Følelsesmæssige grænser og deres betydning for din teenager

Hvis din teenager skal have sunde forhold og beskytte sin psykologiske integritet, skal han eller hun sætte grænser. Her er, hvordan du kan hjælpe dem med at gøre det.
Følelsesmæssige grænser og deres betydning for din teenager
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Følelsesmæssige grænser er ikke kun for voksne. I ungdomsårene udvider unge mennesker deres sociale kreds, og gruppen af jævnaldrende bliver centrum for deres verden.

På dette tidspunkt har de mere end nogensinde før brug for at vide og udtrykke, hvem de er. De har brug for at respektere og blive respekteret. De skal sige “nej”, når det er nødvendigt. Men for at lære at sætte grænser har de brug for vejledning og støtte fra deres forældre.

Husk på, at dette ikke er en let opgave for nogen. Det er ubehageligt og skræmmende at trække disse grænser, især de første par gange.

Det kan udløse vanskelige samtaler, få andre til at tage afstand og endda føre til tabte venskaber. Men dine børn skal vide, hvor vigtige disse grænser er for at holde deres psykologiske integritet sikker. Hvis du vil hjælpe dem med at omsætte dem til praksis, giver vi nogle tips her.

Vigtigheden af følelsesmæssige grænser for en teenager

Som vi sagde, er ungdomsårene en tid med social ekspansion, og det vil være afgørende at have assertivitet for at høste sunde og vellykkede relationer. Der er flere situationer, hvor dit barn vil have brug for at sætte følelsesmæssige grænser:

  • Når de indleder deres første romantiske forhold til at udtrykke, at de har brug for at gå langsomt eller i deres eget tempo. Det kan f.eks. være en udfordring at kunne kommunikere, at de ikke er trygge ved at kysse offentligt.
  • Hvis venner eller partnere indtager kontrollerende eller skadelige holdninger, f.eks. ved at bede om adgangskoder til sociale medier eller ved at ringe når som helst og forlange, at de tager telefonen. Det er vigtigt at vide, hvordan man kan afvise og angive deres grunde uden frygt.
  • At klare gruppepres, hvis deres venner beslutter sig for at drikke, og dit barn ikke har lyst til det. Eller hvis de ikke føler sig trygge ved en plan, som andre foreslår.
  • Hvis der opstår en konflikt eller uenighed med en lærer, træner, et familiemedlem eller en anden voksen. Det er også muligt og nødvendigt at sætte grænser for dem, når de ikke respekterer eller krænker dit barn på en måde.

I sidste ende opstår disse grænser ved at tale ærligt og placere sig selv i scenarier, der føles behagelige og passende. Dette indebærer ikke, at man skal være overdrevent stiv eller isolere sig. Det indebærer, at man skal gøre det klart, hvad ens egne følelser og præferencer er.

Utilpas pige har svært ved at sætte følelsesmæssige grænser overfor en dreng

Deres første romantiske forhold bringer nye følelser i spil for teenagere, som de skal vide, hvordan de skal håndtere med grænser.

Sådan hjælper du din teenager med at sætte følelsesmæssige grænser

At sætte grænser er ikke let og er en opgave, der læres i hjemmet, et sted, hvor følelsesmæssig intelligens skal dyrkes. For at hjælpe dit barn med at opnå dette er der nogle retningslinjer, du kan følge.

Lær dem at få forbindelse med deres følelser

Nogle gange undlader unge mennesker at sige “nej” eller “nok”, fordi de ikke er sikre på, hvad de føler og har brug for. De erkender ikke, at en bestemt situation kræver grænser, og de kan normalisere eller overse uønskede hændelser.

Derfor er det afgørende, at de ved, hvordan de kan komme i kontakt med deres følelser. De skal kunne lytte til deres intuition og deres krop.

