Fordele ved rhinoplastik med ultralyd i forhold til andre teknikker

Rhinoplastik med ultralyd er en teknik med færre bivirkninger og kræver også mindre postoperativ tid for patienten.
Fordele ved rhinoplastik med ultralyd i forhold til andre teknikker
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 09 oktober, 2023

Mange mennesker overvejer at få lavet en næseoperation, men ved ikke, hvilken teknik de ønsker, eller er bange for, at traditionel næseoperation kan give dårlige resultater. På grund af dette er det en god idé at kende til fordelene ved rhinoplastik med ultralyd.

Denne type indgreb kan stærkt anbefales, fordi det er mere præcist og giver mindre handicap sammenlignet med andre invasive teknikker.

I disse procedurer bruger kirurgerne i det væsentlige ultralyd til at opnå mere præcise og mindre aggressive indgreb. Dette reducerer også genopretningstiden og smerten forårsaget af operationen. Hvis du ønsker at få denne type æstetisk operation, er det vigtigt, at du går til en certificeret klinik for at få uddannet personale til at udføre den.

Hvad er rhinoplastik med ultralyd?

Det er en innovativ teknik, der blev skabt som et alternativ til den traditionelle næseosteotomi. Den adskiller sig fra andre teknikker ved justeringen af næseknoglerne, fordi den udføres på en mere præcis og forudsigelig måde (ved hjælp af ultralyd). Det betyder kortere operationer, der giver meget gode resultater hos patienterne.

Lægerne kan udføre en ultralyds-næseplastik på kortere tid end andre teknikker. Denne procedure kræver ikke mere end 90 minutter. Efter at have foretaget en vurdering af næseområdet anvender lægerne lokalbedøvelse på patientens ansigt og foretager derefter et snit i næsen.

Derfra dissekerer de det unormale væv indefra og ud, hvilket i sidste ende afslører nye vækstpunkter for brusk, hvor arvæv har en tendens til at samle sig. Derefter bruger de et ultralydsapparat til at ændre disse vækstpunkter til æstetisk tiltalende former, hvilket forbedrer ansigtstrækkene og det generelle udseende.

Mange patienter foretrækker ultralydsteknikker, da de giver bedre resultater end andre alternativer (f.eks. traditionel næseplastik eller rhinomodellering).

På grund af ultralydets høje frekvens kan uregelmæssigheder i brusk og knogle elimineres. Dette korrigerer ikke kun en afvigende næseskillevæg, men reducerer også størrelsen af næsehulen uden behov for en lang postoperativ periode.

Hvilke fordele har rhinoplastik med ultralyd i forhold til andre teknikker?

Kvinde tjekkes efter at have gennemgået rhinoplastik med ultralyd

Rhinoplastik med ultralyd er den mest avancerede teknik og anvender højfrekvente lydbølger til at ændre næsekonstruktionen. Denne procedure anvendes generelt til at korrigere afvigende eller misdannede næser.

Kirurgisk ændring af næsen med ultralyd giver minimal arvævsdannelse og er mindre smertefuld end traditionel næseplastik. Faktisk har de fleste patienter kun brug for syv til ti dages postoperativ genopretning.

Det er også mindre invasivt end andre teknikker og har færre bivirkninger. Ved disse operationer anvendes en ultralydsskalpel med høj præcision for at undgå skader på brusk og blødt væv omkring knoglen samt ubehag ved postoperative hæmatomer, som gør det umuligt at genoptage dagligdagen for hurtigt.

Dette er nogle af fordelene ved rhinoplastik med ultralyd i forhold til andre teknikker.

1. Det er mindre smertefuldt end traditionel rhinoplastik

Mand får foretaget en næseoperation

Traditionel næseplastik består i at lave et snit i næsen for at ændre brusk og knogler og dermed omforme dens udseende. Dette sker ved hjælp af værktøj som mejsel og hammer. Det er en kompliceret proces og kan medføre vansiring og alvorlige komplikationer. Derfor skal patienterne blive i sengen i flere dage efter indgrebet for at komme sig.

