Alt om hypnotika eller sovepiller

Finder du det svært at falde i søvn? Har du nogensinde brugt sovepiller? Find ud af alt om dem her.
Alt om hypnotika eller sovepiller

Sidste ændring: 22 december, 2022

Nutildags, på grund af den livsstil, som folk fører i udviklede lande, har mange problemer med at falde i søvn og har brug for hypnotika eller sovepiller.

Disse midler, der også er kendt som hypnotisk medicin, er meget efterspurgte disse dage. Man skal dog være forsigtig med ikke at overforbruge dem, eftersom de kan have negative konsekvenser for ens helbred. I denne artikel, vil vi se på de forskellige søvnlidelser, der findes, samt de forskellige sovepiller, man kan finde på markedet.

Hvad er søvnløshed?

Søvnløs kvinde i seng

Denne meget gængse lidelse i udviklede lande er en søvnlidelse, der er kendetegnet ved en patients mangel på evne til at falde i søvn eller forblive sovende for at få nok søvn af god kvalitet til at gendanne deres energi og normale vågne tilstand.

Resultatet af adskillige studier af denne lidelse foreslår, at dets årsag er en anden underliggende sygdom frem for selve søvnløsheden. Dette er vigtigt, eftersom det peger behandlingen i retning af sygdommen, der trigger dette problem med søvnen.

Derudover, kan søvnløshed blive klassificeret ud fra dets varighed og natur:

 • Midlertidig: Hvis det varer mindre end syv dage, som det kan ske for nogle kvinder i perioden før menstruationen.
 • Akut. Denne type varer mellem en og tre uger.
 • Kronisk. Personer, der oplever søvnløshed i mere end tre uger.

Hvis man fokuserer på dets natur, kan søvnløshed klassificeres som:

 • Problemer med at falde i søvn – hvis patienten har svært ved at falde i søvn.
 • Problemer med at forblive i søvn – hvis patienten vågner op igen.
 • At vågne tidligt om morgenen.
 • Generel.

Hypnotika eller sovepiller og en forbedret søvnkvalitet

Disse lægemidler er psykoaktive psykotropiske substanser, der fremmer søvn, ved at forårsage døsighed. Der er seks typer af behandling af søvnløshed. Sundhedsfagfolk vil begynde med den første og bevæge sig videre til den næste, hvis den første ikke er effektiv.

1. type: Naturlige substanser

Personer bruger ofte naturlige substanser til at bekæmpe dette problem. Mere specifikt, er de mest populære baldrian, linde, passionsblomst og opioider. Andre personer vælger andre behandlingsformer, såsom homøopati og “naturlige” produkter.

2. type sovepiller: Ikke-benzodiazepin søvnhjælpemidler

Kvinde i seng kan ikke sove

Disse typer af hypnotika er selektive GABA-receptor agonister. GABA er den mest kraftfulde hæmmende neurotransmitter i centralnervesystemet. For eksempel zolpidem, zopiclone og eszopiclone.

Disse medikamenter er blevet bevist at kunne give gode resultater på grund af deres effektivitet og tolerance. På grund af det, er de det første valg til sovepiller, især i behandlingen af akut søvnløshed. De er dog ikke så effektive til kronisk søvnløshed.

3. type: Benzodiazepiner

Benzodiazepiner er andre hyppigt anvendte sovepiller til at behandle søvnløshed. Ulig den ovenstående, er de ikke selektive for GABA kompleks.

De har erstattet andre lægemidler (barbiturater) som det første valg af hyponotika. På trods af at være meget effektive, ændrer de den naturlige søvnstruktur, ved at ændre REM-søvnen og forårsage betydelige bivirkninger.

Derudover, forårsager disse lægemidler også tolerance og afhængighed. Dermed, skal anvendelsen af dem kontrolleres og patienter bør være velinformerede.

Du vil måske også være interesseret i at læse: Fald i søvn på et øjeblik med hjemmelavet salve

4. type: Antidepressiva med søvnfremmende effekter

I noget tid, har folk brugt nogle antidepressive midler, såsom dem, vi vil nævne nedenstående, som sovepiller.

 • Mirtazapine
 • Trazodone
 • Amitriptyline

Som med benzodiazepiner, forstyrrer disse lægemidler også REM-søvnen. De gør det dog med en anderledes handlingsmekanisme. Disse lægemidler forårsager en søvndyssende effekt på grund af deres antikolinerge virkning, samt ved at forbedre aminergisk neurotransmission.

5. type: Antipsykotika til at behandle søvnløshed

Kvinde med sovepiller på natbord

Når alle de ovenstående medikamenter ikke giver den ønskede effekt, kan anvendelsen af antipsykotika og neuroleptika være effektive.

Nogle af de mest brugte til denne tilstand er:

 • Haloperidol
 • Quetiapine
 • Clozapine

De er hyppigt brugt hos ældre patienter, personer med delirium, patienter med manier, patienter, der lider af søvnløshed, og dem, der er psykotiske.

Som det sidste, bør vi nævne, at den sidste form for behandling, den 6. type, er sammensat af forskellige lægemidler, såsom antihistaminer, melatonin og gabapentin, hvilket som regel bliver brugt til mild søvnløshed, ligesom den type, der er produceret af et jetlag, når man rejser til lande med en anden tidszone.

Konklusion om anvendelsen af sovepiller

Nutildags, er der en bred vifte af hypnotika eller sovepiller, som hjælper med at bekæmpe søvnløshed. Tal med din læge om det mest passende lægemiddel til dit tilfælde og følg altid lægens anbefalinger.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Sofía, M., Rivas, G., & Diego, J. (2017). En busqueda del hipnótico ideal : Archivos Venezolanos de Farmacología y Terapéutica.
 • Mendoza, E., Lamas, J., & Capafons, A. (2010). Hipnosis Clínica. Focad.
 • Brink, C. J. (2010). Fenobarbital. Tijdschrift Voor Diergeneeskunde. https://doi.org/10.1007/978-90-313-9129-5_50

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.