Hvis noget ikke føles rigtigt, er det sandsynligvis ikke rigtigt. De skal ikke føle sig skyldige eller overreagerende for at udtrykke sig, når noget ikke behager dem. De bør heller aldrig ignorere negative følelser, der tjener som en naturlig vejledning.

lær dit barn at forholde sig til sine følelser. Børn skal lære at genkende følelser, når de opstår, og at sætte navn på dem. Og frem for alt skal du lære dem at være opmærksom på dem og udtrykke dem på en passende måde.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Grænser i barndommen er et tegn på kærlighed

Giv konkrete eksempler

I andre situationer kan den unge være klar over, at han/hun ikke vil have noget, men ved ikke, hvordan han/hun skal udtrykke det. Derfor kan det være meget nyttigt at have en række nyttige sætninger, som kan bruges i disse situationer.

“Lad mig tænke over det og fortælle dig det i morgen”, “Jeg har det ikke godt med det her”, “Nej tak, jeg har ikke rigtig lyst til det”. Dette er meget enkle sætninger, som bør være en del af deres grundlæggende kommunikationsressourcer.

Når de sætter grænser, bør de gøre det fast og selvsikkert. De behøver ikke at forklare eller retfærdiggøre sig selv. Så giv dem en række enkle måder, hvorpå de kan reagere på de forskellige situationer, de bliver præsenteret for.

Lad dem øve deres følelsesmæssige grænser i et sikkert miljø

Som enhver anden færdighed skal kunsten at sætte grænser øves, så den føles behagelig og naturlig. Der er intet bedre end at gøre det i et sikkert miljø som f.eks. hjemmet.

Vi kan ikke forvente, at unge mennesker er selvsikre, hvis vi ikke giver dem mulighed for at udtrykke sig eller træffe deres egne beslutninger derhjemme.

Således er det at bede om at være alene på sit værelse, at beslutte sig for ikke at besøge familien for at blive hjemme og studere eller at fortælle sine forældre, at de ikke havde det godt med den måde, de talte til dem på, alle små skridt, der vil smede deres færdigheder. Tillad dem og opmuntr dem.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Når teenagere lyver; en frygtet situation

Styrk deres selvværd

Frygten for at blive kritiseret, afvist eller forladt er en af hovedårsagerne til, at teenagere nægter at sætte følelsesmæssige grænser. I deres iver efter at beholde deres venner eller partner eller forblive en del af gruppen kan unge mennesker acceptere manglende respekt, misbrug eller mishandling.

Derfor er det vigtigt, at de har et stærkt og solidt selvværd, som gør det muligt for dem at beskytte og forsvare sig selv, selv med risiko for at gøre andre utilpas eller misfornøjede.

Hvis du, når ungdomsårene kommer, føler, at dit barn har mangler på dette område, vil det måske være en god idé at bede om hjælp fra en professionel. En terapeut kan vejlede dem i at styrke deres selvværd.

Bekymret ung kvinde føler sig udenfor

I ungdomsårene er gruppepres og følelsen af at tilhøre en gruppe elementer, der smeder eller skader selvværdet.

Vær en rollemodel og vis dit barn, hvordan man sætter følelsesmæssige grænser

Husk, at du er en af deres vigtigste referencer. Dine børn vil lære at kommunikere og udvikle sig i verden fra dig. Så tjek, hvordan dine relationer er, og hvordan du opfører dig over for dine nærmeste. Tjek også, om du selv ved, hvordan du sætter grænser, når det er nødvendigt.

Kommunikerer du med dine børn eller din partner på en assertiv måde, hvor du respekterer dine følelser og respekterer deres følelser? Hvis ikke, så start med at ændre dette hos dig selv for at være et bedre eksempel for dit barn.

Kort sagt kan din teenager have svært ved at vænne sig til at sige “nej”, til at udtrykke sig klart og tydeligt, når nogen gør ham eller hende ked af det, og til at træffe beslutninger, der går imod strømmen.

Men med din støtte og øvelse vil din teenager være i stand til at opstille de grænser, der vil holde ham/hende tro mod sig selv og være i stand til at nyde sundere forhold.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.