Retningslinjer for kosten, hvis du har et stillesiddende job

Mennesker med stillesiddende job har en højere risiko for at udvikle visse sundhedsmæssige problemer. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på din kost. Lær alt, hvad du behøver at vide, i denne artikel!
Retningslinjer for kosten, hvis du har et stillesiddende job
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Du bør finde nogle retningslinjer for kosten, hvis du har et stillesiddende job. Grunden? En stillesiddende livsstil er en faktor i sygdomsudbrud. I nogle jobs er dette imidlertid uundgåeligt, da personen skal forblive siddende det meste af tiden.

Kvaliteten af kosten er vigtig her, da det at spise sund og varieret mad kan mildne de negative virkninger af fysisk inaktivitet til en vis grad. Det bidrager også til afbalanceret kropsvægt og forebyggelse af sundhedsmæssige problemer.

Her er nogle strategier.

Retningslinjer for kosten til mennesker med stillesiddende job: Fire vigtige tips

Korrekt ernæring kan hjælpe med at modvirke nogle af virkningerne af stillesiddende arbejde. Under alle omstændigheder er det bedst at inkorporere fysisk aktivitet i din rutine, når det er muligt.

1. Spis små portioner

At spise små portioner hjælper med at forlænge levetiden. Videnskabelig forskning understøtter denne erklæring, især når det gælder personer over 40 år. Efterhånden som årene går, falder antallet af næringsstoffer, som alle har brug for, betydeligt.

På den anden side foreslår læger, at man opretholder energibalancen og ikke indtager flere kalorier end de, der bliver brugt, for ikke at tage på. I denne forstand er det en god idé at reducere mængden af mad, der spises hele dagen. Dette reducerer også risikoen for sygdom og tidlig aldring.

For at udføre denne opgave med succes kan du ty til intermitterende faste. Nuværende undersøgelser viser dets hormonelle fordele ud over simpel vægtkontrol. Start med ikke at spise morgenmad hver dag, og inkluder senere en 24-timers faste hver uge.

Husk dog, at det er bedst at gå til en læge eller ernæringsekspert, inden du laver så stor en ændring for at gøre det korrekt og uden risici.

En tallerken med bestik placeret som visere på et ur

2. Indtag mere fiber og probiotika

Et andet problem for mennesker med stillesiddende jobs er, at de har dårlig tarmtransit. For at rette op på dette problem er den bedste løsning et regelmæssigt indtag af fiber og probiotika. Førstnævnte findes i frugt og grøntsager. I tilfælde af probiotika er den foretrukne mulighed at indtage yoghurt regelmæssigt.

Eksperter siger, at regelmæssigt indtag af fiber forbedrer forstoppelsesprocesser og hjælper med at forhindre udbrud af mavetarmsygdomme. Det kan endda modulere appetit og optagelse af kulhydrater, hvilket også reducerer risikoen for type 2-diabetes.

3. Prioritér friske uforarbejdede fødevarer

Forarbejdede produkter indeholder ofte sukker og transfedt. Disse næringsstoffer anbefales ikke sammen med tilsætningsstoffer. Af denne grund er det gavnligt at reducere indtaget af dem på mellemlang og lang sigt.

Derudover har disse fødevarer en høj energiværdi. Et regelmæssigt indtag af dem øger risikoen for fedme og overvægt. Som om det ikke var nok, indeholder de stoffer, der kan blive giftige over tid, såsom akrylamid.

Alle disse grunde får os til at fraråde denne type mad og erstatte dem med friske produkter, der indeholder rigelige doser vitaminer, antioxidanter og mineraler.

4. Fjern alkohol

Et glas vin om dagen forbedrer ikke hjertekarsystemets sundhed. Indtag af alkohol er altid negativt for kroppen. Læger siger, at du bør undgå at drikke alkohol.

Denne anbefaling bliver en regel for stillesiddende mennesker, da det vil betyde et ekstra indtag af kalorier, der vil resultere i en uønsket stigning i kropsvægt. Mængden af mager masse vil også blive ændret på grund af dens kataboliske virkninger. Derudover vil det føre til ophobning af leverfedt og funktionsfejl i kroppen.

En mand, der drikker alkohol

Retningslinjer for kosten for stillesiddende jobs: Hvad man skal huske på

For mennesker med et stillesiddende job spiller mad en endnu vigtigere rolle for sundheden. Af denne grund skal du være forsigtig med dine beslutninger vedrørende mad.

Derfor bør du prøve at indtage produkter, der tilbyder en god håndfuld kvalitetsnæringsstoffer, frem for at falde for forarbejdede fødevarer med et højt indhold af sukker og tilsætningsstoffer, der kan være skadelige.

Strategien med intermitterende faste er også en effektiv metode til at reducere kalorier i kosten. Den mest enkle måde at gøre dette på er normalt ved at skære et måltid fra, selvom andre metoder fungerer lige så godt. Hvis du også kombinerer dette med en vis kulhydratbegrænsning, er fordelene ved tabet af fedt endnu større.

Så hvad venter du på for at føre disse tips ud i livet for at få et bedre helbred?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Larrick JW., Mendelsohn  AR., Finally, a regimen to extend human life expectancy. Rejuvenation Res, 2018. 21 (3): 278-282.
  • Patterson RE., Sears DD., Metabolic effects of intermittent fasting. Annu Rev Nutr, 2017. 37: 371-393.
  • Christodoulides S., Dimid E., Fragkos KC., Farmer AD., et al., Systematic review with meta analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipatioin in adults. Aliment Pharmacol Ther, 2016. 44(2): 103-16.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.