For tidlige orgasmer forekommer også hos kvinder, viser en undersøgelse

For tidlige orgasmer hos kvinder er sjældne og ikke velkendte, men de forekommer. De kan give ubehag og problemer i forholdet.
For tidlige orgasmer forekommer også hos kvinder, viser en undersøgelse
Mariel Mendoza

Skrevet og kontrolleret af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 27 januar, 2023

For tidlige orgasmer forekommer også hos kvinder, selv om det ikke er særlig almindeligt og heller ikke er blevet undersøgt særlig meget. Dette står i modsætning til for tidlig ejakulation hos mænd, som er almindeligt og meget studeret.

Orgasmen er den mest intense del af den seksuelle ophidselse. Det er det øjeblik, hvor den seksuelle spænding er på sit højeste, og orgasmen frigør trykket fra kroppen og kønsorganerne. Det er med denne frigørelse, at der opstår en intens fornemmelse af nydelse, der løber gennem hele kroppen.

Når der opstår for tidlig orgasme, både hos kvinder og mænd, giver det frustration, ubehag og afslutter som regel det seksuelle møde tidligere end forventet, fordi orgasmen nås tidligere end ønsket.

For tidlig sædafgang er den mest almindelige seksuelle dysfunktion hos mænd, og det anslås, at op mod 30 % af den mandlige befolkning lider af den. Det har dog endnu ikke været muligt at foretage et nøjagtigt skøn over forekomsten af for tidlig orgasme hos kvinder.

Hvad sker der ved for tidlige orgasmer?

Kvinde i seng oplever for tidlige orgasmer

Der er ikke noget fastlagt tidsparameter for at få orgasme eller ejakulere. Derfor henviser udtrykket for tidlig orgasme til at opleve orgasme tidligt (tidligere end ønsket). Det vil sige, at der er en manglende kontrol over orgasmen, som skaber utilfredshed, nød eller komplikationer.

Mange kvinder mister lysten og interessen for det seksuelle møde efter at have nået orgasme og må vente et stykke tid for at genvinde den. Denne tid kaldes “den refraktære periode”. Det vil sige den tid, der går fra de har fået en orgasme, til deres krop kan opleve en ny.

I den refraktære periode reagerer kønsorganerne ikke på stimulering på grund af den øgede blodgennemstrømning i kønsorganerne. Hos kvinder varer den refraktære periode normalt mellem 5 og 10 minutter.

For tidlige orgasmer hos kvinder er dog ikke altid en negativ ting. Nogle kvinder kan opleve flere orgasmer i det samme seksuelle møde, mens det hos andre er forbundet med nød og et tab af interesse, der ofte ledsages af frustration over ikke at kunne gengælde.

Du er sikkert også interesseret i: Vigtigheden af forspil før sex

Nogle data om for tidlige orgasmer hos kvinder

I en undersøgelse ledet af psykiater og sexolog Serafirm Carvalho og offentliggjort af tidsskriftet Sexologies i 2011, blev det undersøgt, hvor almindeligt for tidlige orgasmer er hos portugisiske kvinder i alderen mellem 18 og 45 år.

Ved hjælp af spørgeskemaer blev det konstateret, at 42 % af kvinderne ikke havde noget problem med for tidlig orgasme, 40 % havde det en gang imellem, 14 % ofte og 3 % hele tiden.

Forekomsten er dog ikke blevet undersøgt nærmere. Journal of Adolescent Health rapporterede i 2016, at 3,9 % af kvinder i alderen 16 til 21 år havde oplevet mindst én for tidlig orgasme i det foregående år.

Hvad er årsagerne til for tidlige orgasmer?

Kvinde nyder sex

Hvis man undgår klitorisstimulering, kan man mindske risikoen for at få for tidlig orgasme.

Der er flere årsager til, at for tidlige orgasmer opstår hos kvinder. Nogle af dem er følgende:

  • Få seksuelle møder eller lav hyppighed af onani: Langvarig seksuel afholdenhed kan føre til angst og en lavere ophidselsestærskel.
  • For meget ophidselse: Kvinden mener, at forholdet er “for spændende” – det kan også være tilfældet med en bestemt seksuel praksis (f.eks. oralsex).
  • Formen af stimulering: Især hvis der er en overstimulering af klitoris, som har den største indflydelse på orgasmen. Klitoris er et meget følsomt område på grund af dens tusindvis af nerveender. Hvis den derfor stimuleres direkte fra begyndelsen af den seksuelle aktivitet, kan orgasmen opstå meget hurtigt.

Hvordan kan du undgå at nå klimaks “for tidligt”?

Det vigtigste forslag er at udføre seksuel stimulering langsomt for at opretholde spændingen. Det anbefales først og fremmest at udforske kroppen med kærtegn og lade klitorisstimuleringen vente til sidst. Der er mange erogene zoner hos både kvinder og mænd, og udforskningen af dem kan gøre det muligt at nå klimaks mere intenst.

Kvinder er også mere følsomme over for erogene zoner, der strækker sig fra skuldrene til indersiden af lårene og hofterne. Faktisk er blandt de områder, som kvinder foretrækker mest, skamlæberne, halsen, brysterne og inderlårene.

På den anden side kan man, når den seksuelle spænding stiger, holde en pause og ændre stilling eller bevægelser for at lære at udskyde orgasmen, hvis man ønsker det.

Selv om følsomheden af klitoris ikke varierer fra kvinde til kvinde, er alle vulvaer forskellige. Hos nogle kvinder er den mere udsat eller større, så den er mere tilgængelig, og en kvinde kan føle nydelsen hurtigere. Nogle kvinder kan således blive ophidset ved blot at gnide deres vagina gennem trusserne, mens andre kræver direkte kontakt.

Onani kan også bruges til at blive mere fortrolig med personlige ophidselsesmønstre og øjeblikke før orgasme. En teknik indebærer, at man onanerer til næsten klimaks og stopper så længe som muligt.

Når ingen af disse metoder er vellykkede, anbefaler psykiatere og sexologer sexterapi og i nogle tilfælde brug af antidepressive midler (især serotonin-genoptagelseshæmmere), som kan forhindre for tidlig orgasme.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.