Søvnløshed på grund af stress: Hvad kan man gøre?

Søvnløshed på grund af stress er mere gængs, end du måske tror. Uden ordentlig indgriben kan det blive et kronisk problem. Hvordan kan man håndtere det? Vi vil fortælle dig, hvad du har brug for at vide.
Søvnløshed på grund af stress: Hvad kan man gøre?

Sidste ændring: 07 marts, 2021

Nervøsitet, problemer med at falde i søvn, at vågne hyppigt, takykardi midt om natten… Og når du endelig formår at få sovet en time eller to, har du mareridt! Søvnløshed på grund af stress er en hyppig lidelse, som kan ændre ens livskvalitet.

Ofte når vi når bestemte niveauer af stress, føler vi, at der ikke er nogen idé i at tælle får, udøve meditation eller drikke te. Disse typer oplevelser skaber en ond cirkel. Udløserne er som regel bekymringer og de eksterne pres, som vi ikke kan håndtere.

Efter for mange dage uden genoprettende hvile, forværres ens humor og energi dog endnu mere. Som et resultat af det er det svært at finde styrken til at håndtere selv de mest basale problemer i livet.

Fakta om søvnløshed

Spanish Society of Sleep (SES) indikerer, at næsten en tredjedel af befolkningen lider af søvnløshed indimellem. Mellem 10 og 12% lider dog af det kronisk. Det er meget udmattende situationer, som ender med at påvirke deres sundhed på flere måder. Det er derfor, det er nødvendigt at være opmærksom på det.

Det er også vigtigt at tage med i overvejelserne, at det er en lidelse, som kan have forskelliger årsager. Blandt disse har psykologiske tilstande såsom angst og stress tendens til at være de mest hyppige.

Hvad kan man gøre for at håndtere det? I de følgende afsnit vil vi fortælle dig, hvad du har brug for at vide.

Mand oplever søvnløshed på grund af stress

Søvnløshed på grund af stress

Når du har problemer med at sove, er alle de daglige tricks, vi plejer at ty til, nytteløse. Det vil ikke hjælpe at sige til dig selv “Jeg skal falde i søvn, jeg skal falde i søvn“, for hjernen reagerer ikke på disse kommandoer.

Det gør den slet ikke, når den er fanget i en tilstand af mental hyperaktivering, hvor tankerne ikke vil stoppe med at komme, og labyrinten af bekymringerne aldrig ender. Studier såsom dem udført af Laval University, Sainte-Foy, Canada, indikerer, at hver stressor kan ændre vores hvile om natten.

Dette opstår dog med større eller mindre intensitet baseret på vores evne til at håndtere det. Det er en vigtig pointe at have i baghovedet: Når man behandler søvnløshed i disse tilfælde, er det essentielt at inkludere psykologisk terapi sammen med en farmakologisk tilgang. Lad os se på flere informationer.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Daglig stress kan forårsage depression

Hvad er symptomerne forbundet med søvnløshed på grund af stress?

Der er forskellige typer af stress. På den ene side har vi akut stress, der er relateret til daglige opgaver eller udfordringer, som stjæler vores fred og fører os til en tilstand af aktivering, bekymring og relativt ubehag.

I nogle tilfælde lider vi af akutte episoder med stress, og det bliver til en mere problematisk situation, fordi vi ikke er i stand til at holde det daglige pres under kontrol. Vi begynder derfor at være uproduktive på arbejdet og har flere problemer med helbredet.

Den mest foruroligende type stress er uden tvivl den kroniske type. Det er en lidelse forbundet med tidligere trauma eller meget stressende situationer, som holder os fanget i flere år. Det kan for eksempel være at lide at træthedssyndrom.

Symptomerne forbundet med søvnløshed på grund af stress opstår i tilfælde af akutte episoder med stress og kronisk stress. Manifestationerne er som følger:

 • Problemer med at falde i søvn (det kan tage flere timer).
 • At vågne hyppigt og få ringe hvile. Det er gængs at vågne mere udmattet, end da man gik i seng.
 • Takykardi midt om natten.
 • Sindet hviler ikke – negative, irrationelle og katastrofale tanker kommer konstant.
 • Hvis man formår at sove to timer i træk, er det almindeligt at have mareridt.
 • Spændingshovepdine kan også dukke op i løbet af natten.
 • Smerter i muskler gør det umuligt at finde en behagelig position at sove i.

Hvad er årsagen?

Hvorfor påvirker tilstande med stress hvile om natten? Mange af os har stillet os selv dette spørgsmål mere end én gang. Jo mere nødvendig hvile er, jo sværere er det at få den.

