De første symptomer på perimenopause

De første symptomer på perimenopause er en række pludselige ændringer i en kvindes krop. Man skal derfor være opmærksom på dem og gå til en gynækolog, hvis det er nødvendigt. Læs med for at finde ud af mere om det.
De første symptomer på perimenopause
Isbelia Esther Farías López

Skrevet og kontrolleret af filosof Isbelia Esther Farías López.

Sidste ændring: 09 august, 2022

At opleve de første symptomer på perimenopause betyder ikke, at dit liv er slut, blot at du er begyndt på et nyt stadie. Men hvad er de første symptomer?

For det første, skal du vide, at der er en forskel på menopause og perimenopause – nogle kvinder forveksler dem. De er helt sikkert relateret, men forskellige. Læs med for at finde ud af mere om det.

Menopause og perimenopause

Menopause er den definitive slutning på menstruation efter en periode på omkring tolv måneder. Det er resultatet af afslutningen på æggestokkenes funktion. Det er tidlig menopause, hvis det sker før en alder på 40 år.

Derimod, er perimenopause overgangsperioden fra reproduktiv til ikke-reproduktiv, i det mindste ifølge medicinsk forskning. Denne litteratur understreger også andre vejledninger, som man kan differentiere dem med:

 • Menopause finder sted tolv måneder efter den sidste spontane menstruation og markerer slutningen på en kvindes frugtbare alder.
 • Klimakteriet er perioden med mindsket reproduktiv evne hos mænd og kvinder, der kulminerer i menopause i tilfælde af kvinder.
Smilende kvinde i sofa

Tidlig menopause

Definitioner på tidlig menopause forvirrer ofte nogle kvinder også. Det er sikkert, fordi det medicinske samfund ikke lader til at være enige om et specifikt begreb. Nogle studier bruger “tidlig menopause” og “ovarieinsufficens” for de samme ting og definerer det som:

“Ophør af ægløsning og endokrine ovariefunktioner hos kvinder yngre end 40 år.”

Bemærk, at begrebet “ovarieinsufficens” blev opfundet i 1942 af Fuller Albright – der ses som faderen af endokrinologi. Det var første gang, nogen nævnte dette fænomen. Andre videnskabelige artikler nævner også forskellige begreber til at referere til afslutningen på ægløsning.

Ifølge Muntané, en forsker i sundhed, kan vi sige, at “præmenopause” er:

“Perioden i livet før menopause, hvor kvinder gennemgår biologiske ændringer, som kan føre til en række tilstande. Fravær af menstruation er en af de eksterne manifesteringer af disse ændringer i metabolismen. Internt, er det ophør af ægløsning.”

Selvom begreberne ikke er for præcise, er det stadig muligt at genkende nogle tegn for at afgøre, om en person står over for præmenopause eller ej.

Denne artikel vil måske interessere dig: Fire store fordele ved overgangsalderen

Symptomer på perimenopause

Man kan ikke sige, at der er menopause, med mindre en kvindes menstruation er fraværende i 12 vedvarende måneder, mindst. Man oplever dog sikkert præmenopause, hvis man bemærker nogle af symptomerne, der er nævnt nedenstående. Vi anbefaler, at du taler med en læge, hvis det er tilfældet.

 • Uregelmæssige menstruationscyklusser. Hvis din menstruation er mere end syv dage forsinket eller slutter tidligt, så bør du overveje at gå til en gynækolog.
 • Det er gængst at have ubalancer i søvnen sammen med hedeture, søvnløshed eller sveden i dette stadie. De kan blot være resultatet af en hormonelt lidelse.
 • Fysiske ændringer, såsom vægtøgning, en følelse af oppustethed i maven, smerter i brysterne, hovedpine og kvalme. Symptomerne minder om PMS.
 • Humørsvingninger som et resultat af hormonelle ændringer. Måske er du mere irritabel, end normalt, og har et mere negativt syn på livet generelt. Du tænker ofte, at tingene vil gå galt.
 • Der kan være urinlækage, når du nyser, og dette betyder, at der er noget galt med din bækkenbund.
 • Tab af lyst til sex er også relateret til hormonel ubalance. Der kan også være tørhed i skeden, mangel på smørelse og kløe i skeden, blandt andet.
Kvinde med hovedpine oplever symptomer på perimenopause

Hvordan håndterer man de første symptomer på perimenopause?

Det kan være svært at håndtere at være i perioden før menopause. Det er dog en naturlig proces og man bør ikke være bange for den. Det skyldes, at man blot går ind i et nyt stadie, hvor der er mindre pres på en. Der er andre sundhedsrelaterede risici, der er værd at holde øje med, når man er over 40, såsom:

 • Slidgigt
 • Livmoderhals-, bryst- og æggestokkræft
 • Udviklingen af fibroider
 • Muskelknuder

Tal med en læge, når du oplever de første symptomer på perimenopause, eftersom de kan udføre en balanceret analyse af din familiehistorik og afgøre den bedste behandling for digDe kan også lindre et hvert ubehag. Måske er det eneste, du har brug for, en skræddersyet kost.

I et hvert tilfælde, skal du stoppe med at ryge, hvis du ryger, og få sunde vaner. Tag også D-vitamin og calcium kosttilskud og brug mindst nogle få minutter hver dag på fysisk aktivitet efter eget valg.

Det kan interessere dig ...
Symptomer på underlivssmerter i overgangsalderen
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Symptomer på underlivssmerter i overgangsalderen

Underlivssmerter i overgangsalderen er ikke fysiologiske og kan faktisk være et tegn på en mulig tumor. Læs mere om det i denne artikel. • Baena Antequera, M. J., & Vázquez Ramos, F. J. (2003). La actividad física y la menopausia precoz. Lecturas: Educación Física y Deportes.
 • Gomez Fernandez, J. (2008). Hemorragia uterina disfuncional: diagnóstico y tratamiento. Clases de Residentes.
 • López Villaverde, V., Flores Aznar, E., & Romeu Sarrió, A. (2015). INSUFICIENCIA OVÁRICA PRIMARIA (IOP) E INSUFICIENCIA OVÁRICA OCULTA (IOO). Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia.
 • Piñeiro Chousa, F., Donís Otero, M., Ramos Ruiz, P. (1999). Menopausia y Climaterio. Protocolos de Obstetricia y Ginecología Para Atención Primaria.
 • Rodríguez, R., Emilio, Z. D., Payá, B., & Obstetricia Y Ginecología, S. (2000). ASPECTOS PSICOLÓGICOS DEL CLIMATERIO. Jornadas Ginecologicas Del Levante Almeriense.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.