Ultralydsteknikken kræver kun et lille snit mellem næseborene. Derefter bruges lydbølger til at skubbe vævet uden at beskadige organerne.

Mange patienter vælger at gennemgå rhinoplastik med ultralyd i stedet for traditionel næseoperation, fordi det er mere sikkert og mindre invasivt. Desuden kan de vende tilbage til deres normale aktiviteter meget hurtigere.

2. Opnår mere æstetiske resultater end rhinomodeling

Rhinomodeling bruges til at forbedre næsen æstetisk ved hjælp af stoffer som f.eks. hyaluronsyre. Det er en af de mindst invasive teknikker, men det er ikke alle patienter, der er kandidater. Det skyldes, at næsen ved denne procedure ikke kan ændres i størrelse, men kun harmoniseres ved hjælp af injektionsmidler.

Ved rhinoplastik med ultralyd ændres næsen imidlertid i størrelse. Desuden er proceduren ligesom næseplastik også meget hurtig og kræver ikke store snit. Lægerne anvender lokalbedøvelse og kan justere de mest følsomme indstillinger, så der opstår et minimalt traume under operationen. Dette hjælper med at mindske smerte og hævelse.

3. Den bruger den mest avancerede teknologi

Den piezoelektriske skalpel er en meget vigtig ressource for at forstå betydningen af rhinoplastik med ultralyd sammenlignet med traditionelle teknikker. Dette værktøj bruger ultralyd til knogleskæring med høj præcision og selektivitet, og det udfører sin funktion uden at beskadige vævet eller de tilstødende områder.

Kirurgerne bruger endda en gel til at fylde revner i næseområdet efter rhinoplastik med ultralyd. Dette giver mere raffinerede og æstetisk tiltalende resultater end mere invasive teknikker, såsom traditionel næseplastik.

Rhinoplastik med ultralyd er en meget pålidelig løsning

Brugen af ultralyd til rhinoplastik har mange fordele, fordi den er mere sikker, mindre invasiv og mindre smertefuld end traditionelle metoder, og den efterlader ikke ar. Denne teknik har dog også nogle ulemper, da ikke alle læger er uddannet til at bruge denne teknologi. Desuden er der risiko for mulige skader under operationen.

Ikke desto mindre rapporterer de fleste patienter om gode resultater ved denne type indgreb. Så i sidste ende bliver du nødt til at lave din egen forskning, før du vælger mellem traditionel operation eller med ultralyd. Husk altid at lægge dig selv i hænderne på eksperter for at tage sig af dit helbred og din integritet.

Det kan interessere dig ...
Hvad er septumplastik og hvad indebærer det?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er septumplastik og hvad indebærer det?

Septumplastik er en kirurgisk procedure, der udføres for at korrigere placeringen af næseskillevæggen. Denne abnormitet kan forårsage helbredsprobl...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Barrera J. (2022). Application of Ultrasonic Piezoelectric Technology for Rhinoplasty.Facial Plastic Surgery & Aesthetic Medicine. 2022; 165-167. Recuperado de: http://doi.org/10.1089/fpsam.2022.0029
  • Halepas S, Lee KC, Castiglione C, Ferneini EM. (2020). Grafting in Modern Rhinoplasty. Oral Maxillofac Surg Clin North Am. 2021 Feb;33(1):61-69. doi: 10.1016/j.coms.2020.09.003. Epub 2020 Nov 3. PMID: 33153889. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33153889/
  • Pribitkin EA, Lavasani LS, Shindle C, Greywoode JD. (2010). Sonic rhinoplasty: sculpting the nasal dorsum with the ultrasonic bone aspirator. Laryngoscope. 2010 Aug;120(8):1504-7. doi: 10.1002/lary.20980. PMID: 20564664. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20564664/

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.