Alt, hvad du bør vide om cerebral parese

13. november 2019
Find ud af mere om cerebral parese. Det er en bevægelsesforstyrrelse, som normalt opstår før tre-års alderen.

Cerebral parese er en type bevægelsesforstyrrelse forårsaget af en hjerneskade. Denne skade begrænser personsens aktivitet, fordi det påvirker måde mobilitet og kropsholdning.

I Spanien vurderes det for eksempel, at én ud af fem babyer har cerebral parese. Det er en gængs og meget invaliderende lidelse. I denne artikel kan du lære mere om CP og de forskellige typer af denne lidelse.

Gå ikke glip af: Hvad skal jeg gøre, hvis min baby slog hovedet?

Hvad bør jeg vide om cerebral parese?

Hjerneskaden, som fører til cerebral parese (CP), opstår som regel under udviklingen af fosteret eller inden de første år af livet. Patienter, som lider af cerebral parese, lider også ofte af følelsesmæssige eller intellektuelle mangler. Denne tilstand er derfor ofte refereret til som multipel handicap.

Hvad er cerebral parese?

Cerebral parese refererer til et sæt lidelser, som påvirker en persons bevægelse, balance og kropsholdning. Det opstår som regel i de første år af livet, eftersom skaden, som forårsager det, ofte sker under graviditeten.

Cerebral parese er som regel ledsaget af andre problemer. Opgaver såsom at gå eller skrive er for eksempel komplekse for dem, som lider af denne sygdom.

Personer med CP lider også ofte af yderligere sygdomme og mentale handicap. Det hele afhænger dog af placeringen og størrelsen på hjerneskaden.

Desværre er cerebral parese en permanent lidelse. Dette skyldes, at hjerneskaden og de tilhørende neurologiske skader er irreversible. Eftersom de fleste tilfælde sker, før patienten når tre-års alderen, er symptomerne ofte synlige ret tidligt.

Tegning af cerebral parese

Symptomer

Cerebral parese er som regel synligt hos babyer, fordi det kan være svært for dem at sidde, kravle og endda at smile. Denne sygdom ændrer også musklerne på forskellige måder alt afhængig af typen af lammelse.

Symptomerne på denne sygdom er dog ikke kun relateret til bevægelse. Cerebral parese kan også forårsage problemer med hørelsen og problemer med at genkende og fortolke berøring (agnosi). Det kan også forårsage mangel på koordinering, opmærksomhedsforstyrrelser og dyskinesi.

Typer af cerebral parese

Der er forskellige typer af CP med varierende symptomer:

På den anden side kan cerebral parese også blive klassificeret ud fra de ramte områder. Disse klassifikationer er:

  • Hemiplegi (kun i halvdelen af kroppen).
  • Paraplegi.
  • Tetraplegi.
  • Monplegi.

Ligeledes kan sygdommen også klassificeres ud fra graden. Den kan på den måde være mild, moderat og seriøs.

Behandling

Som vi har nævnt, er dette en permanent lidelse. Der er desværre ikke nogen kur. Takket være bestemte behandlinger og sundhedspleje, kan personer med cerebral parese dog forbedre deres livskvalitet.

For at gøre dette muligt, skal patienter gennemgå flere forskellige typer af terapi, inklusiv fysioterapi, ergoterapi og taleterapi.

For den bedste behandling er der forskellige sundhedscentre. Der er dagcentre, centre til ergoterapi og særlige boliger. På disse sundhedscentre kan du få medicinsk omsorg og alle de typer at terapi, der er nævnt ovenfor.

Forskere har identificeret bestemte forebyggelige årsager til cerebral parese. For eksempel er det nødvendigt at forhindre babyens hoved i at blive ramt eller skadet på nogen måde Du bliver nødt til at bruge sikkerhedsudstyr såsom hjelme og ordentlige autostole. Det er også vigtigt at være ekstra opmærksom i huset.

Baby sover med forælders hånd på hoved

Et andet relateret problem kan være en ukompatibel blodtype hos moderen og fosteret. Din læge bør dog kunne opdage dette problem tidligt i graviditeten og give den nødvendige behandling for at undgå konsekvenserne. Vær derfor sikker på at få alle de nødvendige tjek under graviditeten.

På samme måde bør moderen også blive vaccineret mod røde hunde, hvilket kan være forbundet med cerebral parese.

Gå ikke glip af: Derfor må babyer ikke sove i en autostol

Konklusion

Ideelt, for at undgå denne sygdom, skal du holde din graviditet så sund som mulig. Enhver risikabel handling, såsom at anvende tobak eller alkohol, kan være skadelig for fosteret.

Det er også nødvendigt at få alle de nødvendige undersøgelser og tjek under graviditeten. Hvis der opstår problemer senere, bør du gå til en læge for at få evalueret symptomerne ordentligt.

  • ¿Qué es? – – ASPACE. (n.d.). Retrieved July 5, 2019, from https://aspace.org/que-es
  • ¿Qué es la Parálisis Cerebral? – Federación ASPACE Castilla y León. (n.d.). Retrieved July 5, 2019, from https://www.federacionaspacecyl.org/quienes-somos/que-es-la-paralisis-cerebral/
  • Pakhomov, A. M., Prostyakova, V. M., & Ivanov, V. I. (1959). Qualitative determination of glyoxylic acid by paper chromatography. Bulletin of the Academy of Sciences of the USSR Division of Chemical Science, 8(7), 1290–1291. https://doi.org/10.1007/BF00920419
  • Parálisis cerebral (para Adolecentes) – KidsHealth. (n.d.). Retrieved July 5, 2019, from https://kidshealth.org/es/teens/story-cerebral-palsy-esp.html