du identificerer, at du er ved at starte tankeløbet, råbe (højt eller mentalt) “stop”. Dette vil være signalet til at stoppe grubleriet.

Fokusér nu din opmærksomhed på et andet element. Det kan være omgivelserne (beskriv detaljeret en genstand, du ser, eller en mental aktivitet (f.eks. at tælle baglæns fra 100 til 0). På denne måde vil det lykkes dig at omdirigere dine tanker.

Kvinde ved computer sidder og dagdrømmer

6. Brug bekræftelser

En sidste strategi, du kan bruge, er bekræftelser. Det er korte, enkle og direkte sætninger, som du kan gentage for dig selv på vigtige tidspunkter, som instruktioner eller opmuntring.

For eksempel: “Jeg kan gøre det. Alt er i orden”. Ved at fokusere på disse mantraer kan du slippe af med det behov for at tænke på og gennemgå de samme idéer igen og igen.

Stop med at tænke for meget for at passe på dit mentale helbred

Mange gange er vi ikke klar over den skade, som overtænkning genererer. Det er en vane, som mange af os har fået og anvender ofte i vores hverdag.

Det kan imidlertid påvirke vores følelsesmæssige tilstand betydeligt, forstyrre vores relationer og begrænse os i vores dagligdag. Så det er på tide at stoppe tendensen, tage sagen i egen hånd og berolige dit sind. Prøv de ovenstående tips, og du vil begynde at mærke en forskel.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Nejla, N. C., & Bal, M. D. (2016). The effects of three different distraction methods on pain and anxiety in children. Journal of Child Health Care20(3), 277-285.
  • Reyes-Iraola, A. (2014). El uso de la escritura terapéutica en un contexto institucional. Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social52(5), 502-509.
  • Sánchez, J., Alcázar, A. I. R., & Olivares, J. (1999). Las técnicas cognitivo-conductuales en problemas clínicos y de salud: meta-análisis de la literatura española. Psicothema11(3), 641-654.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.