Grunden ligger i det, vi kender som Monroe hypotesen, der forklarer, hvorfor folk, der lider af angst og stress, har meget svært ved at sove.

 • Personer, der har disse psykologiske tilstande, ophober en høj fysiologisk aktivering på grund af høje niveauer af kortisol og adrenalin. Denne hyperaktivering lukker ikke ned om natten. Det kan faktisk blive mere intenst.
 • Årsagen til det? Når du når stilheden i sengen, begynder dit sind at tænke endnu mere, hvor du gennemgår tingene i dit hoved igen og igen. Den mentale energi overaktiverer spændingerne i din krop og hjerne endnu mere.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Forholdet mellem takykardi og angst

Stresset mand ved computer rækkes en masse ting

Hvilke strategier bør vi anvende for at reducere søvnløshed på grund af stress?

Det første og mest afgørende trin er at kende den reelle årsag til søvnløshed. Man skal gå til en læge for at forstå, hvad der ligger bag denne søvnforstyrrelse. Når fagfolk udelukker organiske årsager, vil man fokusere på det psykologiske niveau for at lave nødvendige ændringer. Her er nogle nøgler til det.

Hold dig til et fast skema for at forebygge søvnløshed på grund af stress

Du skal være opmærksom på din søvnhygiejne og prøve at gå i seng og stå op på samme tid hver dag.

Reducér eksponering for elektroniske enheder for at forebygge søvnløshed på grund af stress

To timer før sengetid bør man undgå eksponering for mobiltelefoner og computerskærme. Det blå lys fra disse enheder fungerer som et stimulerende substans.

Lad ikke dig selv gå i seng med bekymringer – skriv dem i stedet ned på et papir

Din pude kan ikke være lager for alle dine bekymringer. Lad ikke dig selv gå i seng med hovedet fuld af tanker, angst og besættende idéer. Det er bedre at skrive dem ned i en notesbog. Du kan endda prøve at skrive de mulige løsninger ned.

Prioritér og lav små ændringer for at få det bedre

For at håndtere søvnløshed forårsaget af stress er det essentielt at lave bestemte ændringer. For at gøre det er det sundeste at gøre rede for sine prioriteringer og identificere de sekundære aspekter, vi kan eliminere for at øge velvære.

Lad os huske på, at selvpleje ikke kun handler om at passe på vores fysiske udseende eller vores kost. Det handler også om at dedikere kvalitetstid til sig selv.

Motion, lette måltider og vejrtrækningsøvelser

At gå en tur eller løbe midt på eftermiddagen vil give dig mulighed for at lindre det stress, som kan ophobe sig i løbet af dagen.

Efter denne lille træningssession kan man spise en let aftensmad og derefter reducere både fysisk og mental aktivitet. Dybe vejrtrækningsøvelser eller at læse en bog vil give dig mulighed for at forbedre kvaliteten af din hvile.

Det er vigtigt at søge professionel hjælp

Når de ovenstående strategier ikke har nogen effekt, eller symptomerne har tendens til at blive værre, er det bedst at søge professionel hjælp. Søvnløshed, der ikke bliver håndteret i tide, har tendens til at påvirke helbredet og ens livskvalitet.

Ligeledes ender ukontrolleret stress med at ændre næsten alle aspekter af ens liv. Hvis man ikke kan håndtere det, er det derfor bedste at søge professionel psykologisk hjælp.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Baglioni, C., Battagliese, G., Feige, B., Spiegelhalder, K., Nissen, C., Voderholzer, U., … Riemann, D. (2011, December). Insomnia as a predictor of depression: A meta-analytic evaluation of longitudinal epidemiological studies. Journal of Affective Disordershttps://doi.org/10.1016/j.jad.2011.01.011
 • Gross, CR, Kreitzer, MJ, Reilly-Spong, M., Wall, M., Winbush, NY, Patterson, R.,… Cramer-Bornemann, M. (2011). Reducción del estrés basada en la atención plena versus farmacoterapia para el insomnio primario crónico: un ensayo clínico aleatorizado y controlado. Explore: The Journal of Science and Healing , 7 (2), 76–87. https://doi.org/10.1016/j.explore.2010.12.003
 • Morin, C. M., Rodrigue, S., & Ivers, H. (2003). Role of stress, arousal, and coping skills in primary insomnia. Psychosomatic Medicine65(2), 259–267. https://doi.org/10.1097/01.PSY.0000030391.09558.A3
 • Zayfert, C., & De Viva, J. C. (2004). Residual Insomnia Following Cognitive Behavioral Therapy for PTSD. Journal of Traumatic Stress17(1), 69–73. https://doi.org/10.1023/B:JOTS.0000014679.31799.e7

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.