Omsorg involveret efter en næseoperation

I de fleste tilfælde forbliver patienten på hospitalet mellem 6 og 12 timer, hvorefter de bliver udskrevet. Fra det første øjeblik skal patienten træffe passende foranstaltninger for at undgå komplikationer.
Omsorg involveret efter en næseoperation

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Næseplastik er en af de mest efterspurgte operationer i dag af både kvinder og mænd. Det meste af tiden vælger folk proceduren til æstetiske formål. Der er imidlertid også en lang række tilfælde, hvor det er nødvendigt af sundhedsmæssige og livskvalitetsmæssige årsager. Uanset formålet kræver forløbet efter en næseoperation særlig pleje.

Oftest forårsager næseplastik ikke komplikationer, da det er en sikker procedure, endda rutine.

Men det betyder ikke, at patienterne efter en næseoperation ikke oplever ubehag, eller at det ikke kræver den pleje, der er typisk for enhver kirurgisk indgreb.

Som det normalt er tilfældet med enhver operation, afhænger et godt resultat også netop af den postoperative pleje. Selvom operationen ikke er særlig kompleks, kræver det, at hver patient nøje følger medicinske indikationer.

Lad os se nærmere på det.

Hvad er næseplastik?

En kirurg, der udfører næseplastik

Næseplastik er en kirurgisk procedure, som læger udfører for at ændre udseendet af næsen, rette et funktionelt problem med næsen eller begge dele. Når formålet er at korrigere en anomali i næsens luftvej og samtidig ændre udseendet på næsen, kaldes operationen for septoplastik.

Næseplastik gør det muligt at ændre knoglen i næsen, brusken i den og huden, der danner den, eller alt på én gang. Denne operation forsøger ikke blot at omforme næsen, men hjælper med at opnå harmoni i ansigtet. Derfor tages alle ansigtstræk i betragtning for at foretage ændringerne.

Næseplastik kan øge eller reducere næsens størrelse. Det kan også ændre næsetippens form, gøre åbningen af næseborene mindre eller omdanne vinklen mellem næsen og overlæben i munden. Ikke-kirurgisk næseplastik er et alternativ til at ændre form på næsen uden at ty til kirurgi.

Typer og procedurer

Der er dybest set to typer næseplastik: Åben og lukket. Åben næsekirurgi indebærer, at der foretages et snit i den midterste del af næsen for at få adgang til de dybe områder. Lukket næseplastik udføres derimod gennem næseborene og kræver ikke ydre snit.

De fleste næseoperationer er ambulante operationer og kræver kun et kort hospitalsophold i særlige tilfælde. Generelt tager proceduren ikke mere end to timer og kræver kun lokalbedøvelse og mild beroligende. I nogle tilfælde kan det kræve generel anæstesi.

Typisk vil ændringer i næsetippen eller forstørrelse af næsen kræve et eksternt snit. På den anden side, hvis næsen kun skal finjusteres, er denne type snit normalt ikke nødvendig. Nogle gange er en hård skinne nødvendig for at holde knoglen stabil efter en næseoperation eller en blød skinne for at holde skillevæggen stabil.

Den umiddelbare periode efter en næseoperation

Et diagram, der viser de forskellige dele af næsen.
Læger kan anbefale næseplastik for at løse et anatomisk problem med næsen.

I de fleste tilfælde forbliver patienten på hospitalet mellem 6 og 12 timer, hvorefter de bliver udskrevet. Fra det første øjeblik skal patienten træffe passende foranstaltninger for at undgå komplikationer, som hovedsageligt omfatter følgende:

  • Nasal obstruktion.
  • Næseblod.
  • Infektioner.

Det er vigtigt at hvile de første 24 timer efter en næseoperation. Dette betyder ikke nødvendigvis, at du skal ligge ned hele tiden, men du skal reducere aktivitet så meget som muligt. Faktisk bør du undgå at udføre intens fysisk træning i de følgende 15 dage.

I de første timer vises en slimstrøm, der forsigtigt skal tørres væk eller simpelthen tillades absorberet af gazen. Du bliver nødt til at hoste eller nyse med åben mund og sove i en halvt siddende stilling for at reducere hævelse.

I løbet af de næste par dage kan næsen blive blokeret på grund af udflåd. For at rense næsen er det bedst at skylle med et par dråber saltvandsopløsning i hvert næsebor hvert 30. minut. Hygiejne af næseborene skal udføres med en vatpind og meget forsigtigt.

Pleje efter en næseoperation

Efter en uge er det meget sjældent, at hævelse forbliver. Under alle omstændigheder er det bedst at undgå at gå ud af huset så meget som muligt, fordi temperaturændringer forhindrer heling. Det er almindeligt, at den første postoperative konsultation finder sted efter 7 dage, og lægen vil angive, hvilken pleje der skal følges.

I de følgende tre uger skal man være opmærksom på at undgå stød og undgå at bære briller over næseryggen. Det er ikke godt at bære tunge vægte, da dette kan forårsage vanskeligheder. På samme måde bør du undgå at dyrke intens sport, især hvis det er kontaktsport.

Som det sidste er det vigtigt at huske på, at du ikke bør rejse med fly i løbet af de 15 dage efter operationen, fordi det øgede tryk er en faktor, der kan forårsage blødning.

Det kan interessere dig ...
Intraokulær linseoperation: Hvornår er det nødvendigt?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Intraokulær linseoperation: Hvornår er det nødvendigt?

Mange helbredsproblemer kan påvirke de okulære strukturer. Derfor er vi nødt til at tage nogle forbehold. En mulig behandling er intraokulær linseo...  • Córdoba, M. (2017). Transformaciones históricas de la cirugía estética como dispositivo de normalización. El caso de la rinoplastia. Athenea Digital. Revista de pensamiento e investigación social, 17(1), 57-78.


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.